Wall Street: Ανοδικό σερί επτά εβδομάδων για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ανοδικό σερί επτά εβδομάδων για τον Dow Jones
Μικρές διακυμάνσεις κατέγραψαν την Παρασκευή οι δείκτες, ολοκληρώνοντας ωστόσο μία πολύ ισχυρή εβδομάδα με τον Dow Jones να καταγράφει τρία ιστορικά ρεκόρ, αλλά και ένα ανοδικό σερί επτά εβδομάδων.

Μικρές διακυμάνσεις κατέγραψαν την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας ωστόσο μία πολύ ισχυρή εβδομάδα με τον Dow Jones να σημειώνει τρία ιστορικά ρεκόρ, αλλά και ένα ανοδικό σερί επτά εβδομάδων. Τους θετικούς ρυθμούς μέσα στο πενθήμερο προκάλεσε η συνεδρίαση της Fed και η ανακοίνωσή της πως θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, δίνοντας την αίσθηση στους επενδυτές πως η οικονομία οδηγείται σε μια ομαλή προσγείωση το 2024.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 37.305 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,12% στις 4.714 μονάδες και o Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 14.813 μονάδες. Όλοι οι δείκτες έκλεισαν επτά σερί θετικές εβδομάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow έκλεισε με άνοδο 2,8%, ο S&P 500 με 2,5% και ο Nasdaq κέρδισε 2,9%. Ο S&P 500 κατέγραψε το μεγαλύτερο θετικό εβδομαδιαίο σερί εδώ και 6 χρόνια. Ο Nasdaq-100 έκλεισε πάνω από τις 16.573,34 μονάδες, ξεπερνώτας το ρεκόρ που είχε αγγίξει τον Νοέμβριο του 2021.

Στο ταμπλό η μετοχή της Costco κατέγραψε άλμα της τάξης του 4%, καθώς τα αποτελέσματα της ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών «βούτηξε» ο μεταποιητικός δείκτης Empire State που μετρά τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη, πέφτοντας 24 μονάδες και στο -14,5 τον Δεκέμβριο, από το +9,1 που βρισκόταν τον Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ, τοποθετούσαν τον δείκτη στο 4.

Σήμερα ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς προσπάθησε να ρίξει τους τόνους δηλώνοντας στο CNBC πως οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αποτελούν θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή για την κεντρική τράπεζα. «Δεν μιλάμε πραγματικά για μειώσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή», σχολίασε. «Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας, το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος Πάουελ... είναι, έχουμε φτάσει τη νομισματική πολιτική σε αρκετά περιοριστική στάση ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2%; Αυτό είναι το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας».

Με τη σειρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε πως οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν θα πρέπει να βιαστούν να χαλαρώσουν τον αγώνα τους ενάντια στον πληθωρισμό, ακόμη και όταν η Federal Reserve σηματοδοτεί ότι θα κάνει στροφή στην πολιτική της το επόμενο έτος. «Μερικές φορές οι χώρες δηλώνουν πρόωρα τη νίκη και μετά ο πληθωρισμός εδραιώνεται περισσότερο και ο αγώνας γίνεται σκληρότερος» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider