Επιστροφή στα «πράσινα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στα «πράσινα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, βάζοντας τέλος στο πολυήμερο πτωτικό σερί που πυροδότησε η εντεινόμενη ανησυχία για ύφεση στην Ευρωζώνη.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, βάζοντας τέλος στο πολυήμερο πτωτικό σερί που πυροδότησε η εντεινόμενη ανησυχία για ύφεση στην Ευρωζώνη, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να περιστρέφεται γύρω από τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με την πανδημία, ενώ στο «κάδρο» παραμένουν και οι νέες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για το ζήτημα των βασικών τους επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,8% στις 438,97 μονάδες, με τους τομείς των Κατασκευών και των Υλικών να ενισχύονται κατά 1,7%, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισε και ο πετρελαϊκός κλάδος, παρά τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα. Ο δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 3.939,22 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Stoxx 600 έχασε 0,97%, διακόπτοντας ένα κερδοφόρο σερί 7 εβδομάδων.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 14.370 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.677 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με τον FTSE 100 να κλείνει με κέρδη 0,06% στις 7.476 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 24.277 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,2% στις 8.289 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 6% σημείωσε η μετοχή της Credit Suisse στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, αφού η τράπεζα ολοκλήρωσε διπλή αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ελβετικών φράγκων ή 4,3 δισ. δολαρίων. Οι επενδυτές συμφώνησαν να αγοράσουν το 98,2% των μετοχών προς πώληση σε μια προσφορά δικαιωμάτων για να συγκεντρώσουν 2,24 δισ. φράγκα, ανακοίνωσε η Credit Suisse. Οι υπόλοιπες μετοχές θα πωληθούν στην αγορά στην τιμή προσφοράς ή πάνω από την τιμή των 2,52 φράγκων ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 8% κατέγραψε η μετοχή της γερμανικής Uniper, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσε η μετοχή της TotalEnergies, μετά από την αποχώρηση στελεχών της εταιρείας από τη ρωσική Novatek και την πρόβλεψη 3,7 δισ. δολαρίων για ζημιές στο δ' τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Πολύ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023

Βρετανία: Σε υψηλό 9 ετών οι εκτιμήσεις για την αύξηση του πληθωρισμού - Σε ιστορικό χαμηλό η εμπιστοσύνη στην BoE

gazzetta
gazzetta reader insider insider