ΕΤΕ: Ποιοι ισχυροί μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο – Υπερκάλυψη 8,1 φορές στο βιβλίο προσφορών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Ποιοι ισχυροί μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο – Υπερκάλυψη 8,1 φορές στο βιβλίο προσφορών
Στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή η τιμή διάθεσης, με μικρό discount από το ανώτατο όριο του εύρους διάθεσης. Αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις.

Με υπερκάλυψη πάνω από οκτώ φορές, συγκεντρώνοντας προσφορές 8,1 δισ. ευρώ, έναντι ζητούμενου 1 δισ. ευρώ για τη διάθεση ποσοστού μετοχών 21,99%, συγκέντρωσε το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή. Όσον αφορά τη συμμετοχή του εγχώριου retail, σημειώθηκε επίσης υπερκάλυψη, καθώς συγκεντρώθηκαν 450 εκατ. ευρώ έναντι ποσού διάθεσης περί τα 164 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη επιτυχία του book building της Εθνικής Τράπεζας, πάντως, δεν εξαντλείται στο ποσό της υπερκάλυψης ή στην τιμή διάθεσης που διαμορφώθηκε πολύ λίγο χαμηλότερα του ανώτατου εύρους που είχε οριστεί (5,44 ευρώ) και αφού το ΤΧΣ αποφάσισε σήμερα να θέσει «κατώφλι» αποδοχής των προσφορών στα 5,30 ευρώ, απορρίπτοντας όλες τις προσφορές που είχαν κινηθεί από το κατώτατο εύρος των 5 ευρώ μέχρι τα 5,30.

Η ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία συνίσταται στους επενδυτές που προσέλκυσε η Εθνική Τράπεζα, όλοι μακροπρόθεσμοι, μεγάλοι και ισχυροί. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στην πρώτη δεκάδα των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών της ΕΤΕ βρίσκονται η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Norges, η Lazard, η Allianz, το GIC (μεγάλο fund με έδρα την Σιγκαπούρη), η Wellington, το RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι λόγω της τεράστιας ζήτησης για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, τo Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδρίασε χθες και κατόπιν ενημέρωσης από τους Διαχειριστές της Διεθνούς Προσφοράς (αναφορικά με τη ζήτηση που είχε εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Προσφοράς), εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς (σ.σ. διάθεση επιπλέον ποσοστού 1,99% από το αρχικά 20% μετοχών της ΕΤΕ προς διάθεση), ώστε ο συνολικός αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών να αυξηθεί από 182.943.031 σε 201.237.334. Επίσης, το ΔΣ του ΤΧΣ αποφάσισε και κάλεσε τους Διαχειριστές να ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετείχαν στην Διεθνή Προσφορά, ότι προσφορές κάτω του ποσού των 5,30 ευρώ ανά μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λαμβάνονταν υπόψιν στην κατανομή Προσφερόμενων Μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ συνεδριάζει για την έγκριση του αποτελέσματος της δημόσιας προσφοράς και ενόψει των αυριανών επίσημων ανακοινώσεων. Ειδικότερα, αύριο αναμένεται η ανακοίνωση της τιμής προσφοράς στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. και στις ιστοσελίδες της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ, όπως και η δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με το αποτέλεσμα της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς. Η νέα ισχυρή μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας θα φανεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς την Τρίτη 21 Νοεμβρίου οι μετοχές θα πιστωθούν στις Μερίδες Eπενδυτών και στους Λογαριασμούς Αξιογράφων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider