Ξανά σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Απώλειες 2,7% για τον πετρελαϊκό κλάδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξανά σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Απώλειες 2,7% για τον πετρελαϊκό κλάδο
Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που παρατηρήθηκε στην εναρκτήρια εβδομάδα των συναλλαγών το 2024. Μπορεί τα νέα για το «γκάζι» που πάτησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο στο 2,9% να μην ήταν θετικά, ωστόσο αυτή την εβδομάδα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι αντίστοιχες ανακοινώσεις και για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που ίσως μεταφέρουν καλύτερα μηνύματα.

Ο Stoxx 600 έκλεισε στο +0,38%, προερχόμενος από μία πτώση της τάξης του 0,54% την περασμένη εβδομάδα, ενώ όλοι οι κλάδοι κατέγραψαν κέρδη εκτός από τον εξορυκτικό και του πετρελαίου.

Ο Stoxx 600 Oil & Gas έχασε 2,67% μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για περικοπές τιμών του αργού πετρελαίου σε πελάτες της στην Ασία, ενώ η Shell ανακοίνωσε πως προχωρά σε απομείωση περιουσιακών στοιχείων έως 4,5 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, και τα οποία συνδέονται με τον κόμβο διύλισης και χημικών της Σιγκαπούρης, τον οποίο η εταιρεία επιδιώκει να πουλήσει. Οι κλάδοι της τεχνολογίας και του λιανεμπορίου, αν και είχαν μία ασταθή εκκίνηση τη νέα χρόνια, και οι δύο ενισχύθηκαν περίπου 1,2%. Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,46%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax κατέγραψε κέρδη κατά 0,74% στις 16.716 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο +0,40% στις 7.450 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε οριακά κέρδη 0,06% στις 7.694 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +0,44% στις 10.209 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 30.569 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα η Eurostat, ο όγκος πωλήσεων στο λιανεμπόριο της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2023 ήταν μειωμένος κατά 0,3% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ κατά 1,1% υποχώρησε σε ετήσιο επίπεδο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022.

Στο μέτωπο της οικονομίας, μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Νοέμβριο, καθώς η ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε σημαντικά, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Συγκεκριμένα, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν αύξηση 0,3%.

Στον αντίποδα ωστόσο οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία της Δευτέρας για τις παραγγελίες των εργοστασίων δείχνουν πως σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης κατά μόλις 0,3%, ποσοστό κατώτερο των προσδοκιών των αναλυτών που «έβλεπαν» άνοδο 1,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυναμικά μπαίνει στην θεραπεία του καρκίνου η Merck - Eξαγόρασε την Harpoon για 680 εκατ. δολάρια

Απώλειες άνω του 4% για τις τιμές του πετρελαίου

Johnson & Johnson: Με deal 2 δισ. δολαρίων αποκτά πρόσβαση σε στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider