Χρηματιστήριο: «Μάζεμα» της προσφοράς με «οδηγούς» ΤΕΡΝΑ - Aegean

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Μάζεμα» της προσφοράς με «οδηγούς» ΤΕΡΝΑ - Aegean
Μεταξύ κινήσεων profit taking και «καλλωπισμού» εν μέσω και του κλεισίματος τριμήνου, κινείται το Χρηματιστήριο.

Τελευταία ενημέρωση 12:35

Προσπάθεια απορρόφησης της προσφοράς που προκύπτει σε τίτλους που υπεραπέδωσαν, μετά τη χθεσινή ανοδική εκτόνωση, καταγράφεται στο Χρηματιστήριο.

Οι long που έδειξαν να επικρατούν στην πρώτη μεγάλη «μάχη» της περιοχής των 883 - 885,44 μονάδων, όπου διέρχονταν ο απλός ΚΜΟ 30 και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 έδειξαν να υποχωρούν αρχικώς στις διαθέσεις των short. Ωστόσο, υπήρξε ενεργοποίηση λίγο μετά τις 12:00 με κύριους «μοχλούς» κίνησης τους τίτλους του ομίλου ΤΕΡΝΑ και της Aegean. Κρίσιμη αποδείχθηκε η παραμονή της αγοράς πάνω από τις 878 - 875 μονάδες ώστε να παραμείνει στο επίκεντρο το σενάριο μιας υπέρβασης του κρίσιμου επιπέδου των 898 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200). Όπως σημείωσε το insider.gr κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αρκετά έντονη προεξόφληση για μια σταδιακή λήξη των εχθροπραξιών εγκυμονεί κινδύνους για ένα βίαιο pullback και ευρύτερα για τις μετοχές ελλοχεύει ο κίνδυνος για ακραία short squeezes και sellable rallies.

Για τον τραπεζικό δείκτη η διάσπαση της πρώτης αντίστασης των 627 μονάδων όπου διέρχονταν ο εκθετικός ΚΜΟ 60, και υπό τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος επήλθε και η διάσπαση της αντίστασης στις 645 μονάδες (απλός ΚΜΟ 60). Πλέον, κλείσιμο υψηλότερα από τις 672 μονάδες μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 721 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 645 μονάδες και ισχυρή ζώνη στην περιοχή των 593 - 588 μονάδων όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει μέχρι τις 550 - 545 μονάδες (αν και απομακρύνεται αυτό το σενάριο).

Από την άλλη, τα βλέμματα συνεχίζουν να είναι στραμμένα προς το Κίεβο με φόντο την κίνηση της Μόσχας να ανακοινώσει τη δραστική μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων τόσο στο Κίεβο όσο και στο Τσέρνιγκοφ, με στόχο την «ουδετερότητα» και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Δύση διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις γύρω από τον επιχειρησιακό και στρατηγικό σχεδιασμό του Πούτιν, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για εναλλαγή μονάδων και όχι υποχώρηση. Αυτό φανερώνει ότι απέχουμε αρκετά ακόμη ώστε να υπάρξει ένα τέλος, αλλά οι «κίνδυνοι ουράς» φαίνεται να μειώνονται.

Ωστόσο, τα ζητήματα για τις αγορές δεν παραμένουν μόνο στο πολεμικό σκηνικό στην Ουκρανία αλλά και στη στρατηγική εξόδου των κεντρικών τραπεζών. Όσον αφορά τη Fed, η πρόσθετη αισιοδοξία δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην αλλαγή του pricing για φέτος, καθώς, όπως φαίνεται, οι αγορές έχουν ήδη περάσει ότι η κεντρική τράπεζα δείχνει πλέον λιγότερο διατεθειμένη να αφήσει τον πόλεμο να εμποδίσει τον κύκλο αυστηροποίησής της. Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου παραμένουν υψηλές, έχοντας κυμανθεί μεταξύ 65% και 80% από την περασμένη Δευτέρα, ολοκληρώνοντας χθες κοντά στο ανώτερο άκρο αυτού του εύρους, ήτοι στο 75%. Ωστόσο, η εικόνα για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή καθώς και για την πορεία του πληθωρισμού στις 12 Απριλίου θα είναι πολύ σημαντικές πριν από τις αποφάσεις της Fed στις αρχές Μαΐου.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,78% στις 883,01 μονάδες και με τον τζίρο στα 19,75 εκατ. ευρώ. Ευρύτερα, μετά την πρώτη επιτάχυνση του ρυθμού ρευστοποιήσεων (από χαρτοφυλάκια με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σε τίτλους που «πάτησαν γκάζι» χθες), πλέον φαίνεται μια τάση μαζέματος της προσφοράς. Ενδοσυνεδριακά, η αγορά δοκίμασε τα όρια των 877,58 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,18% στις 2.136,33 μονάδες και δείχνει να κινείται εκ νέου προς τους δύο ΚΜΟ 200 (2.138 - 2.165 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,68% στις 647,90 μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα φθηνή σύμφωνα με το consensus των αναλυτών, με το δείκτη P/E στο 16x για φέτος και στο 12,7x για το 2023, δείκτη EV/EBITDA στο 6,9x και στο 6x αντίστοιχα, δείκτη P/BV στο 0,7x για φέτος και με μερισματική απόδοση κοντά στο 2,8% για φέτος.

Στις τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,47% στα 3,374 ευρώ, η Eurobank κατά 1,74% στα 1,075 ευρώ, η Alpha Bank κατά 1,83% στα 1,129 ευρώ και η Πειραιώς σημειώνει πτώση 2,34% στα 1,416 ευρώ.

Υψηλότερα προσφορά προκύπτει σε ΔΕΗ (-1,35%), ΟΤΕ (-1,75%), Mytilineos (-1,07%), ενώ η Coca Cola περνάει εκ νέου κάτω από τα 20 ευρώ με πτώση 2,3% στα 19,57 ευρώ.

Από την άλλη, συνεχίζει να υπεραποδίδει ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακής με άνοδο 2,66% στα 16,22 ευρώ και έχοντας σημειώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του έτους μεταξύ των blue chips (19,44%), πίσω μονάχα από τη Eurobank. Η μετοχή διέσπασε πλέον και την αντίσταση των 16,08 ευρώ με όλο το πεδίο ανοιχτό να κινηθεί προς νέα ιστορικά υψηλά. Να σημειωθεί πως η συμπεριφορά της Τέρνα Ενεργειακής συμπαρασύρει και τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που καταγράφει άνοδο 4,07% στα 9,20 ευρώ, κινούμενη ολοταχώς προς τη διάσπαση των 9,24 ευρώ, με αλλαγή τάσης και με τον απλό ΚΜΟ 200 στα 9,478 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο και για την Aegean με κέρδη 3,59% στα 5,48 ευρώ, μετά το αισιόδοξο μήνυμα του προέδρου της εταιρείας κ. Ευτύχη Βασιλάκη που διαβλέπει θετικές προοπτικές αν δεν υπάρξει κάποια επιδείνωση των συνθηκών ή κάποιος νέος εξωγενής παράγοντας κρίσης.

Στρατηγική του αερομεταφορέα για την τρέχουσα χρονιά είναι να δώσει έμφαση στην ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό η αεροπορική εταιρεία θα προσφέρει φέτος, για το σύνολο της χρονιάς 15 εκατ. θέσεις με 15,2 εκατομμύρια θέσεις και θα επαναφέρει 15 δρομολόγια στο αεροδρόμιο της Αθήνας τα οποία είχαν διακοπεί λόγω πανδημίας, με στόχο το load factor να ανέλθει στο 75% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη πρόκληση για φέτος είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας της Aegean στη σχέση εσόδων ανά πτήση, γεγονός που επιβάλλει στον αερομεταφορέα να ακολουθήσει έναν δυναμικό σχεδιασμό καθόλη την διάρκεια της σεζόν.

Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. «Πέρα από απώλειες εσόδων της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς από τις δύο χώρες και το αυξημένο κόστος των καυσίμων οι υπόλοιπες επιπτώσεις δεν είναι αξιοσημείωτες» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι προαναφερθείσες καλές προοπτικές οδηγούν μάλιστα τον αερομεταφορέα στο να επιταχύνει την αναδιάρθρωση του στόλου της εταιρείας, η οποία είχε μεταχρονολογηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Aegean θα παραλάβει μέχρι το τέλος του έτους 12 αεροσκάφη Airbus και μέχρι το τέλος του 2023 ακόμα 10. Στην ίδια κατεύθυνση, η εταιρεία προχωρά και στην πρόωρη λήξη και επαναπαράδοση στον εκμισθωτή 8 αεροσκαφών τύπου Q400 και την αντικατάστασή τους με την αγορά τριών αεροσκαφών ATR72-600 και τη μίσθωση έξι ακόμη. Το ένα από τα τρία αεροσκάφη τύπου ATR72-600 έχει ήδη παραληφθεί και τα άλλα δύο αναμένεται να παραδοθούν στην εταιρεία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τεχνικά, για τη μετοχή της Aegean που δείχνει να υπερβαίνει τα 5,39 ευρώ, επόμενη περιοχή αντίστασης εντοπίζεται στα 5,45 - 5,50 ευρώ και στα 5,57 ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοδική εκτόνωση στο Χρηματιστήριο υπό τις προσδοκίες για συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας

Τι δείχνουν τα τρία σενάρια της UBS για την πορεία του πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider