Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Μαριούπολη δεν θα παραδοθεί» - Σε ασφυκτικό κλοιό τα αστικά κέντρα

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Μαριούπολη δεν θα παραδοθεί» - Σε ασφυκτικό κλοιό τα αστικά κέντρα
α 26η συνεχόμενη ημέρα εξελίσσεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Σούμι, Τσέρνισεφ, Ζαπορίζια) να εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ρωσικών δυνάμεων.

Για 26η συνεχόμενη ημέρα εξελίσσεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Σούμι, Τσέρνισεφ, Ζαπορίζια) να εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ρωσικών δυνάμεων, χωρίς στον ορίζοντα να διαφαίνεται η προοπτική μίας διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους.

Το πρωί της Δευτέρας εξέπνευσε το ρωσικό τελεσίγραφο προς τις αρχές της υπό πολιορκία Μαριούπολης, με το οποίο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ζητούσε επί της ουσίας την παράδοσης της πόλης. Με οκτασέλιδη επιστολή του απαίτησε οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του, για να σωθούν όπως είπε οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα - ΥΠΕΞ Ρωσίας: Στα πρόθυρα διακοπής οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν ‘μάρτυρες της Μαριούπολης’», ανέφερε ο Ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

«Όχι» Ουκρανίας σε Ρωσία για παράδοση της Μαριούπολης - Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

«Καταθέστε τα όπλα σας», δήλωσε ο Μιζίντσεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη», δήλωσε ο Μιζίντσεφ, με την ουκρανική απάντηση να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, καθώς η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ υπογράμμισε πως «δεν τίθεται θέμα να μιλάμε για παράδοση ή για να κατατεθούν τα όπλα»

«Έχουμε ήδη ενημερώσει την ρωσική πλευρά», σημείωσε επίσης η ίδια σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Ukrayinskaya Pravda. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων».

ΟΗΕ: 925 νεκροί άμαχοι από την αρχή της εισβολής - 6,5 εκατ. εκτοπισμένοι

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 2.421 θύματα μεταξύ των αμάχων στην Ουκρανία --925 σκοτώθηκαν και 1.496 τραυματίστηκαν-- μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ής Μαρτίου.

Περίπου 25.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής φθάσει στην Ισπανία

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε πως σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, με βάση μια έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου.

«Η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου και του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω του πολέμου ξεπερνά κατά πολύ κάθε σχεδιασμό για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο, Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ. Πρόσθεσε ότι ομάδες του Οργανισμού παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η πρόσβαση σε όσους βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά παραμένει ανέφικτη.

Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο ως την Τετάρτη

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε σήμερα «ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τις 20:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σήμερα ως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης. Ο Βιτάλι Κλίτσκο σημείωσε ότι τα καταστήματα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων δεν θα ανοίξουν την Τρίτη.

«Ζητώ από όλους να μένουν στα σπίτια τους - ή σε καταφύγια όταν ηχούν σειρήνες», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Κιέβου.

Ο βομβαρδισμός στο εμπορικό κέντρο Retroville του Κιέβου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους τη νύχτα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί στο Μικολάγιεφ - Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων

Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου καταστράφηκε, όπως και ιδιωτικό γυμναστήριο που βρισκόταν στον χώρο του πάρκινγκ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν πως «εχθρικά πυρά» προκάλεσαν πυρκαγιά σε αρκετούς ορόφους του εμπορικού κέντρου στη συνοικία Ποντίλσκι.

Έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, που κατέγραψαν την πρώτη, τεράστια έκρηξη που προκάλεσε σύννεφο καπνού σε σχήμα μανιταριού, ακολουθούμενη από σειρά εκρήξεων μικρότερης ισχύος. Άλλα πλάνα εικονίζουν πυροσβέστες να βγάζουν έναν από τα συντρίμμια, καλυμμένο από σκόνη.

Περίοικοι, κάτοικοι γειτονικού κτιρίου τα παράθυρα του οποίου διαλύθηκαν από την έκρηξη, είπαν πως είχαν δει εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων κοντά στο εμπορικό κέντρο μερικές ημέρες νωρίτερα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες. Η αρχική έκρηξη στο εμπορικό κέντρο αντήχησε σε όλη την πρωτεύουσα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χερσώνα: Με τη βία διαλύθηκε αντικατοχική διαδήλωση

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως Ρώσοι στρατιώτες έκαναν χρήση βομβίδων κρότου λάμψης και πυρών για να διαλύσουν μια διαδήλωση πολιτών υπέρ της Ουκρανίας στην κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας σήμερα.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει σχετικά με το περιστατικό. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους. Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διακρίνονται μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στην Πλατεία Ελευθερίας της Χερσώνας να τρέχουν για να σωθούν, εν μέσω πυρών.

«Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έτρεξαν, άρχισαν να πετούν βομβίδες κρότου λάμψης εναντίον του πλήθους και να πυροβολούν», ανέφερε το γραφείο τύπου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, ωστόσο δεν είναι σαφές πως έγινε αυτό. Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν. Στο βίντεο διακρίνονται ορισμένοι διαδηλωτές να επιστρέφουν στην πλατεία. Ένας άνδρας, που φοράει μαύρα, γυρίζει, τον σταματάνε από την άλλη πλευρά του δρόμου Ρώσοι στρατιώτες κι εκείνος στέκεται εκεί από μόνος του, κρατώντας μια μικρή ουκρανική σημαία πάνω από το κεφάλι του.

Η Ρωσία χρειάζεται πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει τη Μαριούπολη

Ένας ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να λάβουν οι Ρώσοι τον έλεγχο της πολιορκημένης Μαριούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι δύο ή τρεις ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ουκρανία: Το Κίεβο απεγκλώβισε 190.000 άμαχους μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων 

Στο κατεχόμενο λιμάνι Μπερντιάνσκ έδεσε ρωσικό πλοίο γενικής υποστήριξης

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ελλιμένισαν ένα μεγάλο πλοίο γενικής υποστήριξης, το Orsk, στο κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ, 70 χλμ. νοτιοδυτικά της πολιορκούμενης πόλης - λιμάνι Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε σχεδόν πριν από ένα μήνα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών ακτών στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς και ένα μέρος της Μαύρης Θάλασσας, εκτός από τη Μαριούπολη, η οποία αρνείται να παραδοθεί.

«Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσουμε τις δυνατότητες χρήσης αυτού του λιμανιού», ανέφερε ο ιστότοπος της εφημερίδας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Zvezda (Star).

«Τώρα η νότια πλευρά της ειδικής επιχείρησης μπορεί να λάβει ό,τι είναι απαραίτητο ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού και πυρομαχικών».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Zvezda, 10 τέτοια πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση. Είπε ότι το καθένα μπορεί να μεταφέρει έως και 20 άρματα μάχης ή 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider