Έκανε το 5/5 το Χρηματιστήριο κόντρα στο διεθνές επιφυλακτικό κλίμα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκανε το 5/5 το Χρηματιστήριο κόντρα στο διεθνές επιφυλακτικό κλίμα
Κόντρα στο ρεύμα των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε εκ νέου, σήμερα, το Χρηματιστήριο, κάνοντας το 5/5 και φτάνοντας κοντά στις 925 μονάδες.

Κόντρα στο ρεύμα των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε εκ νέου, σήμερα, το Χρηματιστήριο (δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, έναντι των ευρωπαϊκών) κάνοντας το 5/5 και ανακτώντας περίπου 37,37 μονάδες (στις πέντε συνεδριάσεις), φτάνοντας πέριξ των 925 μονάδων. Η εγχώρια αγορά, δείχνει να κινείται προς μια τάση επανάληψης του φαινομένου του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, κατά το οποίο καταγράφηκε ένα ανοδικό «ράλι» σε αντίθεση με τις έξω κινήσεις, ενώ και στις φάσεις διόρθωσης, είχε υψώσει μεγαλύτερες ζώνες «άμυνας».

Ωστόσο, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον πλέον, είναι άκρως πιο αρνητικό, δεχόμενο πιέσεις εκατέρωθεν από πολλαπλά και συνάμα αλληλένδετα «μέτωπα», όπως ο πληθωρισμός, η πιο «επιθετική» έξοδος των κεντρικών τραπεζών, η ακροβασία για την αποφυγή του στασιμοπληθωρισμού, η συνέχιση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, με επακόλουθους τριγμούς στις τιμές των εμπορευμάτων, των τροφίμων και των πρώτων υλών (πιέσεις στην ισορροπία προσφοράς - ζήτησης σε πολλές κατηγορίες προϊόντων) και φυσικά πιέσεις στα διαθέσιμα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τη Moody's Analytics, η εισβολή στην Ουκρανία θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στον πληθωρισμό της Ελλάδας και θα συντρίψει το διαθέσιμο εισόδημα. Η διάρκεια και το μέγεθος των ενεργειακών «κραδασμών» συνεπάγεται μια ισχυρή μετακύλιση γενικότερα στις τιμές. Σε συνδυασμό με την ανοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων, ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 8% στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο. Οι μισθολογικές πιέσεις θα αλλάξουν επίσης τη δυναμική το 2023 καθώς οι εργαζόμενοι θα διαπραγματεύονται για την επιστροφή της χαμένης αγοραστικής τους δύναμης. Η Moody’s Analytics προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει σε επίπεδα, σχεδόν ρεκόρ, ήτοι στο 7,7% το 2022 πριν ομαλοποιηθεί το 2023 στο 3% και εν συνέχεια συγκλίνει στον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον, η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε τη Moody's Analytics να χαμηλώσει τον «πήχη» για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας για το 2022 στο 4,5%, (μείωση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες) χαμηλότερα από τη βασική γραμμή του Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές για την τουριστική περίοδο για φέτος είναι λιγότερο ρόδινες. Παρόλο που ο κλάδος ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2021, θα εμφανιστούν προκλήσεις λόγω των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων και της ουκρανικής κρίσης. Σχεδόν το ένα τέταρτο της μείωσης της αύξησης του ΑΕΠ σε σύγκριση με τη βασική γραμμή του Φεβρουαρίου προέρχεται από την υπόθεση για μηδενικές αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, που μεταφράζεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα το 2022. Αυτή η υπόθεση ενσωματώθηκε στις προβλέψεις της Moody's Analytics για τον Μάρτιο, ενώ αναφορά γίνεται και στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωμάτων, κάτι που υποδεικνύει την πλήρη κατάρρευση των διμερών σχέσεων.

Επιστρέφοντας στα της εγχώριας αγοράς και στο τρέχον ρευστό περιβάλλον, όπως επισήμανε πρόσφατα και ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής, ενδείκνυται η αύξηση της ρευστότητας ταυτόχρονα με τη διακράτηση μετοχών αξίας και υψηλού μερίσματος. Αντίστοιχα, οι πληθωριστικές πιέσεις που αναμένεται να ενταθούν ευνοούν την επένδυση σε επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα μετακύλισης του αυξημένου κόστους τους στους πελάτες τους.

Παράλληλα, αν και αρχίζουν έστω και διστακτικά να μπαίνουν κάποια κεφάλαια, το μεγαλύτερο εύρος κίνησης εκδηλώνεται μέσω του rotation σε τίτλους και κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αρνητική και σήμερα η αναλογία πτωτικών ανοδικών μετοχών, με 51 τίτλους να κλείνουν με θετικό πρόσημο και 58 μετοχές με αρνητικό. Το όποιο μοτίβο νευρικότητας, αναμένεται να διατηρηθεί ειδικά από τη στιγμή που την Πέμπτη λήγει η σειρά στα παράγωγα, ενώ ακολουθούν αργίες στις αγορές λόγω του Πάσχα των Καθολικών (15 και 18 Απριλίου).

Τεχνικά, και εφόσον υπήρξε η έξοδος από την περιοχή των 885 - 908 μονάδων, οι long θα προσπαθήσουν να αναρριχηθούν προς τις 934 μονάδες περίπου (78,6% Fibonacci retracement) και τις 943 μονάδες περίπου (gap). Ωστόσο μια επιστροφή προς τις 885 μονάδες (αν και δεν προκρίνεται σε αυτή τη φάση) μπορεί να φέρει πιέσεις προς τα 878 - 873 μονάδες, τις 855 μονάδες και τις 833 μονάδες.

Ως προς την τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη, οι επενδυτές δείχνουν να κρατούν μια στάση αναμονής με δείγματα συντήρησης δυνάμεων και με πρώτη αντίσταση, εάν υπάρξει υπέρβαση των 660 μονάδων, να εντοπίζεται στις 665 μονάδες περίπου και επόμενη στις 719 μονάδες (gap). Το αγοραστικό σήμα αναιρείται με πιθανή καθοδική προς τις 630 μονάδες, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι την ισχυρή στήριξη των 598 - 592 μονάδων, όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,31% στις 924,20 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 71,43 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,34% στις 2.243,65 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε οριακά χαμηλότερα με απώλειες 0,12% στις 650,72 μονάδες, κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά (649,84 μονάδες).

Στις τράπεζες καταγράφηκαν περιορισμένου εύρους διακυμάνσεις, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει με οριακή πτώση 0,07% στα 1,359 ευρώ, την Eurobank που υποχώρησε κατά 0,14% στα 1,054 ευρώ, και η Εθνική Τράπεζα που σημείωσε πτώση 0,97% στα 3,694 ευρώ, κυρίως με ένα τόνο profit taking. Διασώθηκε ο τίτλος της Alpha Bank που κατέγραψε άνοδο κατά 0,64% στα 1,10 ευρώ (τεχνικά σημεία τραπεζικών τίτλων).

Από την άλλη, μεταξύ των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η Ελλάκτωρ (5,69%), η ΔΕΗ (2,51%), η Quest (2,4%), η Mytilineos (1,25%) και η Coca Cola (1,11%).

Ως προς τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής στα οποία έχουν στραφεί αρκετά βλέμματα, έδειξε σήμερα να «χτυπά» τα 18,10 ευρώ, επίπεδο στο οποίο υπήρξε κλείσιμο θέσεων για κατοχύρωση κερδών, οδηγώντας σε υποχώρηση προς τα 17,25 ευρώ. Ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακής βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των blue chips με την υψηλότερη απόδοση από τις αρχές του έτους (27,03%), με την κεφαλαιοποίησή της να παραμένει στα 2 δισ. ευρώ. Η κίνηση της Τέρνα Ενεργειακής, δεν είναι αποκομμένη από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό κλάδο των ΑΠΕ που ενισχύεται σημαντικά καθώς επιταχύνεται η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και γενικότερα προς την κατεύθυνση της «πράσινης μετάβασης», ενώ αποτελεί ένα «special case» με ισχυρό βάρος και 100% «πράσινη». Επιπλέον, η διοίκηση δεν έχει αρνηθεί ότι υπάρχει προσέγγιση από αρκετούς επενδυτές για να αγοράσουν ποσοστό στην Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς να υπάρχει προς ώρας συμφωνία, κίνηση που φυσικά συμπαρασύρει και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Υπέρβαση και επιβεβαιωμένο κλείσιμο πάνω από τα 18 ευρώ θα ανοίξει το δρόμο προς τα 20 ευρώ, ενώ πρώτη περιοχή στήριξης εντοπίζεται στα 15,48 - 15,14 ευρώ.

Από την άλλη, η μετοχή της Ελλάκτωρ αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε την παροχή διευκρινίσεων από τη Reggeborgh και την Atlas, συμφερόντων Ηλία Λιανού, γύρω από το ζήτημα των συναλλακτικών και τυχόν αθέμιτων πρακτικών, κάτι που μπορεί να ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο, εν μέσω της αντιπαράθεσης Reggerborgh και της πλευράς Μπάκου - Καϋμενάκη. Η μετοχή λοιπόν έδειξε να κινείται έντονα ανοδικά (!) φτάνοντας σε υψηλά εξαμήνου. Εάν και εφόσον συνεχίζει να δίνει κλεισίματα πάνω από τα 1,40 ευρώ μπορεί να ελπίζει σε μια κίνηση προς τα 1,55 ευρώ (το ισχυρότερο candlestick) και τα 1,60 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα από το ανωτέρω επίπεδο (1,40 ευρώ) θα ενεργοποιήσει πιέσεις προς τα τα 1,33 - 1,29, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 και τα 1,18 ευρώ περίπου.

Στους υπόλοιπους τίτλους, η ΔΕΗ (2,51%) διέσπασε τον εκθετικό ΚΜΟ 200, στα 8,563 ευρώ και πλέον κινείται ολοταχώς προς τα 8,99 (απλός ΚΜΟ 200), διάσπαση του ορίου που μπορεί να οδηγήσει προς τα 9,48 ευρώ.

Από την άλλη, η Aegean συνέχισε να καταγράφει μια συσσώρευση πέριξ των επιπέδων των 5,54 - 5,36 ευρώ, στην προσπάθεια να διασπάσει πειστικά τα επίπεδα των 5,42 (εκθετικός ΚΜΟ 60) και των 5,55 ευρώ (απλός ΚΜΟ 60).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's Analytics: Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία - «Τρομάζει» ο πληθωρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider