Η Ανγκόλα αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ - Διαφωνεί στις περικοπές παραγωγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ανγκόλα αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ - Διαφωνεί στις περικοπές παραγωγής
Την αποχώρησή της από τον Οργανισμό πετρελαιοεξαγωγικών κρατών (ΟΠΕΚ) αποφάσισε η Αγκόλα λόγω των διαφωνιών της κυρίως με την Σαουδική Αραβία σχετικά με τα νέα, χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής. 

Την αποχώρησή της από τον OPEC αποφάσισε η Αγκόλα λόγω των διαφωνιών της κυρίως με την Σαουδική Αραβία σχετικά με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή πετρελαίου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ορυκτών Πόρων Ντιαμαντίνο ντε Αζεβέδο, η αφρικανική χώρα εκτιμά πως καιρός να «επικεντρωθεί περισσότερο» στους δικούς της στόχους.

Αυτό αποτελεί ένα πλήγμα στον OPEC που προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να συγκεντρώσει τη στήριξη των μελών του για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής.

«Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε επιρροή στις ποσοστώσεις, αλλά αν μέναμε στον OPEC, θα έπρεπε να υποστούμε τις συνέπειες της απόφασης να τηρήσουμε τις ποσοστώσεις παραγωγής», εξήγησε ο Ντιαμαντίνο ντε Αζεβέδο στη δημόσια τηλεόραση TPA.

Η Ανγκόλα θα ήταν τότε «υποχρεωμένη να μειώσει την παραγωγή της», πρόσθεσε.

«Είναι η απόφαση μιας κυρίαρχης χώρας. Κάναμε πάντοτε το καθήκον μας αλλά η Ανγκόλα έκρινε καλό να αποχωρήσει. Πιστεύουμε πως έχει έρθει η ώρα για τη χώρα μας να επικεντρωθεί περισσότερο στους στόχους της», είπε, διευκρινίζοντας πως η απόφαση αυτή δεν «ελήφθη ελαφρά τη καρδία».

Η Ανγκόλα ήταν πολύ δραστήρια «όμως ο ρόλος μας στο πλαίσιο του οργανισμού δεν είναι πλέον ο κατάλληλος αυτή την ώρα», είπε ακόμη. «Τα τρέχοντα αποτελέσματα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας».

Παρά τις νέες περικοπές που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο, οι τιμές του αργού παραμένουν στα πιο χαμηλά επίπεδα από τον Ιούνιο (μεταξύ 70 και 80 δολαρίων το βαρέλι), αν και πάνω από τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

Ο OPEC και οι δέκα σύμμαχοί του στον OPEC+ μοιάζουν να έχουν χάσει την επιρροή τους, εν μέσω διαφωνιών, αμερικανικού ανταγωνισμού και αγωνίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Ανγκόλα και η Νιγηρία, οι δύο χώρες με ιδιαίτερο βάρος στην αφρικανική ήπειρο, εμφανίστηκαν δυσαρεστημένες με τις ποσοστώσεις τους κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο της συμμαχίας, η οποία μάλιστα μετατέθηκε κατά πολλές ημέρες λόγω των διαφωνιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Ξανά στα «πράσινα» μετά το χθεσινό sell off

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο - Ξεχώρισε ο ΟΤΕ

ΗΠΑ: Αναθεωρήθηκε καθοδικά η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο - Στο 4,9%

gazzetta
gazzetta reader insider insider