Goldman Sachs: Θα ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη - Επιθετικότεροι χειρισμοί από την ΕΚΤ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Θα ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη - Επιθετικότεροι χειρισμοί από την ΕΚΤ
Δεδομένων των σημερινών ισχυρότερων από το αναμενόμενο δεδομένων για τον πληθωρισμό και σε συνδυασμό με τα «επιθετικά» σχόλια αρκετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Jari Stehn επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη αναμένει πλέον ξεκάθαρα μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Στη βάση των νέων ισχυρότερων από το αναμενόμενο δεδομένων για τον πληθωρισμό και σε συνδυασμό με τα «επιθετικά» σχόλια αρκετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Jari Stehn επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη αναμένει πλέον ξεκάθαρα μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Στο σημείωμά του, επισημαίνει πως τα νέα δεδομένα για την πορεία του πληθωρισμού εξέπληξαν περαιτέρω (ανοδικά), με τον ΕνΔΤΚ να σκαρφαλώνει στο 9,1% σε ετήσια βάση και, κυρίως, τον δομικό ΕνΔΤΚ να αυξάνεται στο 4,3% σε ετήσια βάση, σε μια ακόμη ισχυρή διαδοχική μηνιαία βάση. Ο ίδιος αναμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες καθώς λήγει το μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ στη Γερμανία και οι υψηλές τιμές ενέργειας εισχωρούν στις τιμές λιανικής, με κορύφωση του δομικού πληθωρισμού στο 4,6% τον Σεπτέμβριο και με τον επίσημο πληθωρισμό κοντά στο 10% στο τέταρτο τρίμηνο.

Δεύτερον, με δεδομένες τι συνεχιζόμενες εντάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, παραμένει σταθερός στη θέση του σχετικά με το πέρασμα σε μια ύφεση για την Ευρωζώνη, αλλά σε σχετικά ήπια επίπεδα.

Τρίτο σημείο για τον ίδιο είναι τα τελευταία σχόλια και η ρητορική της ΕΚΤ που αποδείχθηκε ιδιαίτερα «επιθετική». Μετά την ομιλία του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Isabel Schnabel στο Jackson Hole - όπου υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να «δράσει δυναμικά» για να «επαναφέρει γρήγορα τον πληθωρισμό στο στόχο», ορισμένοι επιπλέον ομιλητές διατύπωσαν την άποψη πως μια ακόμη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης αποτελεί το ελάχιστο επίπεδο και οι 75 μονάδες βάσης θα πρέπει να εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση. Παρότι δεν είναι οριστικό (δεν έχει κλειδώσει) - ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν υποστηρίξει έναν σταθερό ρυθμό αύξησης - ο Stehn πιστεύει ότι μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι πιο πιθανή από ένα ακόμη βήμα αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.

Goldman Sachs

Ωστόσο, πέρα από την επερχόμενη συνεδρίαση, η Goldman Sachs αναμένει πλέον μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο (έναντι 25 μονάδων βάσης προηγουμένως), ακολουθούμενη από δύο ακόμη αυξήσεις 25 μονάδων βάσης ώστε να φτάσουν τα επιτόκια στο 1,75% (έναντι 1,5% πριν), θέτοντας την νομισματική πολιτική πιο ξεκάθαρα σε μια περιοριστική βάση.

«Ενώ μια πιο έντονη ύφεση ή μια επιστροφή του sovereign stress θα μπορούσε να οδηγήσει πιο νωρίς στο τέλος του κύκλου των αυξήσεων, βλέπουμε τους κινδύνους να στρέφονται προς ένα υψηλότερο τελικό επίπεδο σε περίπτωση πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και ισχυρότερων δευτερογενών επιπτώσεων», αναφέρει ο Stehn.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός Αυγούστου: Άνοδος κατά 11,1% στην Ελλάδα – Μικρή επιβράδυνση για 2ο μήνα με «φρένο» από την ενέργεια

Αισιοδοξία Στουρνάρα για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - Το μήνυμα για τα επιτόκια της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider