Πετρέλαιο: Ράλι 10% στο αμερικανικό αργό - Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ράλι 10% στο αμερικανικό αργό - Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 101,49 δολάρια και το Brent στα 103,12 δολάρια.

Τελευταία Ενημέρωση 18:45

Ανοδικό ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου το απόγευμα της Τρίτης καθώς οι ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις αντιστάθμισαν τις συνομιλίες για συντονισμένη απελευθέρωση παγκόσμιων αποθεμάτων αργού.

Το αμερικανικό αργό WTI ενισχύεται 10,3% στα 105,61 δολάρια και το Brent στα 106,75 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 8,9%.

Οι χώρες μέλη της ΙΕΑ συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να μειώσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» στον απόηχο του «ράλι» που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία και οι χρηματοοικονομικές και οι ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ενισχύσουν την ενεργειακή κρίση και θα στείλουν το πετρέλαιο πολύ πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα και ακόμη υψηλότερα εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω», σημειώνει η Louise Dickson από την Rystad Energy.

Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των BP και Shell, έχουν ανακοινώσει σχέδια για έξοδο από τις ρωσικές δραστηριότητες και κοινοπραξίες, ενώ η Total δήλωσε ότι δεν θα επενδύσει περαιτέρω κεφάλαια δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Οι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τις πληρωμές και τη διαθεσιμότητα των πλοίων λόγω των κυρώσεων με την BP να ακυρώνει τα φορτία μαζούτ από ένα ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, το κλίμα στην αγορά συγκρατείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της οι οποίοι συζητούν μια συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων αργού για να μετριαστεί η διακοπή του εφοδιασμού.

«Οι ΗΠΑ συντονίζουν μια πρόσθετη απελευθέρωση SPR (στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου) και σήμερα, η έκτακτη συνεδρίαση του IEA θα πρέπει επίσης να εξετάσει το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Αυτά μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση», σημειώνει ο Tamas Varga, από την PVM Oil Associates.

Εν τω μεταξύ, τα εργοστάσια της Ασίας παρουσίασαν ραγδαία ανάκαμψη τον Φεβρουάριο, εν μέσω ενδείξεων ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε μικρότερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, υποδηλώνοντας άνοδο της ζήτησης πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Capital controls στη Ρωσία, αυξάνεται η πίεση των κυρώσεων

«Ράλι» στις τιμές πετρελαίου, σε υψηλά επτά ετών - Άνοδος και για το φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider