Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, παρά το rebound της Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, παρά το rebound της Wall Street
Τη γραμμή διόρθωσης των ασιατικών χρηματιστηρίων ακολούθησε η Ευρώπη, παρά την ανάκαμψη της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, παρά το rebound της Wall Street, το οποίο δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν τόσο οι αναταράξεις που προκαλούν οι απειλές των ανταρτών Χούθι της Υεμένης για την ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και η συνεπακόλουθη άνοδος των τιμών του πετρελαίου όσο και η καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,22%, ενώ ανάλογες απώλειες κατέγραψε και ο Euro Stoxx 50, με τις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγούνται της πτώσης με απώλειες 0,8%, καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι έκλεισαν σήμερα σε αρνητικό έδαφος.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax έχασε 0,27% στις 16.687 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωσε πτώση 0,16% στις 7.571 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,27% στις 7.694 μονάδες,

Στην ευρωπεριφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε σταθεροποιητικά στο +0,03% και τις 10.104 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,29% στις 30.274 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,69% κλείνοντας στις 6.388 μονάδες.

Σημειώνεται ότι σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν σήμερα και στα ασιατικά χρηματιστήρια με τους ιαπωνικούς Nikkei και Topix να χάνουν 1,6% και 1%, αντίστοιχα.

Το κύμα διόρθωσης σε Ασία και Ευρώπη ακολούθησε μετά το χθεσινό sell off στις ΗΠΑ, που έβαλε φρένο στο συνεχές ράλι του τελευταίου διαστήματος, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους μετά από 9 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Ωστόσο, σήμερα η Wall Street δείχνει να ανακάμπτει με τον Dow Jones να επιστρέφει σε θετικό έδαφος μετά την χειρότερη μέρα του από τον Οκτώβριο.

Με ετήσιο ρυθμό 4,9% αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η αρχική μέτρηση τοποθετούσε την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 5,2% για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ εδώ και μία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των ετών της πανδημίας, 2020-2021, δείχνοντας πως η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική παρά τα υψηλά επιτόκια και την σφιχτή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed.

Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά τα υψηλά επιτόκια της Federal Reserve.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας της χώρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας sστις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2.000 σε 205.000 νέες αιτήσεις την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Ξανά στα «πράσινα» μετά το χθεσινό sell off

gazzetta
gazzetta reader insider insider