Wall Street: «Αέρας αισιοδοξίας» μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Αέρας αισιοδοξίας» μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Fed
Κέρδη 500 μονάδων για τον Dow Jones, σε θετικό έδαφος «γύρισαν» S&P 500 και Nasdaq με άνοδο άνω του 1,5%.

Τελευταία ενημέρωση 21.52

Με ισχυρά κέρδη υποδέχονται οι δείκτες η Wall Street την απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια της την Τετάρτη, με την επενδυτική ψυχολογία να αναπτερώνεται μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed και να οδηγεί σε κέρδη τους δείκτες παρά τις αρχικές απώλειες

Η Fed ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 22 ετών προκειμένου να «παλέψει» στον ιδιαίτερα αυξημένο πληθωρισμό που καταγράφεται στην αμερικανική οικονομία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 1,55% ή 514 μονάδες στις 33.643 μονάδες.

Ο S&P 500 κερδίζει 1,64% στις 4.245 μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,54% ή 193 μονάδες στις 12.760 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες άνω του 8% σημειώνει ο τίτλος της Uber μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας παροχής υπηρεσιών μεταφοράς για τις επιδόσεις της στο α' τρίμηνο, ενώ «βουτιά» σχεδόν 30% σημειώνει και η μετοχή της ανταγωνίστριας Lyft, μετά τις απαισιόδοξες προβλέψεις της για το σύνολο του 2022. Σε αρνητικό έδαφος και η μετοχή της εταιρείας διαχείρισης καζίνο Caesars Entertainment, που υποχωρεί κατά περίπου 2%.

Στον αντίποδα, ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν το 6% σημειώνει η μετοχή της κατασκευάστριας τσιπ Advanced Micro Devices, ενώ σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι τίτλοι των Airbnb και Starbucks, οι οποίες ενισχύονται κατά 3,6% και 2,4% αντίστοιχα.

Στο μέτωπο των ομολόγων, το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς έφτασε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στο 3,008%, το υψηλότερο επίπεδο του από τον Δεκέμβριο του 2018. Είναι το τρίτο συνεχόμενο 24ωρο όπου ο εν λόγω τίτλος κινείται άνω του 3%.

Το επιτόκιο του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου έφτασε στο 2,8236%, στο υψηλότερο επίπεδο του από τον Νοέμβριο του 2018.

Μάκρο

Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ για τον Μάρτιο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στα χρονικά τα 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 109,8 δισ. δολάρια, αυξημένο 22,3% σε σχέση με το έλλειμμα των 29,2 δισ. του Φεβρουαρίου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν έλλειμμα στα 107,1 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, σημαντικά πιο κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ADP που δόθηκαν στη δημοσιότητα, θέτοντας ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης της απασχόλησης στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 247.000 νέες θέσεις εργασίας για τον περασμένο μήνα, έναντι 479.000 τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τη δημιουργία 383.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 55,6 μονάδες, έναντι 54,7 μονάδων στην αρχική μέτρηση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 54,7 μονάδες.

Ο σύνθετος PMI για την αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 56 μονάδες έναντι 55,1 μονάδων στην αρχική μέτρηση και αντί των 55,1 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ford: Πτώση 10,5% στις πωλήσεις οχημάτων τον Απρίλιο - Προβλήματα από την κρίση των ημιαγωγών

Moderna: Τριπλασιάστηκαν τα έσοδα από τα εμβόλια - «Άλμα» 8% για τη μετοχή

Πάνω από τις προβλέψεις τα έσοδα της Uber στο α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider