Γκεοργκίεβα: Οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης για την επόμενη 5ετία είναι οι χειρότερες από το 1990

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκεοργκίεβα: Οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης για την επόμενη 5ετία είναι οι χειρότερες από το 1990
Για το 2023, το παγκόσμιο ΑΕΠ πιθανότατα θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 3%, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, αντίστοιχο και με την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για 2,9%.

Ζοφερές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια, που είναι οι πιο αδύναμες των τελευταίων τριών δεκαετιών, δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθιστώντας επείγον για τα κράτη να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από την γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Το Ταμείο βλέπει την παγκόσμια οικονομία να επεκτείνεται περίπου κατά 3% κατά την επόμενη μισή δεκαετία καθώς τα υψηλότερα επιτόκια θα αποτελούν «αγκάθι», δήλωσε η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη.

Αυτή είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης από το 1990 και λιγότερο από τον μέσο όρο πέντε ετών 3,8% κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Για το 2023, το παγκόσμιο ΑΕΠ πιθανότατα θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 3%, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, αντίστοιχο και με την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για 2,9%.

Περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα γνωρίσει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, ανακοίνωσε το ΔΝΤ. Σκοπεύει να δημοσιεύσει μια πιο λεπτομερή έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στις 11 Απριλίου στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, επιδείνωσε την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και υποκινεί την πείνα σε όλο τον κόσμο.

«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει ασαφής», προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα. «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και τις πιο ευάλωτες χώρες».

Κάποιες αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν ισχύ, ιδιαίτερα στην Ασία, με την Ινδία και την Κίνα να αναμένεται να αφορούν στο ήμισυ της παγκόσμιας επέκτασης. Ωστόσο, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος εμποδίζονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, με την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους να παραμένει χαμηλότερη από αυτή των αναδυόμενων οικονομιών. Η φτώχεια και η πείνα που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Παρά τις ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένες μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ και την Ελβετία, είπε η Γκεοργκίεβα.

Εάν το τραπεζικό σύστημα μείνει ασταθές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη περιπλοκότητα μεταξύ του πληθωρισμού και της διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. «Να είμαστε σε εγρήγορση και πιο ευκίνητοι από ποτέ».

Το έντονο μήνυμα της Γκεοργκίεβα έρχεται μια ημέρα αφότου το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κινδυνεύει να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλα κεφάλαια να διοχετεύονται όλο και περισσότερο προς συμμαχίες χωρών.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Σήμα κινδύνου» από πρώην επικεφαλής οικομολόγο του ΔΝΤ που είχε προβλέψει την κρίση του 2008

Τράπεζες: «Ομπρέλα» στην «καταιγίδα» των αυξήσεων επιτοκίων για έως 400.000 – 500.000 στεγαστικά δάνεια

Airbus: Διπλασιάζει την παραγωγή στην Κίνα, όταν άλλες δυτικές εταιρείες εξετάζουν την παρουσία τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider