Wall Street: Δυναμική επιστροφή στα κέρδη - Άνοδος 760 μονάδων για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Δυναμική επιστροφή στα κέρδη - Άνοδος 760 μονάδων για τον Dow Jones
Πάνω από 760 μονάδες κέρδισε ο Dow Jones, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να ενισχύονται κατά 92 και 239 μονάδες, αντίστοιχα.

Η Wall Street έκανε ποδαρικό για το δ' τρίμηνο με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, πραγματοποιώντας ράλι, μετά από έναν δύσκολο Σεπτέμβριο γεμάτο απώλειες, ωθούμενη από την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων κοντά στο 3,7% τη Δευτέρα από το πρόσφατο υψηλό του 4%.

Οι μετοχές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με πατημένο το γκάζι, αφού διέσχισαν το πιο δύσκολο εννιάμηνο των τελευταίων δύο ετών, με τους Dow και S&P 500 να σημειώνουν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020. Ο Dow την Παρασκευή έκλεισε κάτω από τις 29.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020, σε αντίθεση με σήμερα που είχε την καλύτερη ημέρα του από τον Φεβρουάριo, τη στιγμή που και οι προσδοκίες για πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Fed μετά τον Δεκέμβριο, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος.

Το ράλι της Δευτέρας δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη την φόρα που έχουν πάρει οι αγορές, σύμφωνα με τον Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA.

«Επειδή ο S&P υποχώρησε περισσότερο από 9% τον Σεπτέμβριο... επειδή ο ISM ήταν πιο αδύναμος από το αναμενόμενο – το ίδιο και οι δαπάνες – οι άνθρωποι τώρα εικάζουν πως ίσως η Fed να μην είναι τόσο επιθετική. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε τις αποδόσεις να μειώνονται, βλέπουμε το δολάριο να αποδυναμώνεται. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην κίνηση που βλέπουμε σήμερα» τόνισε μιλώντας στο CNBC.

«Είναι πολύ απλό σε αυτό το σημείο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται και οι μετοχές παραμένουν υπό πίεση. Όταν πέφτει, οι μετοχές ανεβαίνουν», διαπίστωσε από την πλευρά του ο Τράβις ΜακΚορτ.

Για το γ' τρίμηνο, ο Dow σημείωσε πτώση 6,66% για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2015. Τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq υποχώρησαν 5,28% και 4,11%, αντίστοιχα, για να ολοκληρώσουν το τρίτο συνεχόμενο αρνητικό τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2009.

Η κίνηση των δεικτών

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,66% στις 29.490,89 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,59% στις 3.678,43 μονάδες, αφού την Παρασκευή είχε υποχωρήσει σε χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2020. Ο Nasdaq τέλος, ισχυροποιήθηκε κατά 2,27% στις 10.815 μονάδες.

Μάκρο

Ο δείκτης μεταποίησης ISM των ΗΠΑ έπεσε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό άνω των δύο ετών, καθώς οι παραγγελίες συρρικνώθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας του Institute for Supply Management έπεσε σχεδόν 2 μονάδες στις 50,9, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Μια ένδειξη 50 διαχωρίζει τη διεύρυνση και τη συρρίκνωση και το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου ήταν ασθενέστερο από τη διάμεση πρόβλεψη 52 σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση της μεταποιησης, η οποία αντιστοιχεί στο 11,9% της αμερικανικής οικονομίας.

Επιχειρηματικά νέα

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι παραδόσεις οχημάτων από την Τesla στο γ' τρίμηνο του 2022, καθώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ φαίνεται πως επηρεάστηκε αρκετά από τις διαταραχές στην παραγωγή που έλαβαν χώρα σε Κίνα και ΗΠΑ κατά τους προηγούμενους μήνες.

Αναλυτικότερα, ο τεχνολογικός κολοσσός του Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως συνολικά στο γ' τρίμηνο παρέδωσε συνολικά 343.000 οχήματα, την στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα της Street Account του FactSet ανέμεναν την παράδοση 364.660 οχημάτων.

Παράλληλα, η Tesla ανακοίνωσε πως η συνολική της παραγωγή στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 365.000 οχήματα, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2022, όταν η Tesla είχε παράξει 258.580 οχήματα.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία μηχανημάτων προσωπικής εκγύμνασης Peloton ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την Hilton για τοποθέτηση ποδηλάτων της

Σύμφωνα με το CNBC, το deal αφορά την τοποθέτηση τουλάχιστον ενός ποδηλάτου της Peloton σε καθένα από τα 5.400 ξενοδοχεία της Hilton στις ΗΠΑ, ενώ τα μέλη του Hilton Honors θα έχουν μια δωρεάν περίοδο 90 ημερών στο app της Peloton.

Ο εξοπλισμός όλων των ξενοδοχείων Hilton με ποδήλατα εκγύμνασης της Peloton θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Η συμφωνία επεκτείνει την παρουσία των μηχανημάτων της Peloton στα αμερικανικά ξενοδοχεία, καθώς εντός του τρέχοντος έτους έχουν τοποθετηθεί 1,6 εκατ. ποδήλατα της για χρήση προς τους πελάτες των ξενοδοχείων στη χώρα.

Εμπορεύματα

τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά τη Δευτέρα μετά τις αναφορές ότι o OPEC+ σχεδιάζει μείωση της παραγωγής άνω του ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως.

Το αργό του West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε 5,8% στα 84,11 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, εκτινάχθηκε 4,7%, στα 89,17 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου, σημείωσε άνοδο 5,7% στα 2,5037 δολάρια ανά γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Νοεμβρίου αυξήθηκε 3,5% στα 3,3341 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο Νοεμβρίου υποχώρησε σχεδόν 4,9% στα 6,438 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ράλι σημείωσε και τo ασήμι τη Δευτέρα, που κατέγραψε ημερήσια κέρδη άνω του 8%, επίδοση που αποτελεί υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2021.

Aλλά και οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν, κερδίζοντας σχεδόν 2%. Ειδικότερα, το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 8,1%, για να διαμορφωθεί στα 20,589 δολάρια / ουγγιά, το υψηλότερο κλείσιμο σε επίπεδο πιο ενεργού συμβολαίου από τον Αύγουστο. Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 1,8% φτάνοντας τα 1.702 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το παλλάδιο ισχυροποιήθηκε 2,17% στα 2.204 δολ/ουγγιά και η πλατίνα έκανε άλμα 4,25% στα 895 δολ/ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γουίλιαμς (Fed) για πληθωρισμό: Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει αποτελέσματα - Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

OPEC+: Εξετάζει τη μεγαλύτερη περικοπή πετρελαίου από το 2020

Tesla: Κάτω από τις προβλέψεις οι παραδόσεις οχημάτων στο γ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider