ΙΕΑ: Αποδεσμεύονται 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για την αποκλιμάκωση των τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΑ: Αποδεσμεύονται 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για την αποκλιμάκωση των τιμών
Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ) είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν περαιτέρω τα αποθέματα πετρελαίου τους στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Κοΐτσι Χαγκιούντα σε δημοσιογράφους.

Σε συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου συμφώνησαν να προχωρήσουν οι ΗΠΑ και οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε το αργό πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, θα αποδεσμευτούν 60 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματα παγκοσμίως. Το μισό από αυτό το ποσό θα προέλθει από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ, ενώ το υπόλοιπο από τα μέλη του IEA στην Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

«Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί την πλήρη προσοχή μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ σε δήλωση στον ιστότοπο του οργανισμού. «Η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια απειλείται, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια σε ένα ήδη εύθραυστο στάδιο ανάκαμψης», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενεργειακές αγορές και θα μπορούσε να προτείνει επιπλέον απελευθερώσεις αποθεμάτων εάν χρειαστεί.

ΗΑΕ και Ρωσία συμφωνούν να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας

Παράλληλα, ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι και ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπεν αλ-Ναχιάν, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισαν την ανάγκη «διατήρησης της σταθερότητας» της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα και συζήτησαν για την ουκρανική κρίση και την ενέργεια, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM.

Ο ηγέτης των Εμιράτων επανέλαβε κατά τη συνομιλία του με τον Πούτιν «την ανάγκη για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των πλευρών και η εθνική τους ασφάλεια», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο σεΐχης θα συνεχίσει τις επαφές στην προσπάθειά του για την εξεύρεση «πολιτικής διεξόδου» από την κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Ράλι 10% στο αμερικανικό αργό - Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider