Μεικτά πρόσημα στη Wall Street: Οι υψηλές ομολογιακές αποδόσεις «νίκησαν» τον «χορό» των εταιρικών αποτελεσμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street: Οι υψηλές ομολογιακές αποδόσεις «νίκησαν» τον «χορό» των εταιρικών αποτελεσμάτων
Ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 0,04% στις 33.997 μονάδες ο S&P 500 απώλεσε 0,01% στις 4.373 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,25% στις 13.533 μονάδες.

Σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, η Wall Street κατέληξε «μπερδεμένη» καθώς οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων φαίνεται πως «επισκίασαν» τις επιχειρηματικές ανακοινώσεις για τα μεγέθη του τριμήνου.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 0,04% στις 33.997 μονάδες ο S&P 500 απώλεσε 0,01% στις 4.373 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,25% στις 13.533 μονάδες με την διαπραγμάτευση των μετοχών στα ταμπλό της Τρίτης να είναι για «γερά νεύρα».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 4,8%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου — όταν διαπραγματεύτηκε στο 4,887%. Οι ενισχυμένες ομολογιακές αποδόσεις έχουν πιέσει την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι traders αξιολογούν τις προοπτικές μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο. Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να βγάλει από το κάδρο τις επιπτώσεις που επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία ο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Είναι η αγορά ομολόγων που οδηγεί τη χρηματιστηριακή αγορά σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Kρις Ζακαρέλι, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance. «Βλέπετε την τάση που έχουμε δει τους τελευταίους δύο μήνες να επιβεβαιώνεται εκ νέου» πρόσθεσε. Σίγουρα, το καλό ξεκίνημα της σεζόν για τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου που ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών, μετριάζει τις επενδυτικές ανησυχίες.

Η μετοχή της Bank of America σημείωσε άνοδο άνω του 2% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ οι μετοχές στον κλάδο των ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia και Advanced Micro Devices, δυσκολεύτηκαν στη συνεδρίαση, αφού το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε αυστηρότερους περιορισμούς στις πωλήσεις τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Επιχειρηματικά νέα

Άνω των εκτιμήσεων ήταν αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Goldman Sachs για το τρίτο τρίμηνο. Η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη στα 5,47 δολάρια ανά μετοχή, τους αναλυτές να προβλέπουν 5,31 δολάρια. Στα έσοδα η Goldman Sachs ανακοίνωσε 11,82 δισ. δολάρια ανά μετοχή έναντι 11,19 δισ. δολάρια που αναμένονταν. Ανάμεσα στους υπόλοιπους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street η Goldman Sachs εξαρτάται περισσότερο από τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική και τις συναλλαγές. Το περασμένο τρίμηνο, οι συναλλαγές και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των εσόδων της Goldman Sachs. Αυτό ήταν ένας αρνητικός παράγοντας, καθώς οι συγχωνεύσεις, οι αρχικές δημόσιες προσφορές και οι εκδόσεις χρέους έχουν μπει στον «πάγο» φέτος καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να επιβραδύνει την οικονομία. Ταυτόχρονα, η Goldman δέχτηκε χτυπήματα από δύο τομείς: Η στρατηγική της απομάκρυνση από τη λιανική τραπεζική προκάλεσε ζημίες στην εταιρεία καθώς βρίσκει αγοραστές για ανεπιθύμητες δραστηριότητες και η έκθεσή της σε εμπορικά ακίνητα έχει επίσης οδηγήσει σε απομειώσεις.

Υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Bank of America στο γ' τρίμηνο του έτους, με τις καλές επιδόσεις του χρηματοπιστωτικού κολοσσού να έρχονται να προστεθούν σε αυτές των JPMorgan, Wells Fargo και η Citigroup, οι οποίες ξεπέρασαν τις προσδοκίες το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα ανακοίνωσε πως τα έσοδα στο γ' τρίμηνο ανήλθαν στα 25,32 δισ. δολάρια, τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv) ανέμεναν έσοδα ύψους 25,14 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το CNBC, τα έσοδα της BofA αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 4% στα 14,4 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της BofA διαμορφώθηκαν στα 0,90 δολάρια/μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,82 δολαρίων/μετοχή. Συνολικά, τα κέρδη της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 7,8 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως η μετοχή της Bank of America έχει χάσει το 18% της αξίας της από τις αρχές του έτους, εν μέσω πιέσεων στο πεδίο των ομολόγων, αν και οι αρχικές προβλέψεις ανέφεραν πως η τράπεζα θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από τα υψηλότερα επιτόκια μέσα στο 2023.

«Έπεσαν» τα έσοδα τρίτου τριμήνου της Lockheed Martin εξαιτίας του κλάδου της αεροναυπηγικής, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία την Τρίτη. Τα έσοδα του κλάδου μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση με την εταιρεία να λέει ότι τα αεροσκάφη F-35 αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην παράδοση εν μέσω αυξημένης ζήτησης, ωθώντας χαμηλότερα τις μετοχές. Οι εκτιμήσεις «έβλεπαν» μείωση 3,8% σε ετήσια βάση στα έσοδα από την αεροναυπηγική καθώς προκύπτουν προβλήματα ποιότητας για τα F-35 μετά από την αύξηση της παραγωγής. «Οι ελλείψεις ανταλλακτικών συνεχίζουν να προκαλούν αναποτελεσματικότητα στην παραγωγή», δήλωσε στο Bloomberg η υπηρεσία διαχείρισης συμβάσεων του Πενταγώνου. Το F-35 έχει ενισχυμένη ζήτηση μετά την αυξημένη παγκόσμια αστάθεια, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, ωστόσο οι παραδόσεις αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις έως ότου εγκριθεί το λογισμικό που τροφοδοτεί την πιο προηγμένη έκδοση τουαεροσκάφους. Το μαχητικό έγινε πρόσφατα πανεθνικό πρωτοσέλιδο στις ΗΠΑ όταν «χάθηκε» πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα.

Mάκρο

Ανθηρή ήταν η κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με τις λιανικές πωλήσεις να καταγράφονται πολύ πάνω από τις προσδοκίες παρά τα υψηλά επιτόκια και τις ανησυχίες για την αποδυνάμωση της οικονομίας. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον μήνα, πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 0,3%, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου την Τρίτη. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%, επίσης πολύ μπροστά από την πρόβλεψη για μόλις 0,2%. Τα μεγέθη δεν είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, επομένως δείχνουν ότι οι καταναλωτές συμβαδίζουν με τις αυξήσεις των τιμών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ονομαστικό πληθωρισμό αυξημένο κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,8%, σε σύγκριση με την αύξηση 3,7% για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα μετά την έκθεση, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος. Η άνοδος των πωλήσεων ήταν ευρεία για τον μήνα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται σε καταστήματα λιανικής πώλησης, τα οποία σημείωσαν αύξηση 3%. Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και οι έμποροι σημείωσαν αύξηση 1% και οι υπηρεσίες φαγητού και οι χώροι ποτού αυξήθηκαν κατά 0,9%, καλό για ετήσια αύξηση 9,2%, η οποία ηγήθηκε όλων των κατηγοριών.

Eμπορεύματα

Άνοδο κατέγραψε το Brent σε αντίθεση με το WTI καθώς ο πόλεμος Χαμάς - Ισραήλ και η «χαλάρωση» των αμερικανικών κυρώσεων στη Βενεζουέλα προβληματίζουν τους επενδυτές. Το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου παρέμεινε σταθερό στα 86,66 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, σημείωσε άνοδο 0,3%, στα 89,90 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε 0,5% στα 2,28 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε 0,9% στα 3,18 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,08 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με πτώση 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιος θα πληρώσει το σχεδόν ένα τρισ. ευρώ που χρωστάει η ΕΕ;

Ευρωαγορές: Ελαφρά υποχώρηση για τον Stoxx εν μέσω αποτελεσμάτων και μεσανατολικού

Διεθνείς πιέσεις και πτώση για το Χρηματιστήριο - Ανάγκη επιστροφής στους εγχώριους «καταλύτες»

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider