Θετικό «σήμα» από την HSBC για Jumbo, ΟΠΑΠ - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό «σήμα» από την HSBC για Jumbo, ΟΠΑΠ - Αυξάνει τις τιμές στόχους
Κόντρα στο διεθνές επιφυλακτικό έως αρνητικό κλίμα και στην επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων και της επιθετικής «τροχιάς» πληθωρισμού, η HSBC διατηρεί στο έπακρον τη «bullish» θέση της για τις μετοχές των Jumbo και ΟΠΑΠ.

Κόντρα στο διεθνές επιφυλακτικό, έως αρνητικό κλίμα, και στην επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων και της επιθετικής «τροχιάς» του πληθωρισμού, η HSBC διατηρεί στο έπακρον τη «bullish» θέση της για τις μετοχές των Jumbo και ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός οίκος, διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις μετοχές των δύο εισηγμένων, ανεβάζοντας τον «πήχη» για τη Jumbo στα 19 ευρώ από 17,50 προηγουμένως και για τον ΟΠΑΠ (σύσταση «buy») στα 18 ευρώ από 16,50 που έθετε ως τιμή στόχο.

HSBC

Όπως επισημαίνει η HSBC, το καταναλωτικό περιβάλλον γίνεται πιο «αμυντικό», μέσω της ενίσχυσης των γεωπολιτικών κινδύνων και των συνεχιζόμενων ζητημάτων από την πλευρά της παγκόσμιας προσφοράς, με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να φτάνει σε νέο υψηλό, στο 8,9% τον Απρίλιο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει δεχθεί ένα πλήγμα, ενώ η πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται εξαιτίας του ενεργειακού αλλά και άλλων παραγόντων κόστους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC αναμένει από τους καταναλωτές να πορεύονται με μια μεγαλύτερη προσοχή στο σκέλος των δαπανών, ωστόσο υφίστανται διαρθρωτικοί παράγοντες ανάκαμψης που εξακολουθούν να ευνοούν την ανάπτυξη.

Η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας και η εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, προσφέρουν μια αναπτυξιακή ώθηση σε εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ και η Jumbo, για φέτος. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες όπου οι οικονομολόγοι του βρετανικού οίκου αναμένουν ανάπτυξη 4% για φέτος, παραμένοντας υψηλότερα από την Ευρωζώνη (εκτίμηση για 2,6% φέτος), προσφέροντας έτσι μια ευνοϊκή προοπτική για τους «παίκτες» του καταναλωτικού κλάδου.

Jumbo

Ως προς τη Jumbo, η διοίκηση έχει δώσει ένα προσεκτικό guidance ως προς τις προοπτικές ανάπτυξής της για φέτος (αύξηση πωλήσεων 2% - 5%), όπου σύμφωνα με την HSBC είναι συντηρητικό, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση πωλήσεων 25% για το τετράμηνο. Εκτιμά ότι η Jumbo μπορεί να τα πάει καλύτερα (η εκτίμησή της είναι για αύξηση πωλήσεων +9%), ιδιαίτερα σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, που υποστηρίζεται από την ισχυρή πρόταση και θέση αξίας της στην αγορά. Ιστορικά η Jumbo έχει υιοθετήσει μια συνετή προσέγγιση στη διαχείριση του κόστους και ως εκ τούτου, η HSBC αναμένει μια σταθερή βάση κερδοφορίας για φέτος (σε ευθυγράμμιση με τα επίπεδα του 2019, πριν την υιοθέτηση του IFRS 16), παρά τις προκλήσεις. Επιπλέον εκτιμά πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω re-rating, με την εταιρεία να διαθέτει ως «όπλα» την ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση (ίση με το 27% της κεφαλαιοποιήσης της) και μια μερισματική πολιτική υπέρ των μετόχων.

ΟΠΑΠ

Για τον ΟΠΑΠ, ο βρετανικός οίκος θεωρεί πως η ανάπτυξη των GGR (καθαρά έσοδα προ εισφορών) για φέτος υποστηρίζεται καλά από τις τάσεις ανάκαμψης σε όλα τα κανάλια (Παγκόσμιο Κύπελλο κατά το τέταρτο τρίμηνο, ανάκαμψη τουρισμού, πλήρως ανοιχτές επιχειρηματικές «γραμμές» κ.λπ.) μαζί με μια αυξανόμενη βάση παικτών και χρηστών και έσοδα από τυχερά παίγνια σε όλα τα διαδικτυακά «κανάλια« (ενισχύονται και από νέα διαδικτυακά παιχνίδια). Αναμένει σταθερό επίπεδο παραγωγής EBITDA για τον ΟΠΑΠ λόγω της εξορθολογισμένης δομής κόστους σε όλες τις δραστηριότητες λιανικής, ενώ η αύξηση των μισθών και του κόστους στο σκέλος του μάρκετινγκ (ειδικά στις διαδικτυακό τμήμα) θα προσθέσει μια μικρή αρνητική επίδραση φέτος. Με ισχυρή δυνατότητα παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και κατώτατη μερισματική πολιτική στο 1 ανά μετοχή, η HSBC πιστεύει ότι το discount της τάξεως του 10% (consensus) στον ιστορικό μέσο όρο του δείκτη P/E της περιόδου 2015 - 2019, μοιάζει αδικαιολόγητo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider