Άνοδος 8% για το πετρέλαιο λόγω των φόβων περιορισμού της προμήθειας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος 8% για το πετρέλαιο λόγω των φόβων περιορισμού της προμήθειας
Οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις οδηγούν σε έντονες διακυμάνσεις στην αγορά.

Τελευταία Ενημέρωση 19.53

Άνοδο άνω του 8% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι οι αγορές ενδέχεται να χάσουν τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ρωσικού αργού και προϊόντων διύλισης τον Απρίλιο.

To αμερικανικό αργό WTI διαπραγματεύεται στα 102,34 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 7,68% και το Brent στα 106,41 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 8,56%.

Παράγοντες της διεθνούς αγοράς εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η αγορά είναι ευάλωτη απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που έχουνε επιβληθεί στη Ρωσία. Αυτό οδηγεί σε έντονη μεταβλητότητα και αστάθεια σε μια ήδη στενή αγορά, όπως αναφέρει ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων με έδρα τη Σιγκαπούρη στην ING Groep NV.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο ενώ ανησυχίες για τη ζήτηση προκαλεί και η εξέλιξη της πανδημίας στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις οδηγούν σε έντονες διακυμάνσεις στην αγορά και οι συμμετοχές σε συμβόλαια πετρελαίου έχουν υποχωρήσει λόγω της αστάθειας.

Ερωτηματικό η στάση του ΟΠΕΚ+

Η αγορά προσβλέπει στην αντιστάθμιση της απώλειας της προμήθειας από τη Ρωσία από άλλες παραγωγούς χώρες όπως είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια σαφής ένδειξη ότι τα κράτη του ΟΠΕΚ+ έχουν πραγματικά τη θέληση να αυξήσουν την παραγωγή.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μετά από μια συνάντηση με τον διάδοχο του βασιλείου, ωστόσο, δεν φαίνεται να έλαβε καμία εγγύηση ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικό της αστάθειας που επικρατεί στην αγορά είναι ότι ο ΙΕΑ, παρά την καθοδική τάση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, προέβλεψε την Τετάρτη ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι τους επόμενους μήνες, αντανακλώντας τον γεωπολιτικό κίνδυνο από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις σφιχτές αγορές ενέργειας με τις τρέχουσες και πιθανές μελλοντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ανοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο άσκησε και η εκτίμηση του οργανισμού ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου φέτος θα μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Όπως αναφέρει, η αγορά πετρελαίου θα διολισθήσει σε έλλειμμα από το δεύτερο τρίμηνο, εκτός εάν ο ΟΠΕΚ αυξήσει τα επίπεδα προσφοράς του, ανέφερε ο IEA. Πέρα από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των κορυφαίων μελών του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν υπάρχουν άλλες πηγές πρόσθετου εφοδιασμού που να μπορούν να εξισορροπήσουν την αγορά με τα αποθέματα πετρελαίου να έχουν ήδη πέσει σε πολυετή χαμηλά και την προοπτική πρόσθετων προμηθειών από το Ιράν να μην φαντάζει ιδιαίτερα κοντινή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΑ: Κίνδυνος για σοκ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου - Να αναλάβει δράση ο ΟΠΕΚ

ΟΠΕΚ: Ο πόλεμος αναβάλλει εκ νέου τις προβλέψεις για το πετρέλαιο

Κυρώσεις της ΕΕ σε  Rosneft, Transneft και Gazprom - Δεν σταματά η αγορά πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider