Έσωσε το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσωσε το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο
Κατάφερε να επανέλθει σε θετικό πρόσημο στο τέλος το Χρηματιστήριο, πατώντας στις 860 μονάδες.

Κατάφερε να επανέλθει σε θετικό πρόσημο στο τέλος το Χρηματιστήριο, πατώντας στις 860 μονάδες με μια ισχυροποίηση του τζίρου που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη έμφαση έδωσαν οι επενδυτές στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο, που όχι μόνο επιβεβαίωσαν τους φόβους για διψήφια αύξηση του πληθωρισμού, αλλά επικυρώνουν και ότι η άνοδος επιταχύνεται ταχύτατα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 10,2%, έναντι ανόδου κατά 8,9% τον Μάρτιο, κατά 7,2% τον Φεβρουάριο και κατά 6,2% τον Ιανουάριο.

Η ισχυρή αυτή η άνοδος τιμών ήταν αναμενόμενη σε έναν μεγάλο βαθμό λόγω της προ ημερών ανακοίνωσης από πλευράς Eurostat των πρώτων στοιχείων για την πορεία του Eναρμονισμένου Δείκτη Τιμών που σημείωσε άνοδο κατά 9,1% τον Απρίλιο (σ.σ. για άνοδο 9,4% έκαναν λόγο τα πρώτα στοιχεία). Καθώς λοιπόν ο εν λόγω δείκτης που μετρά την ακρίβεια ανά την ΕΕ κινείται (λόγω διαφορετικής στάθμισης) σε ελαφρά πιο χαμηλά επίπεδα από τον Ελληνικό Γενικό Δείκτη, ήταν προάγγελος των σημερινών ανακοινώσεων.

Η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο στήριξης από την ενεργειακή κρίση, επιχειρεί να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, αναζητώντας πρόσθετα εργαλεία αλλά και επιμένοντας στην θέση της για ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης. Και τούτο υπό την πίεση στοιχείων που προοιωνίζoνται συνέχεια των πιέσεων: οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το μήνα Απρίλιο καταγράφουν ισχυρή προσδοκία για αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες από όλους τους κλάδους αλλά και από πλευράς καταναλωτών, ενώ ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για το μήνα Μάρτιο σημείωσε άνοδο 46,2%.

Διεθνώς για τις αγορές, το κλίμα είναι άκρως αρνητικό διεθνώς, με τον S&P 500 να διολισθαίνει κάτω από τις 4.000 μονάδες, έχοντας διασπάσει τους δύο ΚΜΟ 200 και έχοντας βγει εντελώς από το ανοδικό κανάλι, ακολουθώντας την πορεία του Nasdaq 100. Επίσης με μια επισφαλή θεμελιώδη προοπτική στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας - και τον δείκτη VIX να δίνει την υψηλότερη ένδειξη από τις αρχές Μαρτίου - οι προοπτικές για τον S&P 500 φαίνονται όλο και πιο bearish. Τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο ενδέχεται να αποτελέσουν τα assets στα οποία οι traders προχωρούν σε ανακατανομή των χαρτοφυλακίων τους.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το τοπικό κατώτατο σημείο στις μετοχές αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά θα περιμένουμε πιο σαφή σημάδια οποιασδήποτε έστω και προσωρινής σταθεροποίησης του κλίματος», αναφέρει ο Ebrahim Rahbari της Citi.

Εάν η πτώση συνεχιστεί, η διάσπαση του κατώτατου επιπέδου στις 3.968 θα μπορούσε να ενεργοποιήσει περισσότερους πωλητές επιταχύνοντας τον όγκο πωλήσεων και ευρύτερα την πτώση του S&P 500. Ωστόσο, η θετική απόκλιση του RSI υποδηλώνει ότι η καθοδική ορμή επιβραδύνεται και μπορεί σύντομα να ακολουθήσει μια ήπια αντιστροφή, χωρίς να αποτελεί μια αποφασιστική ανατροπή του κλίματος.

Σε αυτό το τοπίο και στη γραμμή που δίνουν οι ξένες μεγάλες αγορές θα κινηθεί και το Χρηματιστήριο. Να τονίσουμε και σε αυτή την περίπτωση, πως το ΧΑ ακολουθεί τη στρατηγική του «sell the rallies», με τους επενδυτές να αναζητούν μια αντίδραση για να μειώσουν τυχόν ζημιές και άλλους να αναζητούν με ένα αυστηρό stock picking μετοχές με γεμάτα ταμεία και πλούσια μερίσματα.

Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,19% στις 860,85 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 104,1 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,4% στις 2.075 μονάδες και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,23% στις 577,02 μονάδες.

Στις τράπεζες, που αποτελούν κλάδο οδηγό του ΧΑ πίεσαν εκ νέου οι πωλητές με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 0,33% στα 3,369 ευρώ, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 1,22% στα 0,91 ευρώ, την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,02% στα 0,97 ευρώ και τη Πειραιώς να διολισθαίνει κατά 1,9% στα 1,236 ευρώ.

Η JP Morgan με σημερινή της ανάλυση επισημαίνει πως η Eurobank παραμένει top pick διατηρώντας τη σύσταση στάση «overweight», όπως και για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, ενώ την «ουδέτερη» σύσταση διατηρεί και για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε αυτή τη βάση, αυξάνει την τιμή στόχο για την Eurobank στα 1,60 ευρώ από 1,30 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,5 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως. Από την άλλη, μειώνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,5 ευρώ από 1,6 ευρώ, και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,8 ευρώ από 2 ευρώ. Συνεπώς, τα περιθώρια ανόδου σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών είναι 51% για την Αlpha Bank, 77% για τη Eurobank και 33% για την Εθνική Τράπεζα και 43% για μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς.

Ισχυρό κλείδωμα θέσεων και κατοχύρωση κερδών καταγράφεται στην Τέρνα Ενεργειακή λόγω και της υπεραπόδοσης που έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες, κλείνοντας έτσι -4,14% στα 16,46 ευρώ. Η πτώση της επηρέασε και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σημείωσε απώλειες 2,12% στα 9,25 ευρώ. Από την αντίπερα όχθη η χθεσινή ισχυρή οπισθοχώρηση της Jumbo διαμόρφωσε ένα σημείο εισόδου για τους αγοραστές με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 3,65% στα 14,50 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση σημείο εισόδου υπήρξε στην Coca Cola έχοντας βουλιάξει χαμηλότερα των 19 ευρώ, και κλείνοντας σήμερα με άνοδο 3,33% στα 18,595 ευρώ.

Να σημειωθεί πως κόντρα στο διεθνές επιφυλακτικό, έως αρνητικό κλίμα, και στην επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων και της επιθετικής «τροχιάς» του πληθωρισμού, η HSBC διατηρεί στο έπακρον τη «bullish» θέση της για τις μετοχές των Jumbo και ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός οίκος, διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις μετοχές των δύο εισηγμένων, ανεβάζοντας τον «πήχη» για τη Jumbo στα 19 ευρώ από 17,50 προηγουμένως και για τον ΟΠΑΠ (σύσταση «buy») στα 18 ευρώ από 16,50 που έθετε ως τιμή στόχο.

Στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και της Jumbo στράφηκαν οι επενδυτές λόγω θεμελιωδών μεγεθών. Κέρδη για τα ΕΛΠΕ στο 2,95% όπως και για την Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider