Ανοδική εκτόνωση στο Χρηματιστήριο υπό τις προσδοκίες για συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδική εκτόνωση στο Χρηματιστήριο υπό τις προσδοκίες για συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας
Μια συνεδρίαση που επιφύλασσε πολλά θετικά δεδομένα για τους long. Ισχυρή άνοδο σε τράπεζες και τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη και προοπτικές ανάπτυξης.

Αφορμή βρέθηκε ώστε να επέλθει μια ισχυρή εκτόνωση για το Χρηματιστήριο και δεν είναι άλλη από τις προσδοκίες για συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να κάνουν ένα βήμα προς τη γραμμή επίλυση της πολεμικής σύρραξης και των αιματηρών εχθροπραξιών, με τη Μόσχα να ανακοινώνει τη δραστική μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων τόσο στο Κίεβο όσο και στο Τσέρνιγκοφ, με φόντο την «ουδετερότητα» και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε ένα ισχυρό rotation των χαρτοφυλακίων παγκοσμίως, με τις τιμές των εμπορευμάτων και ειδικά του πετρελαίου να καταγράφουν απώλειες άνω του 5% και τις αγορές μετοχών και ειδικά τις ευρωπαϊκές που πιέστηκαν ιδιαίτερα, απόρροια των περισσότερων «καναλιών» διάχυσης της τρέχουσας κρίσης, να ενισχύονται σημαντικά. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η αρκετά έντονη προεξόφληση για μια λήξη των εχθροπραξιών εγκυμονεί κινδύνους για ένα βίαιο pullback.

Έτσι και το Χρηματιστήριο, ανέβασε ρυθμούς υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών, με σαφές ενδείξεις «window dressing», με τις τράπεζες να παραμένουν σε θέση «οδηγού» μετά τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης της Standard & Poor's και «επιθετικές» τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους. Η έντονη αντίδραση και η «έξοδος» από την περιοχή των 855 - 860 μονάδων οδήγησε σε μια κίνηση προς τα εμπρός και προς τις 878 μονάδες, με τους long να επικρατούν στη μεγάλη «μάχη» της περιοχής των 883 - 886 μονάδων, όπου διέρχονταν ο απλός ΚΜΟ 30 και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 και πλέον δείχνουν να έχουν τις δυνάμεις ώστε να «πυρπολήσουν» και το κρίσιμο επίπεδο στις 898 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200).

Για τον τραπεζικό δείκτη η διάσπαση της πρώτης αντίστασης των 627 μονάδων όπου διέρχονταν ο εκθετικός ΚΜΟ 60, και υπό τη βελτίωση τους διεθνούς κλίματος επήλθε και η διάσπαση της αντίστασης στις 645 μονάδες (απλός ΚΜΟ 60). Πλέον, κλείσιμο υψηλότερα από τις 672 μονάδες μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 721 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 645 μονάδες και ισχυρή ζώνη στην περιοχή των 593 - 588 μονάδων όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει μέχρι τις 550 - 545 μονάδες (αν και απομακρύνεται αυτό το σενάριο).

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό «χαρτί» για τους long αποδεικνύεται η κίνηση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που διέσπασε την αντίσταση των 2.138 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200) και βαδίζει ολοταχώς προς την «έξοδο» από την περιοχή των 2.165 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200) που αλλάζει πλήρως την εικόνα της αγοράς, με επόμενη αντίσταση στις 2.200 μονάδες.

Ευρύτερα, ώθηση στην εγχώρια αγορά δίνει και το «σήμα» των ξένων οίκων, καθώς μετά την DBRS και η Standard & Poor's αναφέρθηκε στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υποστηρίζοντας πως η κερδοφορία επιστρέφει, υποστηριζόμενη από τις χαμηλότερες προβλέψεις επί επισφαλειών και την αυξημένη εστίαση στον έλεγχο του κόστους.

Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank πιθανότατα θα επανέλθουν στην «τροχιά» της διανομής μερισμάτων από τη χρήση του 2022, ενώ η Alpha Bank θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα. Παράλληλα, το κόστος κινδύνου για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα (περίπου στις 60 μονάδες βάσης), ενώ από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αναδιάρθρωσής τους το 2021, αλλά το κόστος κινδύνους τους θα παραμείνει υψηλό, καθώς οι πρόσθετες μειώσεις NPE πιθανότατα θα τις αφήσει με μεσαίου μεγέθους μονοψήφιους δείκτες NPE.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι τέσσερις συστημικές μείωσαν τα NPEs στο 10% ή χαμηλότερα μέσω των μεγάλων τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων NPEs, αναμένοντας πως ο δείκτης NPE του κλάδου θα υποχωρήσει στο 8% περίπου μέχρι το τέλος του 2022. Οι εισροές NPEs αναμένεται να είναι περιορισμένες εξαιτίας της αποδεδειγμένης ανθεκτικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην πανδημία του κορονοϊού και των μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένου του νέου Πτωχευτικού, που έχουν βελτιώσει την κουλτούρα πληρωμών και τα ποσοστά ανάκτησης. Επιπλέον, η παρέμβαση της ΕΚΤ, οι εισροές καταθέσεων και η απομόχλευση έχουν στηρίξει τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, με τον οίκο να αναμένει ότι οι συστημικές τράπεζες θα διατηρήσουν την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές ακόμη και σε ένα περιβάλλον λιγότερης ρευστότητας.

Έτσι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,25% στις 889,97 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται (σε επίπεδα άνω του ΜΟ 90) στα 98,36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,71 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 3,59% στις 2.161,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε κλείνοντας με άνοδο 5,03% στις 656,90 μονάδες (περαιτέρω άνοδος στις δημοπρασίες).

Στις τράπεζες, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε άνοδο κατά 4,95% στα 3,39 ευρώ, της Alpha Bank κατά 5,22% στα 1,15 ευρώ, της Eurobank κατά 5,45% στα 1,094 ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 3,65% στα 1,45 ευρώ.

Όπως ανέφερε το insider.gr, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που βγήκε από την περιοχή των 3,13 - 3,17 ευρώ, ετοιμάζεται να διασπάσει και την αντίσταση των 3,40 ευρώ, με πρώτη στήριξη πλέον στα 3,17 και επόμενη ισχυρή στα 3 ευρώ. Για την Alpha Bank ιδιαίτερα σημαντική είναι η επιστροφή στην περιοχή των 1,13 - 1,21 ευρώ ώστε να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,38 ευρώ. Για τη Eurobank, κλεισίματα άνω του 1 - 1,03 ευρώ μπορούν να προσφέρουν κίνηση προς την περιοχή 1,108 - 1,161 ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η ανοδική τμήση των 1,40 ευρώ και των 1,424 ευρώ τη φέρνει αντιμέτωπη με τα 1,47 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 90).

Πέραν ωστόσο των τραπεζικών τίτλων, traders και επενδυτές που διατηρούσαν αποστάσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις τοποθετήθηκαν σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη, προοπτικές ανάπτυξης και υψηλές μερισματικές πολιτικές.

Έτσι, η μετοχή του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 4,39% φτάνοντας στα 17,12 ευρώ, έχοντας όλα τα εχέγγυα για να αναρριχηθεί προς τις αντιστάσεις των 17,43 ευρώ, των 17,80 περίπου και ισχυρή στα 18,30 ευρώ (στήριξη στην περιοχή των 17,08 - 17 και ισχυρή στα 16,04 - 16 ευρώ), της Coca Cola ενισχύθηκε κατά 4,49% στα 20,03 ευρώ, της ΔΕΗ κατά 6,44% στα 7,77 ευρώ (αντίσταση στα 7,80 ευρώ και επόμενη στην περιοχή των 8,26 – 8,38 όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60), της Mytilineos κατά 3,81% «πατώντας» πλέον στα 15 ευρώ και της Motor Oil κατά 5,11% στα 14,40 ευρώ. Για τη μετοχή της Motor Oil, αντιστάσεις εντοπίζονται στην περιοχή των 14,65 - 14,70 ευρώ και 14,89 ευρώ και με ισχυρή στήριξη στα 13,98 ευρώ.

Να σημειωθεί πως σημαντική άνοδο σημείωσαν επίσης η Titan (3,07%), της ElvalHalcor (3,43%), της Viohalco (2,56%) και της Aegean (2,32%). Επίσης κανένας τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, «ράλι αντίδρασης» έβγαλε η Cenergy που ενισχύθηκε κατά 6,32% στα 3,45 ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Ικτίνος (3,96%), η Intracom (3,92%) και τα Πλαστικά Θράκης (3,42%). Ήπια απώλειες για την Τεχνική Ολυμπιακή, την Autohellas, την Entersoft και την Παπουτσάνης, εν μέσω του κλεισίματος θέσεων και των τοποθετήσεων σε τίτλους με πιο ελκυστικά σημεία εισόδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρό «σήμα» από τη Standard & Poor's: Η κερδοφορία επιστρέφει για τις ελληνικές τράπεζες

Αυξάνει εκ νέου την τιμή στόχο για τη Eurobank η Goldman Sachs - Οι τρεις «καταλύτες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider