«Βουτιά» για την τουρκική λίρα - Σε νέα ιστορικά χαμηλά, μετά την αύξηση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» για την τουρκική λίρα - Σε νέα ιστορικά χαμηλά, μετά την αύξηση των επιτοκίων
Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα «έπεσε» σήμερα η τουρκική λίρα, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της στο 15% από 8,5%.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα «έπεσε» σήμερα η τουρκική λίρα, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της στο 15% από 8,5%.

Η αύξηση αυτή των επιτοκίων - αν και σηματοδοτεί την αρχή ενδεχομένως μιας νέας εποχής νομισματικής πολιτικής στη χώρα - ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεων της αγοράς. Ενδεικτικά, σε έρευνα του Bloomberg η μέση εκτίμηση έκανε λόγο για μία αύξηση της τάξεως του 20%.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, τόσο έναντι του ευρώ, όσο και του δολαρίου. Συγκεκριμένα, βρέθηκε να «κατρακυλά» 2,6% στο 24,20 έναντι του δολαρίου.

Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας φαίνεται να προξένησε ανάμικτες αντιδράσεις, με μερίδα οικονομολόγων να «καλωσορίζει» την κίνηση ως αναγκαίο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και άλλους να την χαρακτηρίζουν ανεπαρκή για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία συνεχίζει να θέτει την οικονομία της ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, αποδυναμώνοντας το τουρκικό νόμισμα. Η ακρίβεια, εν τω μεταξύ, επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη, ενώ από την άλλη το αδύναμο νόμισμα δυσχεραίνει τις εισαγωγές και αυξάνει το χρέος της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 1 τρισ. δολάρια τα στοιχήματα των «σορτάκηδων» ενάντια στις αμερικανικές μετοχές

Ελβετία: Έως και 40% ακριβότερες οι τιμές των διαμερισμάτων

«Θολώνει» η αξία των διαμαντιών: Απώλειες 18%, ενώ αναμένεται νέα πτώση

gazzetta
gazzetta reader insider insider