Η αβεβαιότητα στην Ουκρανία οδήγησε σε πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αβεβαιότητα στην Ουκρανία οδήγησε σε πιέσεις στο Χρηματιστήριο
Χάθηκαν οι 960 στο Χρηματιστήριο. Βγήκαν άμυνες στις 955 με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στην Ουκρανία.

Εντάθηκαν οι πιέσεις στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, καθώς τα σενάρια κλιμάκωσης στα ουκρανικά εδάφη επανήλθαν στο προσκήνιο με νέο σήμα του Λευκού Οίκου που πυροδότησε ρευστοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες αγορές.

Ο πόλεμος και ο καταιγισμός πληροφοριών εκατέρωθεν από ΗΠΑ και Ρωσία σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, καθιστά δύσκολο το έργο των αγορών να κινηθούν υψηλότερα, καθώς η αβεβαιότητα και η χαμηλή ορατότητα κυριαρχεί. Η Ευρώπη φυσικά βρίσκεται κάπου στη μέση, προσπαθώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις, με τις αγορές της περιοχής να υποχωρούν επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα (DAX -0,96%, Stoxx 600 -0,97%). Η μεταβλητότητα αυξάνεται σημαντικά με το δείκτη VIX να κινείται στο +9,96% και στις 26,71 μονάδες.

Από την άλλη, όπως σημείωσε η Moody's, δεδομένης της εξάρτησής από τις ρωσικές εισαγωγές, ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι πιθανό να είναι ο κυρίαρχος δίαυλος μέσω του οποίου θα επηρεαστούν οι χώρες της Ευρώπης από ένα τέτοιο σενάριο, αν και ορισμένες είναι επίσης ευάλωτες σε διαταραχές του εμπορικού «καναλιού» και τους κινδύνους ασφάλειας, ιδιαίτερα σε κυβερνοεπιθέσεις. Οι χώρες της Βαλτικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι περισσότερο εκτεθειμένες, σύμφωνα με τη Moody’s, μέσω και των τριών αυτών καναλιών, αλλά τέτοιοι κίνδυνοι έχουν ήδη ληφθεί υπόψη σε μεγαλύτερο βαθμό στην εκτίμηση του οίκου για τον πολιτικό κίνδυνο στη Βαλτική.

Στα της εγχώριας σκηνής, στο insider.gr, μίλησαν οι επικεφαλής της Fitch Ratings (Muscateli, Vila) θέτοντας τους παράγοντες που δύναται να μεταβάλλουν τις αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο σενάριο. Παράλληλα, αποσαφηνίζουν την οπτική του οίκου γύρω από το πολιτικό σκηνικό και τις εκλογές, δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κίνηση αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους (GLF) και συνεχίζουν να στηρίζουν το ευέλικτο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, με «φόντο» την αποφυγή μιας απότομης ανόδου του κόστους δανεισμού.

ΧΑ

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,85% στις 955,37 μονάδες με τον τζίρο να επιστρέφει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και στα 56,01 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση κατά 0,9% στις 2.338,55 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να πιέζεται κατά 1,51% στις 730,10 μονάδες, καθώς επενδυτές έσπευσαν να αποκομίσουν μέρος των κερδών.

Κάπως έτσι μεγαλύτερες πιέσεις πέρασε σε τράπεζες με την Alpha Bank στο -2,46% και τα 1,39 ευρώ, την Εθνική στο -0,72% και τα 3,749 ευρώ ενώ με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν επίσης και οι Eurobank και Πειραιώς στο -0,66% και στο -2,64% στα 1,1325 και 1,548 ευρώ αντίστοιχα.

Προς τα κάτω τράβηξε την αγορά και η πορεία της Jumbo στο -3,77% και στα 13,28 ευρώ, ενώ πιέσεις πέρασαν και στη Mytilineos (-1,28%) στα 15,44 ευρώ, σε Ελλάκτωρ (-1,8%) σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,06%) και σε Lamda (-2,38%).

Από την άλλη υπήρξε μια διαφοροποίηση και έβγαλαν άμυνες οι μετοχές της ElvalHalcor στο 0,55%, του ΟΛΠ στο 0,47% της Coca Cola στο 0,24% και της ΔΕΗ στο 0,17%.

Εξίσου και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι πωλητές είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεις με τους τίτλους που διαχώρισαν την πορεία τους προς το θετικό να είναι η Entersoft (3,11%), η BriQ (0,46%), η Autohellas (0,4%), η Epsilon Net (0,35%) και η Ικτίνος στο 0,14%.

Ισχυρές πωλήσεις και κατοχύρωση κερδών σε ΑΒΑΞ, Cenergy και Πλαστικά Θράκης.

Επιπλέον, σε ένα πολυετές σημείο καμπής βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, όπως εκτιμά η Goldman Sachs αναμένοντας μέχρι το τέλος του 2023 (1) το δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ROTE να τείνει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, (2) τα NPEs να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα - CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), (3) τον δείκτη Texas να μειωθεί στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60% που ήταν στο τέλος του 2021 εν μέσω της μείωσης σε NPEs και της ενίσχυσης των capital buffers και των κεφαλαιακών προβλέψεων και (4) την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων.

Έτσι, η Goldman Sachs προχωρά σε αύξηση των τιμών στόχων, θέτοντας στα 1,68 ευρώ την Alpha Bank από 1,12 ευρώ προηγουμένως, στα 1,40 ευρώ για τη Eurobank από 0,65 και στα 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς αξιολόγηση παραμένει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider