Ευρωαγορές: Κέρδη με ώθηση από τα αμερικανικά στοιχεία για την αγορά εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κέρδη με ώθηση από τα αμερικανικά στοιχεία για την αγορά εργασίας
Κέρδη για τις μετοχές επεφύλασσε η τελευταία ημέρα της εβδομάδας στις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ για τον περασμένο μήνα.

Κέρδη για τις μετοχές επεφύλασσε η τελευταία ημέρα της εβδομάδας στις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ για τον περασμένο μήνα.

Επισημαίνεται, πώς η αγορά εργασίας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη παραμένει ανθεκτική, αφού η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 336.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την πρόβλεψη αναλυτών στον Dow Jones για αύξηση κατά 170.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,8%, έναντι της πρόβλεψης για 3,7%. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 4,2% σε ετήσια, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3% και 4,3% αντίστοιχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,79% στις 444,80 μονάδες -χθες έκλεισε ανοδικά 0,28% στις 441 μονάδες, μετά από τρεις αρνητικές συνεδριάσεις-, ενώ ο Eurostoxx 50 κέρδισε 1,10% στις 1.145 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,06% στις 15.229 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,58% στις 7.494 μονάδες ενώ αντίστοιχα ο CAC 40 στο Παρίσι 0,88% στις 7.060 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κέρδισε 0,85% στις 9.235 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB επίσης κατέγραψε κέρδη 1,14% στις 27.804 μονάδες.

Οι μετοχές της Philips υποχώρησαν άνω του 6%, μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία δεν είναι ικανοποιημένη σχετικά με το status που βρίσκεται η ανάκληση προϊόντων που έχει ανακοινώσει η εταιρεία εδώ και καιρό. Η Aviva σημείωσε ισχυρά κέρδη και ηγήθηκε ενός σημαντικού ράλι των μετοχών του ασφαλιστικού κλάδου.

Μάκρο

Την συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,4% το 2023 λόγω του πληθωρισμού, των υψηλών τιμών της ενέργειας και του αδύναμου διεθνούς εμπορίου, αναμένει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με το Reuters. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 6,1% αυτή τη χρονιά και στο 2,6% τον επόμενο.

Επίσης, αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισαν οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων τον Αύγουστο, ωστόσο παραμένουν μακριά από την πλήρη ανάκαμψη σε συνέχεια της «βουτιάς» του προηγούμενου μήνα, αναδεικνύοντας την ευαλωτότητα του μεταποιητικού κλάδου της Γερμανίας.

Ειδικότερα, οι μεταποιητικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 3,9% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, μετά την πτώση κατά 11,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, Destatis. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 1,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Ολοταχώς για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο

Ρωσία: Η Μόσχα στρατολογεί Σέρβους μισθοφόρους για τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Ζητά την απελευθέρωση της βραβευθείσας με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

gazzetta
gazzetta reader insider insider