Πετρέλαιο: Σε υψηλά δύο εβδομάδων το αργό με κέρδη 7% - Πάνω από τα 110 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε υψηλά δύο εβδομάδων το αργό με κέρδη 7% - Πάνω από τα 110 δολάρια
Οι εντεινόμενες ανησυχίες αναφορικά με την προσφοράεν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία έφεραν νέα υψηλά δύο εβδομάδων για το αργό.

Σημαντικά κέρδη που το έφεραν εκ νέου πάνω από τα 110 δολάρια κατέγραψε την Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες αναφορικά με την προσφορά του «μαύρου χρυσού» εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία έφεραν νέα υψηλά δύο εβδομάδων για το αργό.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο Απριλίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 112,12 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 7,1% ή 7,42 δολαρίων/βαρέλι, ανακάμπτοντας σημαντικά από τις απώλειες 4,2% που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, το οποίο έκλεισε με άνοδο 7,1% ή 7,69 δολαρίων/ουγγιά στα 115,62 δολάρια/βαρέλι.

Κέρδη και για το αμερικανικό φυσικό αέριο, το οποίο διαμορφώθηκε στα 4,9 δολάρια/εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με άνοδο 0,8%.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για διακοπές του εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι θα καταργήσουν σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σημειώνεται πως η Ρωσία παρείχε το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2021, και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, καθώς η ΕΕ εξετάζει το εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία λόγω της απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ήπια κέρδη για τον χρυσό με το βλέμμα σε Fed και Ουκρανία

Wall Street: Επιταχύνονται οι απώλειες μετά τον «χρησμό» Πάουελ για επιτόκια-πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider