Wall Street: Δε σώθηκε το πρόσημο στην εβδομάδα για S&P και Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Δε σώθηκε το πρόσημο στην εβδομάδα για S&P και Nasdaq
Με απώλειες κλείνει η εβδομάδα πριν το Πάσχα των Καθολικών στην αμερικανική αγορά.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, παρά το αρχικό επιφυλακτικό κλίμα, στον απόηχο των πιέσεων που ασκούνται στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, γεγονός που αρκετοί αναλυτές ερμηνεύουν ως σημάδι επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ, μετά τα διαδοχικά «χτυπήματα» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) στο πεδίο των αυξήσεων στα επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με οριακή άνοδο 0,01% στις 33.485 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.105 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,36%. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 12.087 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,76%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, «άλμα» 25% σημείωσε η μετοχή της AMC, ενώ στον αντίποδα απώλειες σχεδόν 3% κατέγραψε ο τίτλος της Costco, μετά τη μείωση των πωλήσεων της εταιρείας τον προηγούμενο μήνα.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,6%, ωστόσο οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες 0,1% και 1,1% αντίστοιχα. Πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα με απώλειες για τον S&P 500 μετά από τρεις ανοδικές.

Σημειώνεται, πως αύριο Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής για το Πάσχα των Καθολικών.

Στο κάδρο οι προοπτικές της οικονομίας

Στο μεταξύ, αντικρουόμενες είναι οι απόψεις παραγόντων και αξιωματούχων της παγκόσμιας οικονομίας για τις διεθνείς προοπτικές. Από την μία, ζοφερές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια, που είναι οι πιο αδύναμες των τελευταίων τριών δεκαετιών, δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθιστώντας επείγον για τα κράτη να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από την γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, σύμφωνα και με ομιλία της επικεφαλής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Από μία άλλη σκοπιά, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, υποβάθμισε την ανησυχία για πιέσεις στις οικονομικές προοπτικές, καθώς το οικονομικό «άγχος» που προκλήθηκε μετά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, έχει ήδη υποχωρήσει.

Μάκρο

Mειώθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εικόνα της αγοράς εργασίας παραμένει ασαφής μετά από αναθεωρήσεις προηγούμενων στοιχείων, αφού η κυβέρνηση ενημέρωσε το μοντέλο που χρησιμοποιεί για να προσαρμόσει τη σειρά στις εποχιακές διακυμάνσεις.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 18.000, σε εποχικά προσαρμοσμένες 228.000, για την εβδομάδα που έληξε την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Τα δεδομένα για την προηγούμενη εβδομάδα αναθεωρήθηκαν για να δείξουν 48.000 περισσότερες αιτήσεις που ελήφθησαν από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 200.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε τα στοιχεία για ορισμένα προηγούμενα έτη και εισήγαγε νέους εποχιακούς παράγοντες τόσο για τις αρχικές όσο και για τις λεγόμενες διαρκείς αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στις 1,82 εκατ. έναντι 1,81 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,7 εκατ. αιτήσεις.

Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ADP για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο, τα οποία κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που δείχνει σημαντική μείωση της διάθεσης των εργοδοτών της χώρας για προσλήψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ήπιες απώλειες για τον χρυσό - «Κρατάει» τα 2.000 δολάρια

Πετρέλαιο: Τρίτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου με κέρδη σχεδόν 7%

Ευρωαγορές: Σημαντικά κέρδη ενόψει του 4ήμερου του καθολικού Πάσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider