Wall Street: Συνεχίζει ανοδικά μετά το θετικό σερί των 7 εβδομάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Συνεχίζει ανοδικά μετά το θετικό σερί των 7 εβδομάδων
Προς νέα ρεκόρ η αμερικανική αγορά οδεύοντας στη λήξη του 2023.

Τελευταία ενημέρωση 22.00

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι δείκτες της Wall Street, μετά το ανοδικό σερί των επτά εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως ασπάζονται την αισιοδοξία που προκάλεσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά και τις ενδείξεις πως θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2024.

Στο ταμπλό ο Dow Jones διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς ενισχύεται κατά 32 μονάδες ή 0,09% στις 37.335 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 0,56% στις 4.745 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,75% στις 14.923 μονάδες.

To θετικό σερί για τον S&P 500 είναι το μεγαλύτερο σε εβδομαδιαία βάση από το 2017, με τον δείκτη να είναι ενισχυμένος κατά 3,5% τον Δεκέμβριο, ενώ οι Dow και Nasdaq κινούνται υψηλότερα κατά 3,9% και 4,3% αντίστοιχα. Μάλιστα την Παρασκευή ο Dοw κατέγραψε ενδοσυνεδριακό ρεκόρ.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ράλι 27% καταγράφει η μετοχή της U.S. Steel στον απόηχο της απόφασης της Japan’s Nippon Steel να προχωρήσει στην εξαγορά της αμερικανικής βιομηχανίας, αποτιμώντας την παράλληλα στα 14,9 δισ. δολάρια. Άνοδο σημειώνουν και οι τίτλοι των πετρελαϊκών κολοσσών, με τις Coterra Energy και Marathon Oil να ενισχύονται κατά περίπου 2%, μετά το «άλμα» που σημειώνουν την Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου.

Τέλος, κέρδη σχεδόν 1% σημειώνει και η μετοχή της Adobe, καθώς η τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε τη διακοπή των ενεργειών για την ύψους 20 δισ. δολαρίων εξαγορά της Figma.

«Η επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη και η ακλόνητη αναπτυξιακή δυναμική είναι ένας ιδανικός συνδυασμός από την οπτική της αγοράς. Έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτό είναι ένα ιδανικό περιβάλλον» αναφέρει ο Max Kettner της HSBC. Ωστόσο, σημειώνει πως οι βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και οι προσδοκίες για τα έσοδα στην Αμερική παραμένουν αδύναμα. Το τωρινό θετικό σερί μοιάζει με εκείνο του 2017-2018, όταν το θετικό κλίμα έδωσε τη θέση του στην απογοήτευση τον επόμενο Ιανουάριο. «Είναι ίσως πιο φρόνιμο να ξεκινήσουμε το 2024 με ένα πιο προσεκτικό τρόπο» προσθέτει.

Κάτω από τα 76 δολάρια το βαρέλι έπεσε το πετρέλαιο στις συναλλαγές στο Λονδίνο, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την κίνηση της Fed να ρίξει τους τόνους σχετικά με μία επιθετική μείωση επιτοκίων, ενώ οι κίνδυνοι για την ναυτιλία αυξάνονται στην Ερυθρά Θάλασσα. Το αργό έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από το υψηλό του στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ σημειώνει πτώση 10% για το έτος, ενώ η Goldman Sachs μείωσε το εύρος προβλέψεών της για το brent το 2024 κατά 10 δολάρια στα 70-90 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι, δήλωσε στο CNBC πως η αγορά έχει παρερμηνεύσει τις ανακοινώσεις τις Fed την περασμένη εβδομάδα. «Δεν έχει σημασία τι λες εσύ, ή τι λέει ο Πρόεδρος. Σημασία έχει τι άκουσαν και τι ήθελαν να ακούσουν» τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Bofa έστειλε μήνυμα προς τις αγορές ως προς τις επιθετικές διαθέσεις τους για τις μειώσεις των επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ. «Οι αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμένουμε αυτήν τη στιγμή και περισσότερο από ό,τι πιστεύουμε, ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια – απουσία νέων κραδασμών ή μεγάλων εκπλήξεων εκπλήξεις. Είτε οι αγορές πάνε πολύ μακριά, είτε μας λείπει κάτι προφανές», αναφέρουν οι αναλυτές. «Η τρέχουσα τιμολόγηση των αγορών δεν είναι συμβατή με την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% και ως εκ τούτου είναι υπερβολική», αναφέρει η BofA.

Όσο αφορά την πορεία του γεν μέσα στο 2024, επικρατεί αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών, μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια μεγάλης πτώσης. Αυτό είναι και το συμπέρασμα σε δημοσκόπηση του Bloomberg, με τους συμμετέχοντες να βλέπουν ράλι του νομίσματος το επόμενο έτος καθώς η BoJ είναι και η τελευταία κεντρική τράπεζα στον κόσμο η οποία ετοιμάζεται να εξέλθει από καθεστώς αρνητικών επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

FTX: Σχέδιο για να «βγει» από την χρεοκοπία με αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πιστωτές

Η KKCG εξαγόρασε τον τεχνολογικό κολοσσό Avenga - Mega deal για τον Κάρελ Κόμαρεκ

gazzetta
gazzetta reader insider insider