Ανοδική αντίδραση στην Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδική αντίδραση στην Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Νέα κέρδη στην αμερικανική αγορά ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Τελευταία ενημέρωση 20.26

Ήπια κέρδη καταγράφουν την Τρίτη οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναλύσουν τα σημάδια που στέλνουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ώστε να αξιολογήσουν εάν το ράλι του κλεισίματος της χρονιάς, ήταν λίγο περισσότερο αισιόδοξο απ' όσο θα έπρεπε.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 105 μονάδες ή 0,29% στις 36.509 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,18% στις 4.630 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στο +0,27% και στις 14.471 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, η μετοχή της Oracle υποχωρεί πάνω από 10% αφού τα έσοδά της δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,50 δισ. δολ. ή 89 cents ανά μετοχή για το β' τρίμηνο του έτους από 1,74 δισ. δολ. ή 63 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Μάκρο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο κατέγραψε ήπια επιβράδυνση σε ετήσια βάση, αν και σε μηνιαία βάση ο ρυθμός αύξησης ήταν πάνω από τις προβλέψεις, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν δίνοντας ελπίδα ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι σε τροχιά καθόδου. Όπως δηλώνουν αρκετοί αναλυτές, τα στοιχεία είναι κάπου ανάμεσα στο καλό και στο κακό, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα συμπεράσματα της αγοράς.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας την Τρίτη, τον Νοέμβριο ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,1%, πάνω από τις προβλέψεις, σε δωδεκάμηνη βάση η άνοδος του δείκτη τιμών επιβραδύνθηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο από 3,2% πριν.

Όσον αφορά στον δομικό πληθωρισμό, δηλαδή ο γενικός δείκτης μείον τρόφιμα & ενέργεια γνώρισε αύξηση 0,3% τον Νοέμβριο ενώ σε ετήσια βάση παρέμεινε αμετάβλητος στο 4%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones, οι αναλυτές ανέμεναν ετήσια αύξηση του πληθωρισμού 3,1%, ενώ σε μηνιαία βάση πως θα παραμείνει αμετάβλητος.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, πλέον υπάρχει πιθανότητα 46,5% η Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 60%. Πλέον, η αγορά βλέπει αυτή τη μείωση να λαμβάνει χώρα στη συνεδρίαση του Μαίου.

Οι επενδυτές τώρα θα στρέψουν την προσοχή τους στην συνεδρίαση της Fed που αναμένεται για αύριο Τετάρτη, με την Wall Street να αναμένει κατά μεγάλο βαθμό πως θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.

Την ίδια στιγμή, διπλής ανάγνωσης είναι η τελευταία έκθεση της Fitch, Global Economic Outlook, καθώς προβλέπει πως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, οι ΗΠΑ, θα γλυτώσει την ύφεση μέσα στο 2024, ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη πρόκειται να υποστεί ραγδαία καταβύθιση και η Ευρωζώνη εμφανίζεται στάσιμη. Η Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 στο 2,9% από 2,5% στο GEO του Σεπτεμβρίου, με τις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,4% και την Κίνα κατά 0,5 π.μ. στο 5,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δικαστική ήττα για τη Google και το Play store - Η Epic Games αλλάζει τα app stores

Εισηγμένη υπερδιπλασίασε την χρηματιστηριακή της αξία σε 6 εβδομάδες

Η Berkshire του Μπάφετ έκοψε στο μισό το ποσοστό της στην HP

gazzetta
gazzetta reader insider insider