Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 5% για την Adidas

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 5% για την Adidas
Υποτονικές διαθέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το ράλι στην Wall Street.

Τελευταία ενημέρωση: 14:57

Με οριακές διακυμάνσεις κινούνται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις χθεσινές απώλειες, παρά το rebound της Wall Street που κινήθηκε εντυπωσιακά ανοδικά. Οι αναταράξεις στην αγορά του πετρελαίου συνεχίζονται και δημιουργούν αρνητικό κλίμα με την αποχώρηση της Αγκόλα από τον OPEC, ενώ και νέα από το ΑΕΠ της Βρετανίας δεν είναι ενθαρρυντικά.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές συνεχίζουν να ευελπιστούν πως η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024, αλλά και να αναλύουν τις αποφάσεις του Ecofin για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης για την εξασφάλιση τις δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί οριακά 0,03% στις 476 μονάδες, με τον τεχνολογικό τομέα να μετρά απώλειες 1,4% και τις μετοχές του πετρελαίου να ανεβαίνουν 0,5%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 υποχωρεί 0,17 στις 4.517,35 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στα επίπεδα των 16.692 μονάδες και στο +0,02%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται οριακά 0,01% στις 7.572 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κερδίζει 0,14% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 7.705 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει κατά 0,09% στις 30.300 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 βρίσκεται στις 10.120 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,16%.

Παρά την αστάθεια των τελευταίων συνεδριάσεων, ο Δεκέμβριος οδεύει προς τη λήξη του έχοντας φέρει κέρδη στις ευρωαγορές, με τον Stoxx 600 να έχει κερδίσει 3,32% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, συγκριτικά με τον Νοέμβριο, η άνοδος έχει επιβραδυνθεί, καθώς τον προηγούμενο μήνα ο πανευρωπαϊκός δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 6,45%.

Στα ταμπλό, οι μετοχές των εταιρειών αθλητικών ειδών υποχωρούν, καθώς συμπαρασύρονται από τις αρνητικές εξελίξεις στην Nike, καθώς η αμερικανική εταιρεία μείωσε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις, ενώ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους αρκετών δισ. δολαρίων. Η Nike ανέφερε ότι θα προβεί σε μείωση κόστους ύψους ως και 2 δισ. δολαρίων, απολύοντας εργαζομένους και απλοποιώντας τη σειρά προϊόντων της εταιρείας αθλητικών ειδών εν μέσω ασθενέστερων προοπτικών πωλήσεων. Η Adidas χάνει περισσότερο από 5%, ενώ η Puma υποχωρεί σχεδόν 6%.

Μάκρο

Συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο η βρετανική οικονομία, καθώς σύμφωνα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το ΑΕΠ τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία έδειξαν ότι το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, αν και η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μηδενική ανάπτυξη. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,6%.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Mεικτά πρόσημα κατέγραψαν την Παρασκευή τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις μετοχές στην Ιαπωνία να ενισχύονται σημαντικά στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας αλλά και μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,8% από 3,3% τον Οκτώβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2022. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5%, σε συμφωνία με τις προβλέψεις και χαμηλότερα από το 2,9% του Οκτωβρίου.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,58%, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ανέκαμψε εντυπωσιακά 1,47% κλείνοντας στις 33.675 μονάδες. Ο Topix ενισχύθηκε κατά 0,45% για να κλείσει στις 2.336,43 μονάδες.

O κινεζικός CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,19% και έκλεισε στις 3.337,23 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,65% έκλεισε στις 7.537 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε οριακά κάτω 0,02%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 0,56% και τερμάτισε στις 854,62 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 1% μετά την απόφαση της Αγκόλας να εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ

Χρυσός: Κέρδη άνω του 12% μέχρι στιγμής φέτος

Φυσικό αέριο: Αποθέματα ρεκόρ στην Ευρώπη αλλά οι λογαριασμοί των καταναλωτών σε ιστορικά υψηλά

gazzetta
gazzetta reader insider insider