Κέρδη στην Wall Street τη Δευτέρα, αλλά με την ανησυχία για τα επιτόκια να παραμένει

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στην Wall Street τη Δευτέρα, αλλά με την ανησυχία για τα επιτόκια να παραμένει
Μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά το κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου για την πρώτη μέρα της εβδομάδας.

Μικρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street για τη Δευτέρα, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να αντιδρά μετά από τις χειρότερες απώλειες εντός του 2023. Ωστόσο, το κλείσιμο μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά δείχνει πως ακόμα οι επενδυτές προβληματίζονται για την πορεία της οικονομίας και τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,22% ή 72,37 μονάδες στις 32.889 μονάδες.

Ο S&P 500 ανέβηκε 0,32% ή 12,58 μονάδες στις 3.982 μονάδες.

Ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 0,63% ή 72,04 μονάδες στις 11.466 μονάδες.

Προς νέα αύξηση των επιτοκίων

Η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών έστειλε μήνυμα για το ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν, τονίζοντας πως δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη από τις κεντρικές τράπεζες όμοια με αυτά της δεκαετίας του 1970. Η BIS υπογραμμίζει ότι είναι κρίσιμο για τις τράπεζες να μην επαναλάβουν τους κύκλους διεύρυνσης και χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, όταν την δεκαετία του 1970 τα βασικά επιτόκια έφτασα σε υψηλότερά επίπεδα μετά από τις προσπάθειες για περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο ίδιο «κλίμα» η Morgan Stanley μετέθεσε χρονικά την εκτίμηση της για το πότε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της, αναμένοντας πως αυτό θα γίνει τον Μάρτιο του 2024 έναντι του Δεκεμβρίου του 2023 στην προηγούμενη πρόβλεψη του επενδυτικού οίκου.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FedWatch του CME Group αναμένουν πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,50% τον Μάρτιο.

Εμπορεύματα

Πτωτικά κινήθηκαν για την πρώτη μέρα της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, με τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία να «τρομάζουν» τους επενδυτές του «μαύρου χρυσού». Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, υποχώρησαν 64 σεντ ή 0,8% στα 75.68 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) υποχωρούν 91 σεντ ή 1,1% στα 81.91 δολάρια ανά βαρέλι.

Μικρή άνοδο κατέγραψαν τα συμβόλαια του χρυσού για τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τις ισχυρές απώλειες της περασμένης εβδομάδας όταν και έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο του 2023.

Τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκαν 0,4% ή 7,80 δολάρια στα 1.824,90 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση κερδών μετά από 5 συνεχόμενες μέρες πτώσης για τον χρυσό.

Μάκρο

Μεγάλη συρρίκνωση εμφάνισαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, καθώς υποχώρησαν σε μηνιαίο επίπεδο 4,5% έναντι άνοδο 5,6% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 4%.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,7% έναντι συρρίκνωσης 0,2% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,1%.

Άνοδο εμφάνισαν σε μηνιαίο επίπεδο οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά τον Ιανουάριο καθώς ενισχύθηκαν 8,1% έναντι αύξησης 1,1% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με κέρδη άνω του 1% το ξεκίνημα της εβδομάδας για τις ευρωαγορές

Σημαντική πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider