Credit Suisse: Άντλησε 4,3 δισ. δολάρια πλησιάζοντας στο τέλος μιας «επώδυνης» πορείας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: Άντλησε 4,3 δισ. δολάρια πλησιάζοντας στο τέλος μιας «επώδυνης» πορείας
Credit Suisse
Οι επενδυτές συμφώνησαν να αγοράσουν το 98,2% των μετοχών προς πώληση σε μια προσφορά δικαιωμάτων για να συγκεντρώσουν 2,24 δισ. φράγκα.

Διπλή αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ελβετικών φράγκων ή 4,3 δισ. δολαρίων, ολοκλήρωσε η Credit Suisse, δίνοντας στον CEO Ulrich Koerner τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ξεκινήσει μια συνολική αναδιάρθρωση της προβληματικής τράπεζας.

Οι επενδυτές συμφώνησαν να αγοράσουν το 98,2% των μετοχών προς πώληση σε μια προσφορά δικαιωμάτων για να συγκεντρώσουν 2,24 δισ. φράγκα, ανακοίνωσε η Credit Suisse. Οι υπόλοιπες μετοχές θα πωληθούν στην αγορά στην τιμή προσφοράς ή πάνω από την τιμή των 2,52 φράγκων ανά μετοχή.

Το ζήτημα των δικαιωμάτων ήταν το δεύτερο σκέλος της άντλησης κεφαλαίων της τράπεζας. Η εταιρεία είχε συγκεντρώσει ήδη 1,76 δισ. φράγκα μέσω ιδιωτικής επένδυσης τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης της Saudi National Bank, η οποία θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος με μόλις λιγότερο από 10%.

Η Credit Suisse ενισχύει τα οικονομικά της για να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών μετά από ζημίες δισεκατομμυρίων τα τελευταία δύο χρόνια, πρόσφατες αποχωρήσεις πελατών και σημαντικές εκροές περιουσιακών στοιχείων. Συνταραγμένη από χρόνια σκανδάλων και αστοχιών, η Credit Suisse προειδοποίησε για ένα πέμπτο συνεχόμενο «κακό» τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμα: Credit Suisse: Η επιτυχής προσφορά δικαιωμάτων θα σημάνει το τέλος της «άγριας πορείας»;

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου είναι ένα βασικό ορόσημο για τη νέα Credit Suisse», δήλωσε ο Koerner. «Θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις στρατηγικές μας προτεραιότητες από θέση κεφαλαιακής ισχύος και να δημιουργήσουμε μια απλούστερη, πιο σταθερή και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών».

Η έκδοση δικαιωμάτων είναι η προσφορά μετοχών σε υφιστάμενους επενδυτές για να τους επιτραπεί να αγοράσουν μετοχές σε αναλογία με αυτές που κατέχουν σε μειωμένη τιμή. Η ανάληψη των δικαιωμάτων αποζημιώνει τους επενδυτές για την απομείωση που προκύπτει στην άντληση κεφαλαίων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό περίπου 2,67 ελβετικών φράγκων, ακριβώς πάνω από την τιμή των 2,52 φράγκων για δικαιώματα εγγραφής που πρόσφερε η Credit Suisse στους υφιστάμενους επενδυτές. Η τράπεζα είχε ορίσει την τιμή σε έκπτωση περίπου 32% στην αξία της μετοχής της μετά την παρουσίαση της στρατηγικής τον Οκτώβριο.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η προσφορά δικαιωμάτων θα ενισχύσει τον δείκτη CET1 κατά περίπου 140 μονάδες βάσης. Ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους που έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της προγραμματισμένης μείωσης κατά 1,2 δισ. φράγκα στη βάση του κόστους του 2023.

Η έκδοση δικαιωμάτων αναλήφθηκε από περίπου 20 τράπεζες με επικεφαλής τις Deutsche Bank, Morgan Stanley, RBC Capital Markets και Societe Generale.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Credit Suisse: Η επιτυχής προσφορά δικαιωμάτων θα σημάνει το τέλος της «άγριας πορείας»;

Credit Suisse: Έτοιμη να ξεκινήσει την μάχη των 440 εκατ. δολαρίων με την SoftBank - Επίδικο η κατάρρευση της Greensill

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει την απόκτηση μεριδίου 500 εκατ. δολ. στην Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider