Υποχωρεί στον βωμό του profit taking και των έξωθεν πιέσεων το ΧΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρεί στον βωμό του profit taking και των έξωθεν πιέσεων το ΧΑ
Πιέσεις σε τράπεζες, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ στο Χρηματιστήριο. Κατοχύρωση κερδών μετά την ανάκτηση των 900 μονάδων.

Δυσκολεύει το κλίμα για το Χρηματιστήριο, καθώς η ανάκτηση των 900 μονάδων και οι έξωθεν πιέσεις και ειδικά αυτές που θα προκληθούν από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αναμένεται να προκαλέσουν μια αβεβαιότητα για τους επενδυτές στα εγχώρια.

Συγκεκριμένα, παρά τα χαμόγελα που άρχισαν να σχηματίζονται στα πρόσωπα των long στη βάση της τελευταίας ανοδικής κίνησης, η θεμελίωση μιας πιο δομικής «bull market» και η επακόλουθη έξοδος από τα «bear market rallies» που συνεπάγονται βίαιες διορθώσεις απαιτεί πολύ περισσότερα από ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και φιλοδοξίας, που μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί και ιδιαίτερα επίπονο για τα χαρτοφυλάκια. Ειδικά εάν ληφθούν υπόψη οι ανεπίλυτες και συγκλίνουσες απειλές των ανεξέλεγκτων πληθωριστικών πιέσεων, των κινδύνων μετάβασης προς μια υφεσιακή κατάσταση, της υστέρησης της ταχείας αυστηροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών και των γεωπολιτικών συσχετισμών που αλλάζουν συνεχώς. Για τον S&P 500, η πτώση της τεκμαρτής μεταβλητότητας αντικατοπτρίζει επίσης την ασταθή ανάκαμψη που καταγράφηκε κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Περνώντας στο ΧΑ, τα βλέμματα στρέφονται πρώτο Επενδυτικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει μια κατεύθυνση ως προς το πολιτικό κλίμα αλλά και να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την προβολή των εταιρειών και της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Intracom, Intralot, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval Property, PeopleCert, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Viohalco βρίσκονται στο Λονδίνο με σκοπό την προβολή τους προς τα ξένα funds και ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Στο Χρηματιστήριο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,19% στις 915,92 μονάδες. Κατά 0,34% υποχωρεί ο FTSE 25, ενώ απώλειες 0,83% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης.

Στις τράπεζες καταγράφονται κάποις πιέσεις, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 1,19% στα 1,084 ευρώ, την Πειραιώς κατά 0,78% και τη ΕΤΕ κατά 0,79%. Αντίθετη κίνηση για την Alpha Bank στο 0,14% και στα 1,041 ευρώ.

Κατά 1,88% διολισθαίνει η Ελλάκτωρ στα 1,67 ευρώ, ενώ πιέσεις καταγράφονται και στη ΔΕΗ στο 1,4% και ηπιότερα σε Viohalco, Τέρνα, ΕΛΠΕ και Lamda.

Διαφοροποίηση και ήπια άνοδο για ΟΠΑΠ, Jumbo, και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι αγορές - Εφαλτήριο για μια νέα «bull market» ή συνέχεια του «bear market ράλι»;

Ακίνητα: Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες - Έως 20/01 οι απαντήσεις από δήμους - Χωρίς αναδρομική ισχύ

Καλάθι του νοικοκυριού: Οι «2+1» αλλαγές ενόψει Δεκεμβρίου και τι δηλώνουν οι καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider