Ευρωαγορές: Σε αρνητικό έδαφος με τον κλάδο εξόρυξης να ηγείται των απωλειών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Σε αρνητικό έδαφος με τον κλάδο εξόρυξης να ηγείται των απωλειών
Επέστρεψαν τα αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Επέστρεψαν τα αρνητικά πρόσημα την Τρίτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα κέρδη της χθεσινής ημέρας και δίνοντας συνέχεια στο ασταθές ξεκίνημα της πρώτης εβδομάδας της νέας χρονιάς, με τους επενδυτές να περιμένουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ μέσα στην εβδομάδα για να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις προθέσεις της Fed σχετικά με τα επιτόκια.

Ο Stoxx 600 έκλεισε στο -0,17%, με τους περισσότερους δείκτες και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Ο κλάδος της εξόρυξης ηγήθηκε των απωλειών, χάνοντας 1,35%, ενώ οι μετοχές της υγείας έκλεισαν κατά 0,69% υψηλότερα. Oι τράπεζες κατέγραψαν απώλειες κατά 0,8%, τερματίζοντας ένα θετικό σερί τριών συνεδριάσεων. Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε στο 0,39%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax κατέγραψε απώλειες κατά 0,17% στις 16.688 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο -0,32% στις 7.426 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,13% στις 7.683 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -1,46% στις 10.060 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,53% στις 30.408 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Grifols υποχώρησε κατά 25,91% μετά την αμφισβήτηση των οικονομικών στοιχείων της από την Gotham City Research, η οποία υποστηρίζει πως το χρέος της ισπανικής φαρμακευτικής εταιρείας είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που επικαλείται. Η Grifols αρνήθηκε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο και υποστηρίζει πως τα οικονομικά στοιχεία της είναι ακριβή.

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2023, που πλέον βρίσκεται στο 6,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023, ο αριθμός των ανέργων έπεσε κατά 99.000, στα 10,97 εκατομμύρια. Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,9% τον Νοέμβριο, από 6% τον Οκτώβριο.

Επίσης, την Τρίτη ανακοινώθηκε πώς καταγράφηκε πτώση για έκτο διαδοχικό μήνα στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Νοέμβριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες να διατηρηθεί αμετάβλητη. Συγκεκριμένα, η παραγωγή μειώθηκε 0,7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπου είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν να σημειώσει μηδενική μεταβολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Ολοταχώς προς υψηλότερα επίπεδα οι ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι - Κορυφαία επιλογή η Εθνική

Euroxx: «Φθηνές» οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Έχει δρόμο το ανοδικό σερί - Νέες τιμές στόχοι

Υποδομές: Η ατζέντα του 2024 για έργα - ορόσημα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider