ΗΠΑ: Η Ρωσία οδεύει προς σύγκρουση - Υποδαυλίζετε την ένταση, απαντά το Κρεμλίνο - Παγκόσμια ανησυχία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η Ρωσία οδεύει προς σύγκρουση - Υποδαυλίζετε την ένταση, απαντά το Κρεμλίνο - Παγκόσμια ανησυχία
«Έχουν στη διάθεση τους όλα τα μέσα για μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τελευταία ενημέρωση: 22:36

Επικίνδυνη τροπή παίρνει η κρίση στην Ουκρανία και είναι πλέον συνεχείς οι αντεγκλήσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Η Σύνοδος του ΟΗΕ αντί να κατευνάσει τα πνεύματα, έγινε η βάση για να πυροδοτηθεί περαιτέρω η ένταση στην ρητορική των αντιμαχόμενων πλευρών.

Oι δυτικές δυνάμεις μοιάζουν σαν να λαμβάνουν θέσεις μάχης: Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν σήμερα στη Σλοβακία για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Στις ασκήσεις αυτές, που θα διεξαχθούν την περίοδο 5-10 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν 1.200 Αμερικανοί στρατιώτες και 500 οχήματα. Επιπλέον, γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter έφθασαν σήμερα σε αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τα τρία Eurofighter και περίπου 60 στρατιώτες, μαζί με ιταλικές και ρουμανικές δυνάμεις, θα ενισχύσουν τις αποστολές επιτήρησης στη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων. Γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν αναλάβει παρόμοιες αποστολές, μαζί με βρετανικές, το 2021 στη Ρουμανία.Θα σταθμεύσουν στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu στη Μαύρη Θάλασσα, όπου μια μοίρα 1.000 Αμερικανών μεταφέρθηκε πρόσφατα από το Βίλσεκ της Γερμανίας. Η δύναμη αυτή προστέθηκε στους 900 στρατιώτες που η Ουάσινγκτον διατηρεί εκ περιτροπής στη Ρουμανία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία στον βορρά.

Στο μεταξύ, σε μία κίνηση που δείχνει να «προεξοφλεί» την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προχώρησε το βρετανικό υπ. Άμυνας με ανάρτηση του στο Twitter, παρουσιάζοντας χάρτη με τον πιθανό άξονα της επίθεσης σε δύο φάσεις.

Σύμφωνα με αυτόν, η πρώτη φάση θα μπορούσε να περιλαμβάνει εισβολή στην Ουκρανία από 7 διαφορετικές κατευθύνσεις: δύο από τα βόρεια δηλαδή από την Λευκορωσία, μία από τα βορειοανατολικά σύνορα με τη Ρωσία, μία από τα ανατολικά κοντά στο Χάρκοβο, δύο ακόμα πιθανά σημεία εισβολής στα νοτιοανατολικά με κατεύθυνση βόρεια ή νότια του Ντονμπάς και ένα ακόμα σημείο με αφετηρία την Κριμαία στο νότο.

Η πρώτη φάση ενδεχόμενα θα φέρει ρωσικά στρατεύματα μέχρι και στην ενδοχώρα, στο Κίεβο ή και μέχρι το Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία.

Στη δεύτερη φάση παρουσιάζεται περαιτέρω κατάληψη προς τη δυτική Ουκρανία με αφετηρία είτε το Ντνίπρο είτε την Κριμαία.

Ωστόσο, κάποια από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, επέστρεψαν στη βάση τους στην Τσετσενία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία δήλωσε προ ημερών ότι κάποιοι στρατιώτες της επέστρεφαν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ).

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, μακράν του να έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τον μηχανισμό της.

Αλλά και ο Άντονι Μπλίνκεν, υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το βήμα του ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική της χώρας, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ψεύτική ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι νωρίτερα σήμερα έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.

Κρεμλίνο: Ο Μπάιντεν υποδαυλίζει την ένταση με τις δηλώσεις του περί ρωσικής εισβολής τις επόμενες μέρες

Σε απάντηση, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζό Μπάιντεν, ότι με τις δηλώσεις του περί επικείμενης εισβολής της Ρωσίας τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία, υποδαυλίζει την ένταση

Οι δηλώσεις που γίνονται, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να "επιτεθεί" στην Ουκρανία, κλιμακώνουν την κατάσταση, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δυστυχώς συνεχίζεται να υποδαυλίζεται η ένταση με παρόμοιες δηλώσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι μια εισβολή είναι πιθανή «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τεράστιες δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι οι ενέργειες και οι δηλώσεις της Δύσης που τροφοδοτούν την κρίση.

Κίνα: Οι ΗΠΑ προκαλούν την ένταση

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι υποδαυλίζουν την ένταση στην Ουκρανία η οποία, σύμφωνα με το Πεκίνο, προέρχεται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και «βρίσκεται σε ασυμφωνία με την εποχή μας».

«Η Κίνα εκτιμά ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιτρέψουν να επικρατήσει η λογική και να στραφούν προς μια πολιτική διευθέτηση, απέχοντας από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υποκινήσει εντάσεις ή να τροφοδοτήσει την κρίση», είπε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το εξαιρέσουμε όσον αφορά την ένταση στην Ουκρανία. Η συνεχής διεύρυνση, στα απόνερα του Ψυχρού Πολέμου, είναι αντίθετη με την εποχή μας, δηλαδή με τη διαφύλαξη της κοινής ασφάλειας», πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Προειδοποιήσεις από ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Επιπλέον, η επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ανησυχία στον Οργανισμό για τις αναφορές περί νέας παραβίασης της εκεχειρίας στην Ουκρανία τις τελευταίες ώρες και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Ό,τι και αν πιστεύει κανείς σχετικά με την προοπτική μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, η πραγματικότητα είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» είπε η ΝτιΚάρλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συζητά την κατάσταση στην Ουκρανία, σημαίνοντας συναγερμό καθώς η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της γειτονικής της χώρας αυξάνεται.

«Καλούμε επίσης όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποφύγουν κάθε μονομερή ενέργεια που μπορεί να είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα των συμφωνιών του Μινσκ ή που θα υπονόμευε της εφαρμογή τους και θα προκαλούσε νέες εντάσεις», πρόσθεσε, ζητώντας να προστρέξουν όλοι στη διπλωματία για την επίλυση των διαφορών.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου όπου συζητούνται οι συμφωνίες του Μινσκ πήρε δραματική τροπή καθώς η ένταση δεν έχει μειωθεί στην περιοχή. Στη συνεδρίαση αυτή μετέχουν υπουργοί της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν της διπλωματίας», επέμεινε η ΝτιΚάρλο. «Η εθνική κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της πρέπει να γίνουν σεβαστές, συμφώνως προς τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης» του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί στις 23 Φεβρουαρίου για να συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν πολλοί υπουργοί σε αυτή τη συνεδρίαση.

Νωρίτερα την πεποίθηση πως η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, με μια πολύ σύντομη ή ακόμα και καθόλου προειδοποίηση, τόνισε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεχίζοντας να κατηγορεί τη Μόσχα για κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη.

Μιλώντας μετά από σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του NATO στις Βρυξέλλες, ο Νορβηγός αξιωματούχος είπε πως η Ρωσία «έχει τα απαραίτητα στρατεύματα και τις υποδομές για μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, με μια πολύ σύντομη ή ακόμα και καθόλου προειδοποίηση.

Αυτό είναι που κάνει την κατάσταση που έχε διαμορφωθεί στην περιοχή τόσο πολύ επικίνδυνη» πρόσθεσε ο επικεφαλής του NATO, ο οποίος την Τετάρτη είχε υπογραμμίσει πως δορυφορικά δεδομένα που είναι στην διάθεση της Συμμαχίας, δείχνουν πως οι ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα, όχι μόνο δε μετακινούνται προς τις μόνιμες βάσεις τους αλλά αντίθετα ενισχύονται με επιπλέον στρατεύματα.

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ έλαβαν χώρα σε μία χρονική στιγμή, που τα κράτη της Δύσης και η Ουκρανία αμφισβητούν τις ρωσικές αναφορές περί απόσυρσης των δυνάμεων από την μεθόριο, καλώντας την Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με «πρωτοφανείς κυρώσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο», οι οποίες θα αφορούν πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ουκρανική κρίση: Δυσπιστία για τις ρωσικές αναφορές περί απόσυρσης δυνάμεων - Συνεχίζεται η ένταση στο Ντονμπάς

Η ρώσικη στάση

Παράλληλα, η ηγεσία του ρωσικού ΥΠΕΞ, δια στόματος του υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ εξακολουθεί να υποστηρίζει πως επιθυμεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, χωρίς ωστόσο να παραλείπει να κατηγορήσει τα κράτη της Δύσης πως εκείνα είναι που υποδαυλίζουν την ένταση στην περιοχή, μέσω διασποράς fake news σχετικά με επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως η ένταση στα ανατολική της Ουκρανίας αυξάνεται, με εκτοξεύσεις όλμων και οβίδων πυροβολικού εκατέρωθεν στην περιοχή του Ντονμπάς, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές (τους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό) να αλληλοκατηγορούνται για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας που βρίσκεται σε ισχύ στην περιοχή.

Το Κίεβο, μαζί με στελέχη κυβερνήσεων της Δύσης, σημειώνει πως η Ρωσία ετοιμάζει ένα περιστατικό που θα χρησιμεύσει ως πρόφαση για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ από την πλευρά του το Κρεμλίνο τονίζει πως το Κίεβο ενισχύει τις προβοκατόρικες ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους και σήμερα μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία.

Οι πρώτες μονάδες που συμμετείχαν στις ασκήσεις άρχισαν να φθάνουν στα στρατόπεδα τους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ιγκόρ Κανασένκοφ.

Σύμφωνα με τον Κανασένκοφ, όλες οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Λευκορωσία, θα επιστρέψουν μετά την λήξη των ασκήσεων στις βάσεις τους.

«Μετά το τέλος των ασκήσεων, οι σχηματισμοί και οι στρατιωτικές μονάδες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα επιστρέψουν, όπως πάντα, στα μόνιμα στρατόπεδα τους», δήλωσε ο Κανασένκοφ

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματα που μετακινήθηκαν στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Μινσκ στο διάστημα 10-20 Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν επίσης στις βάσεις τους στη συνέχεια.

Αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία, στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, χωρίς να επεκταθεί στις προειδοποιήσεις της Δύσης για μια επικείμενη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, την οποία χαρακτήρισε «εικασία».

Με πολύ μετρημένο ύφος, ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε για τις «ωμότητες» που διαπράττονται στην ανατολική Ουκρανία, αλλά χωρίς να τις χαρακτηρίσει εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονία.

Ψέματα και προβοκάτσιες;

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε πως δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις περιοχές κοντά στην Ουκρανία, στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Όστιν. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν».

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση

Στην Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «προβοκάτσια» που στοχεύει να «δυσφημήσει» το Κίεβο και να δικαιολογήσει μια επέμβαση, αφότου ένα νηπιαγωγείο επλήγη από μία οβίδα στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς.

«Ένα νηπιαγωγείο βομβαρδίστηκε, σε ένα περιστατικό που εμείς θεωρούμε πως, γνωρίζουμε πως ήταν μια επιχείρηση (…) που σχεδιάστηκε για να δυσφημήσει τους Ουκρανούς, σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα, μια δόλια προβοκάτσια που δικαιολογεί μια ρωσική δράση», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια στρατιωτική βάση.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι αναζητεί «προσχήματα για μια εισβολή στην Ουκρανία».

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς αποτελούν κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η Τρας, η οποία πρόκειται να συναντήσει σήμερα στο Κίεβο τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μένει χρόνος για τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε η Τρας.

Στις ΗΠΑ η απάντηση της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Οι ΗΠΑ έλαβαν την απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις ασφαλείας της Ουάσινγκτον σήμερα Πέμπτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η απάντηση παραδόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν στη Μόσχα.

Στο κείμενο, έκτασης 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα, Μπαρτλ Γκόρμαν, χωρίς να δίνεται στη δημοσιότητα από το ρωσικό ΥΠΕΞ ο λόγος για την απέλαση του.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε πως θα απαντήσει σε αυτή την κίνηση, σύμφωνα με διπλωματική πηγή των ΗΠΑ που μίλησε στο πρακτορείο RIA.

Αιχμές Ζελένσκι για την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, άφησε αιχμές για ορισμένα μέλη του NATO που δεν επιθυμούν την είσοδο της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Δεν είναι μόνο η Ρωσία που είναι αντίθετη στην ένταξή (μας). Κάποια μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη θέση της Μόσχας. Αυτό είναι κοινό μυστικό», είπε.

Ο Ζελένσκι δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές, λέγοντας ότι συνεχίζει να ελπίζει στη στήριξή τους.

Στο μεταξύ, αργότερα μέσα στην ημέρα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως η Ουκρανία «δεν χρειάζεται» ξένους στρατιώτες των Συμμάχων στο έδαφός της για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορά της.

«Δεν χρειαζόμαστε στρατιώτες υπό ξένη σημαία στο έδαφός μας. Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο, διαφορετικά ολόκληρος ο κόσμος θα αποσταθεροποιήτο», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο RBK-Ukraïna.

ΥΠΑΜ Γερμανίας: Μόνο στα λόγια η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα

Η Γερμανία δεν έχει δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας και η Μόσχα πρέπει να το πράξει επειγόντως για να αποκλιμακώσει την κατάσταση, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές συνέπειες, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις της αποσύρονται ύστερα από ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν τη Ρωσία.

Η Λάμπρεχτ ζήτησε ουσιαστική αποχώρηση.

«Δεν το έχουμε δει ακόμα αυτό και αυτό περιμένουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους, προσερχόμενη σε συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Έως τώρα είναι μόνο λόγια, όχι πράξεις», πρόσθεσε.

«(Οι πράξεις) πρέπει να ακολουθήσουν επειγόντως και το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι μια επείγουσα έκκληση στη Ρωσία: συμβάλλετε στην αποκλιμάκωση. Διαφορετικά, θα υπάρξουν πραγματικά σκληρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες», είπε.

Δυσπιστία για τις ρωσικές αναφορές περί απόσυρσης δυνάμεων

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει την απόσυρση στρατιωτικών της δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, απαντώντας στις ΗΠΑ που την κατηγορούν ότι εξακολουθεί να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή αυτή, με στόχο την εισβολή.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει από την Τρίτη, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο για να στηρίξει τα λεγόμενά της, ότι επιστρέφουν στους στρατώνες τους στρατιώτες και εξοπλισμός που είχαν αναπτυχθεί για γυμνάσια στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, και στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι και άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού αποχωρούν από την Κριμαία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν ένα τραίνο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς.

Επίσης σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους μονάδες τεθωρακισμένων και τανκς από τη δυτική Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο την Τρίτη για «μερική αποχώρηση», χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα αυτής της επιχείρησης ή το εύρος της.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ανησυχεί βαθιά για την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και πως ελπίζει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στο Κίεβο για να εμποδίσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε αναφορές για μια σχεδιαζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως η Μόσχα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές αντάρτες ουκρανική περιφέρεια του Ντονμπάς.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως, ενώ η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρει μερικά από τα στρατεύματά της που ολοκλήρωσαν γυμνάσια σε περιοχές γειτονικές της Ουκρανίας, η διαδικασία της αποχώρησής τους θα απαιτήσει κάποιο χρόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Θέλει να βάλει το ουκρανικό «τζίνι» πίσω στο μπουκάλι

Λαβρόφ: Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τη Δύση για τις προτάσεις ασφαλείας που καταθέσαμε

ΥΠΑΜ Γερμανίας: Μόνο στα λόγια η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα

gazzetta
gazzetta reader insider insider