Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στα επιτόκια
Η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση για τον STOXX 600 από τα μέσα Αυγούστου.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Παρασκευής στην πλειοψηφία των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι εκτιμήσεις για παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώθησαν χαμηλότερα τους δείκτες.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 0,31% και έκλεισε στις 453,26 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε κατά 1,57%, σημειώνοντας την χειρότερη επίδοσή του από τα μέσα Αυγούστου. Οι κλάδοι των Κατασκευών και των Πρώτων Υλών οδήγησαν τις απώλειες με πτώση 0,9%, ενώ κέρδη 0,7% κατέγραψε ο κλάδος της τεχνολογίας.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 έχασε 0,05% στις 4.210,16 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, οριακή κάμψη κατά 0,09% σημείωσε ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 7.184 μονάδες, με απώλειες 0,40%.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακά κέρδη 0,07% στις 7.683 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 28.575 μονάδες, με πτώση 0,46%. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 9.502 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,49%.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρά κέρδη 6,5% σημείωσε η μετοχή της Ocado, ανακάμπτοντας μερικώς από την «βουτιά» 20% που κατέγραψε την Πέμπτη, στον απόηχο της υποβάθμισης των προοπτικών από την Exane. Άνοδο σχεδόν 2,5% σημείωσε και ο τίτλος της φαρμακευτικής AstraZeneca μετά τα θετικά αποτελέσματα μίας θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.

Μάκρο

Για άλλη μία φορά, η μεταποίηση της Ευρωζώνης εκπέμπει σινιάλο κινδύνου καθώς o PMI σηματοδοτεί συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο. Aν και αυξήθηκε ελαφρά από το 46,7 στο 47,1 τον Σεπτέμβριο, κάτι που είναι καλύτερο από το αναμενόμενο, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ελαφρά ανάκαμψη από τον περασμένο μήνα τερμάτισε ένα σερί τεσσάρων διαδοχικών μειώσεων του σύνθετου PMI, αλλά παραμένει σταθερά σε περιοχή συρρίκνωσης. Αν και καλύτερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, η συνολική εικόνα παραμένει μάλλον ζοφερή για την οικονομική ανάπτυξη και εντείνει τις ανησυχίες για συρρίκνωση.

Στη Βρετανία, ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο, στη χαμηλότερη μέτρηση από το lockdown της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2021 ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 49,2.

Στη Γαλλία, ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε με ακόμα ισχυρότερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, καθώς ο δείκτης HCOB PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών που ανακοινώνει η S&P Global έπεσε σε χαμηλό 34 μηνών στις 43,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 46,0 μονάδες τον Αύγουστο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητος.

Ο αντίστοιχος μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 43,6 μονάδες, από 46,0 μονάδες τον Αύγουστο, χάνοντας και αυτός τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητος. Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδέει υπηρεσίες και μεταποίηση υποχώρησε στις 43,5 μονάδες από 46,0 μονάδες τον Αύγουστο, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 46,0 μονάδες.

Τέλος, στη Γερμανία η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη HCOB German Flash Composite Purchasing Managers' Index (PMI), που καταρτίστηκε από την S&P Global, να αυξάνεται στο 46,2 τον Σεπτέμβριο από 44,6 του Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να πιάσει τις εκτιμήσεις για αύξηση στις 47,2 μονάδες.

Ο μεταποιητικός PMI αυξήθηκε ελαφρά στο 39,8 από 39,1 τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε βαθιά σε έδαφος συρρίκνωσης, ενώ ο PMI στις υπηρεσίες αυξήθηκε στο 49,8 από 47,3 τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε κάτω από το 50.

Την ίδια στιγμή, αύξηση 0,4% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο όγκος των πωλήσεων θα αυξηθεί κατά 0,5% τον μήνα.

Επιχειρηματικά νέα

Ανοίγει ο δρόμος από την ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας στη Microsoft για εξαγορά της Activision Blizzard μετά και την αναδιαρθρωμένη πρόταση που υπέβαλε τον Αύγουστο. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) είχε μπλοκάρει την αρχική πρόταση 69 δισ. δολαρίων για εξαγορά του τεχνολογικού γίγαντα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2022, λόγω ανησυχιών ότι θα περιόριζε τον ανταγωνισμό στον τομέα τυχερών παιχνιδιών cloud.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Εργαζόμενοι της Apple απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τις εργασιακές τους συνθήκες

Ερντογάν: Μπέρδεψε τους 17 Στόχους Βιωσιμότητας με το ουράνιο τόξο του LGBTQ...

Toyota: «Γκάζι» στην ηλεκτροκίνηση με την παραγωγή άνω των 600.000 οχημάτων το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider