Σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο αναφέρει ο ουκρανικός στρατός - Μαίνεται ο πόλεμος για 22η ημέρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο αναφέρει ο ουκρανικός στρατός - Μαίνεται ο πόλεμος για 22η ημέρα
Ολοένα και περισσότερες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου στην Ουκρανία, οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία. Συνεχίζονται οι συνομιλίες μέσω βιντεοσύνδεσης.

Τελευταία Ενημέρωση 18:34

Σπίτια επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση. Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

Οι ρωσικές δυνάμεις «κατοχής» κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, με τουλάχιστον 21 ανθρώπους νεκρούς και 25 τραυματίες, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και η περιφερειακή εισαγγελία.

Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε επίσης ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και ότι οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία.

Στάσιμη σε μεγάλο βαθμό η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό στάσιμη σε όλα τα μέτωπα με τις ρωσικές δυνάμεις να υφίστανται βαριές απώλειες και να επιτυγχάνουν μηδαμινή πρόοδο από ξηράς, θαλάσσης και αέρος τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας. «Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η μεγάλη πλειονότητα του ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει σε ουκρανικά χέρια», όπως αναφέρεται.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης. Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο πλευρές συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Oποιαδήποτε συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα πρέπει να γίνει για να σφραγίσει μια συμφωνία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Oυκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι αντιπροσωπείες συνεδριάζουν με βιντεοδιάσκεψη.

Συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Στο μεταξύ, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν σήμερα πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν χθες, Τετάρτη, μια στρατιωτική αποθήκη στην περιφέρεια Ρίβνε της δυτικής Ουκρανίας. Πύραυλοι υψηλής ακριβείας έπληξαν μια αποθήκη στο Σάρνι, στην περιφέρεια Ρίβνε, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και πυρομαχικών, ανακοίνωσε το υπουργείο. Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

53 οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση στο Τσερνίχιβ

Τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας σήμερα.

«Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες», επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους. Όπως είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook: «Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες».

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, από την πλευρά της, είχε ανακοινώσει επίσης χθες πως «ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ».

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν σήμερα εννέα «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση αμάχων από διάφορες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Μαριούπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και ημέρες ο ρωσικός στρατός.

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης, που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας χθες Τετάρτη.

Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί, κατά την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αντίθετα κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση. «Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

Στο θέατρο της Μαριούπολης είχαν καταφύγει «πάνω από χίλιοι» άνθρωποι

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία πως κατέστρεψε χθες Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Ουκρανική πηγή λέει πως το «καταφύγιο άντεξε» και υπάρχουν επιζώντες, αλλά δεν υπάρχει ακόμη απολογισμός.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ. Η δημοτική αρχή επιμένει ωστόσο ότι ρωσικό «αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο», ενώ ανέφερε πως «είναι αδύνατον» να εξακριβωθεί πόσα είναι τα θύματα «καθώς ο βομβαρδισμός συνοικιών συνεχίζεται». «Η είσοδος του καταφυγίου έχει κλείσει από τα συντρίμμια», διευκρίνισε.

Η Μόσχα διέψευσε την περασμένη εβδομάδα ότι βομβάρδισε παιδιατρικό νοσοκομείο όπου βρισκόταν μαιευτήριο την περασμένη εβδομάδα στη Μαριούπολη, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Δυτικές χώρες απαιτούν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αλβανία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αξίωσαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και βάζει στο στόχαστρο αμάχους», κατήγγειλε η βρετανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη μέσω Twitter. «Ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κίνδυνος για όλους μας», πρόσθεσε καλώντας να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ.

Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε χθες Τετάρτη νέα αναβολή χωριστής ψηφοφορίας στο ΣΑ για το σχέδιο ψηφίσματος που έχει καταρτίσει για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία· πλέον αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή, αν δεν εγκαταλειφθεί ελλείψει υποστήριξης από τους συμμάχους της Μόσχας.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις –σύμφωνα με άλλες διπλωματικές πηγές– για το ενδεχόμενο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφραστεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία θα βάλει τους εχθρούς της στη θέση τους, προειδοποιεί ο Μεντβέντεφ

Λαβρόφ: Oποιαδήποτε συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι θα πρέπει να γίνει για να σφραγίσει μια συμφωνία

Μπάιντεν: «Εγκληματίας πολέμου» ο Βλαντιμίρ Πούτιν

gazzetta
gazzetta reader insider insider