Νέο «κραχ» στις αγορές αναμένει η Deutsche Bank - Πότε θα επέλθει η ανάκαμψη των «ταύρων»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «κραχ» στις αγορές αναμένει η Deutsche Bank - Πότε θα επέλθει η ανάκαμψη των «ταύρων»
Έρχεται μεγάλο κραχ στις αγορές και στον S&P 500 προς το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Τα χαμηλής ποιότητας θεμελιώδη μεγέθη του τελευταίου κύκλου, αλλά και η υφιστάμενη χαμηλή τοποθέτηση των χαρτοφυλακίων στις αγορές μετοχών προσφέρουν ένα πρόσφορο «έδαφος» για «bear market ράλι», όπως υποστηρίζει η Deutsche Bank, με τα δύσκολα ωστόσο να είναι μπροστά.

Όπως υποστηρίζει ο γερμανικός οίκος, από τότε που η Fed ξεκίνησε να παρέχει ένα guidance για ένα πλήρη κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια προς τα τέλη του 2021, η προσοχή και τα βλέμματα των αγορών στράφηκε ολοένα και περισσότερο στο γεγονός ότι οι περισσότεροι τέτοιου είδους χειρισμοί δια χειρός Fed (8/10) κατέληξαν σε μια ύφεση.

Αυτή η προοπτική οδήγησε σε μια υποχώρηση των θέσεων στις αγορές μετοχών και μάλιστα εμπροσθοβαρώς σε σύγκριση με τον παράγοντα μιας πραγματικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης και εν αντιθέσει με τη συνήθη παράλληλη κίνηση των δύο. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου του τρέχοντος έτους στα χαμηλά των μετοχών, η μέτρηση της συνολικής τοποθέτησης στις μετοχές είχε υποχωρήσει στο χαμηλό άκρο του εύρους του εκτός ύφεσης πλαισίου και ο S&P 500 είχε ήδη υποχωρήσει σε ένα μέσο όρο μιας υφεσιακής κατάστασης (πτώση 24%). Παράλληλα, ενώ στις «bear markets» που σχετίζονται με τον παράγοντα της ύφεσης, συνήθως παρατηρούνται αρκετά (κατά μέσο όρο 3) και σημαντικά (κατά μέσο όρο 10%) «bear market ράλι», η τρέχουσα «bear market» έχει ήδη προσφέρει περισσότερα (5). Από την άλλη, με τον S&P 500 να έχει καταγράψει ήδη ένα «ράλι» κατά περίπου 12% προσφάτως, από τα χαμηλά του στα μέσα Οκτωβρίου, η μέτρηση της συνολικής τοποθέτησης έχει σημειώσει μια μέτρια άνοδο και παραμένει πολύ χαμηλή.

Μέχρι τις 3.250 μονάδες θα «βυθιστεί» ο S&P 500

Η βασική θέση και η οπτική της Deutsche Bank για τον S&P 500 (για το νέο έτος) δείχνει ότι το τρέχον «bear market ράλι» θα συνεχιστεί προς το παρόν, ακολουθώντας εν συνέχεια το τυπικό playbook μιας ύφεσης:

Οι αναλυτές στρατηγικής εκτιμούν πως θα επέλθει μια συμπίεση της στρατηγικής τοποθέτησης από τα ακραία χαμηλά, καθώς ο όγκος - βασικός μοχλός της τοποθέτησης - υποχωρεί. Ο όγκος μεταξύ των κατηγοριών των περιουσιακών στοιχείων έχει αυξηθεί σε μια εκτεταμένη χρονική βάση, στην ανάγνωση που αντικατοπτρίζει τον όγκο των κινήσεων στα επιτόκια (της Fed) που υποχώρησε πρόσφατα. Η Deutsche Bank βλέπει τη συνολική τοποθέτηση στις μετοχές να κινείται σε σχεδόν ουδέτερη βάση προς το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Εν συνεχεία η αγορά θα παραμένει σταθερή με μια ήπια υποχώρηση κατά το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι ανησυχίες για μια ύφεση προς το τρίτο τρίμηνο αυξάνονται. Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τον playbook (προ) της ύφεσης.

Έτσι, ένα κραχ στην αμερικανική αγορά αναμένεται κατά το τρίτο τρίμηνο του νέου έτους, με τον S&P 500 να «βουλιάζει» προς τις 3.250 μονάδες καθώς ξεκινά η ύφεση. Όπως έχει σημειώσει η Deutsche Bank, ιστορικά, τα κραχ ερμηνεύονται σε μια καλή βάση από τις αρχικές αποτιμήσεις που ήταν αρκετά υψηλές και από το μέγεθος της υποχώρησης των κερδών (η Deutsche Bank αναμένει πτώση κατά 12% έναντι του μέσου όρου του 15%). Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία αναμένει μια πτώση για τον S&P 500 της τάξεως του 33%.

Βέβαια, βρίσκοντας έναν πυθμένα κάπου στα «μισά του δρόμου» της ύφεσης, αναμένει εν συνέχεια μια ανάκτηση των περισσότερων, αν όχι όλων, των ζημιών μέχρι το τέλος της ύφεσης που θα έφερνε τον S&P 500 στο τέλος του έτους πίσω στο υψηλότερο σημείο του πρώτου τριμήνου.

Κάπως έτσι βλέπει τον S&P 500 να ολοκληρώνει το τρέχον έτος στις 4.200 μονάδες και το 2023: στις 4.500 μονάδες κατά το πρώτο τρίμηνο, στις 4.500 μονάδες κατά το δεύτερο τρίμηνο, στις 3.250 μονάδες στο τρίτο τρίμηνο και στις 4.500 μονάδες προς τη λήξη του 2023, με τη βασική γραμμή για τα EPS να φτάνει στα 222 δολάρια για εφέτος για τις εταιρείες του S&P 500 και στα 195 δολάρια το 2023.

Τα εναλλακτικά σενάρια

Τι θα συμβεί εάν η ύφεση είναι μεγαλύτερη; Μια μεγαλύτερη ύφεση θα μετατοπίσει το χρονοδιάγραμμα για τη διαμόρφωση ενός πυθμένα στις μετοχές κάτι που συνεπάγεται πως η όποια ανάκαμψη θα μετατεθεί προς τις αρχές του 2024.

Εάν δεν συμβεί καθόλου και υπάρξει μια ήπια προσγείωση - «soft landing»; Σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια υφεσιακή κατάσταση, και περάσουμε σε μια ήπια προσγείωση της οικονομίας και ανάκαψη της αναπτυξιακής δυναμικής η Deutsche Bank αναμένει ότι η τοποθέτηση των χαρτοφυλακίων θα αναρριχηθεί κοντά σε ιστορικά υψηλά και ο S&P 500 θα βρεθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, κλείνοντας το 2023 στις 5.000 μονάδες.

Deutsche Bank

Σε κλαδικό επίπεδο και σε βραχυπρόθεσμη - τακτική βάση θέτει υψηλά περιθώρια ανόδου για τα χρηματοοικονομικά, MCG & τεχνολογία και για τον «κυκλικό» κλάδο των καταναλωτικών αγαθών, ενώ «ουδέτερη» σύσταση θέτει για τον κλάδο των μετοχών ενέργειας και της βιομηχανίας, με «underweight» για τους «αμυντικούς» κλάδους.

Σε επίπεδο περιοχών, προτιμά την Ευρώπη, η οποία, παρότι βρίσκεται πλησίον της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας και με τους υφιστάμενους σχετικούς περιορισμούς στην ροή του φυσικού αερίου, έχει δει τον Stoxx 600 να υπεραποδίδει αρκετά εύκολα έναντι του S&P 500 μέχρι σήμερα, συμβαδίζοντας με τον ισοσταθμισμένο δείκτη βαρόμερο (που μειώνει το βάρος των mega cap «growth» μετοχών) υποδηλώνοντας έτσι μια ανθεκτικότητα. Με σημαντικό όγκο εκροών από τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο γερμανικός οίκος επισημαίνει πως τα χαρτοφυλάκια διατηρούν μια «underweight» θέση για την περιοχή, κάτι που προστίθεται στη «βεντάλια» των θετικών δεδομένων. Αυτό αντανακλάται στις σχετικές αποτιμήσεις έναντι των ΗΠΑ οι οποίες βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και με το discount να κινείται κοντά στα χαμηλά της περιόδου της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη το 2012. Τέλος, οι αναλυτές σημειώνουν ότι με το ανώτατο σημείο που έχει «χτυπήσει» το δολαρίο να βρίσκεται ήδη πίσω μας, οι παγκόσμιες μετοχές έτειναν να υπεραποδίδουν ιστορικά έναντι των αμερικανικών μετοχών (σε τοπικά νομίσματα) όταν το δολάριο υποχωρούσε, επομένως μια άνοδος του ευρώ θα πρόσθετε στις αποδόσεις του ισχυρού νομίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Απόδοση 105% για NPLs 50 δισ. του «Ηρακλή» - Μάχη στα μετόπισθεν για «κόκκινα» δάνεια 15 δισ.

Μητσοτάκης: Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας

Ακίνητα: Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες - Έως 20/01 οι απαντήσεις από δήμους - Χωρίς αναδρομική ισχύ

gazzetta
gazzetta reader insider insider