Bloomberg: Μετά από 3 χρόνια πτώσης, το γεν ετοιμάζεται για ράλι το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Μετά από 3 χρόνια πτώσης, το γεν ετοιμάζεται για ράλι το 2024
Η BoJ είναι και η τελευταία κεντρική τράπεζα στον κόσμο η οποία ετοιμάζεται να εξέλθει από καθεστώς αρνητικών επιτοκίων, την στιγμή που οι ομότιμοί της εξετάζουν την μείωση του κόστους δανεισμού. 

Aισιοδοξία επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για την πορεία του γεν μέσα στο 2024, μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια μεγάλης πτώσης.

Αυτό είναι και το συμπέρασμα σε δημοσκόπηση του Bloomberg, με τους συμμετέχοντες να βλέπουν ράλι του νομίσματος το επόμενο έτος καθώς η BoJ είναι και η τελευταία κεντρική τράπεζα στον κόσμο η οποία ετοιμάζεται να εξέλθει από καθεστώς αρνητικών επιτοκίων, την στιγμή που οι ομότιμοί της εξετάζουν την μείωση του κόστους δανεισμού.

Ενώ οι προβλέψεις για ανάκαμψη του γεν το 2023 άρχισαν να πηγαίνουν στραβά ήδη από τον Φεβρουάριο, οι αναλυτές βλέπουν βασικές διαφορές αυτή τη φορά. Πριν από ένα χρόνο οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι ένας νέος επικεφαλής της BoJ θα μπορούσε να αποσύρει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Τώρα ευθυγραμμίζονται με τους οικονομολόγους που λένε ότι μια αλλαγή επίκειται μέσα στους επόμενους μήνες και η ίδια η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας έχει συζητήσει δημόσια τις επιπτώσεις μιας μελλοντικής εξόδου.

«Η κατάσταση δεν θα απογοητεύσει τους ‘ταύρους’ του γεν σε αυτήν την περίπτωση», δήλωσε ο Shoki Omori, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Securities στο Τόκιο, ο οποίος βλέπει την παρατεταμένη πτώση του νομίσματος να πλησιάζει στο τέλος της. «Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την BoJ για σύσφιξη της πολιτικής της, αλλά φαίνεται αποφασισμένη να τελειώσει τα αρνητικά επιτόκια».

Η εικόνα έξω από την Ιαπωνία φαίνεται επίσης πιο καθαρή από ό,τι πριν από 12 μήνες. Ενώ οι επενδυτές πέρυσι μιλούσαν για τα επιτόκια των ΗΠΑ που πιθανότατα θα κορυφωθούν το 2023, οι προβλέψεις αυτόν τον μήνα από τους αξιωματούχους της Fed δείχνουν μειώσεις 75 μονάδων βάσης το 2024.

Ο διάμεσος των προβλέψεων που συνέταξε το Bloomberg δείχνει ότι το γεν θα ενισχυθεί στο 135 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του 2024, καθώς το μεγάλο χάσμα επιτοκίων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μειώνεται. Η υπερβολικά bullish πρόβλεψη πριν από περίπου ένα χρόνο ήταν ότι το ζεύγος θα διαπραγματευόταν γύρω στο 131 στο τέλος του 2023.

Το γεν υποχωρεί 0,2% στα 142,43 δολάρια τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το αναπτυξιακό στοίχημα του προϋπολογισμού – Ο στόχος για συνολικές επενδύσεις 37 δισ. ευρώ

Ελληνικό: Ξεκινούν οι εργασίες για το mega IRC με Καζίνο των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Hard Rock

Ανάλυση Economist: Κορυφαία οικονομία το 2023 η ελληνική - «Απίθανος θρίαμβος»

gazzetta
gazzetta reader insider insider