Χρηματιστήριο: Διστακτικές κινήσεις με το βλέμμα στραμμένο στην Φρανκφούρτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Διστακτικές κινήσεις με το βλέμμα στραμμένο στην Φρανκφούρτη
Ήπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο και περιορισμένο ενδιαφέρον λόγω αργιών.

Τελευταία ενημέρωση 13:00

Στην Φρανκφούρτη και στο «στρατηγείο» της ΕΚΤ στρέφονται τα βλέμματα των επενδυτών. Συνεδρίαση η οποία θα αποτελέσει πρόδρομο των αποφάσεων που θα ληφθούν στην επόμενη τον Ιούνιο.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank δεν αναμένουν μεγάλη αλλαγές στα μηνύματα που θα θελήσει να στείλει η ΕΚΤ. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι με τις νέες εκτιμήσεις που θα θέσουν τον Ιούνιο, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ότι οι αγορές APP θα λήξουν τον Ιούλιο, πριν από τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν στο επίκεντρο. Η υπεραπόδοση του S&P ήρθε εν μέσω μεικτών αποτελεσμάτων από ορισμένα οικονομικά μεγαθήρια στις ΗΠΑ, με την JP Morgan να υστερεί στις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη και Blackrock στα έσοδα. Στην ανακοίνωσή της, η JPM σημείωσε ότι αύξησε τα αποθεματικά για να λάβει υπόψη τις αυξημένες πιθανότητες ύφεσης και να λάβει υπόψη έκθεση στον πόλεμο.

Ως προς το σκέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν έναν ακόμη γύρο βοήθειας, ο οποίος θα περιλαμβάνει βαρύ οπλισμό. Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Σουηδία εξετάζει κάτι ανάλογο.

Στα της εγχώριας οικονομίας, η Moody's Analytics επισήμανε πως η εισβολή στην Ουκρανία θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στον πληθωρισμό της χώρας και θα συντρίψει το διαθέσιμο εισόδημα. Η διάρκεια και το μέγεθος των ενεργειακών «κραδασμών» συνεπάγεται μια ισχυρή μετακύλιση γενικότερα στις τιμές. Σε συνδυασμό με την ανοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων, ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 8% στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο. Οι μισθολογικές πιέσεις θα αλλάξουν επίσης τη δυναμική το 2023 καθώς οι εργαζόμενοι θα διαπραγματεύονται για την επιστροφή της χαμένης αγοραστικής τους δύναμης. Η Moody’s Analytics προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει σε επίπεδα, σχεδόν ρεκόρ, ήτοι στο 7,7% το 2022 πριν ομαλοποιηθεί το 2023 στο 3% και εν συνέχεια συγκλίνει στον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον, όπως σημειώνει, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Σύμφωνα με τη Eurostat, τον Φεβρουάριο, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 11,9%, υποχωρώντας κατά 90 μονάδες βάσης από τον Ιανουάριο, αποτελώντας το χαμηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας από το 2010.

Στο Χρηματιστήριο, αν και αρχίζουν έστω και διστακτικά να μπαίνουν κάποια κεφάλαια, το μεγαλύτερο εύρος κίνησης εκδηλώνεται μέσω του rotation σε τίτλους και κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αρνητική και σήμερα η αναλογία πτωτικών ανοδικών μετοχών, με 51 τίτλους να κλείνουν με θετικό πρόσημο και 58 μετοχές με αρνητικό. Το όποιο μοτίβο νευρικότητας, αναμένεται να διατηρηθεί ειδικά από τη στιγμή που την Πέμπτη λήγει η σειρά στα παράγωγα, ενώ ακολουθούν αργίες στις αγορές λόγω του Πάσχα των Καθολικών (15 και 18 Απριλίου).

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση 0,15% στις 922,82 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα ήτοι στα 17,43 εκατ. ευρώ, λόγω και των επιφυλάξεων εν μέσω αργιών. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,05% στις 2.244,75 μονάδες και ο τραπεζικός κατά 0,43% στις 653,51 μονάδες.

Τοποθετήσεις σε ήπιο βαθμό σε τράπεζες, Viohalco και Ελλάκτωρ.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 0,68% στα 1,1075 ευρώ, η ΕΤΕ κατά 0,79% στα 3,723 ευρώ και η Πειραιώς ήπια κατά 0,07% στα 1,36 ευρώ. Ήπια πτωτικά η Eurobank στο 0,47% και στα 1,049 ευρώ.

Στα blue chips, η Viohalco ενισχύεται κατά 2,74% στα 4,50 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί κατά 0,93% με τα αποτελέσματα της να μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Όπως αναφέρεται στην πρώτη ανακοίνωση, η ανάπτυξη του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζεται δυναμικά και το επενδυτικό του πρόγραμμα εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς. Στόχος του Ομίλου είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του να προσεγγίσει τα 6,4 GW μέσα στην επόμενη επταετία.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW (ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες). Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.

Profit taking σε ΔΕΗ (0,47%), ΟΤΕ (0,61%) και Jumbo (0,6%). Υψηλότερες κινήσεις σε Mytilineos (0,56%), Aegean (0,19%), ΟΠΑΠ (0,28%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιστέρης: Μονόδρομος η απεξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια μέσω των ΑΠΕ - Στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής τα 6,4 GW

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider