Έντονη η μεταβλητότητα στις ευρωαγορές για το μέσο της εβδομάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη η μεταβλητότητα στις ευρωαγορές για το μέσο της εβδομάδας
Η προσοχή των επενδυτών στα διεθνή χρηματιστήρια παραμένει στις εξελίξεις γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Τελευταία ενημέρωση: 14:37

Με έντονη μεταβλητότηατα συνεχίζουν να κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση για το μέσο της εβδομάδας μετά από την άνοδο που σημειώναν, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τις εξελίξεις και τις νεότερες πληροφορίες που έρχονται για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε πως τα τρέχοντα εμβόλια δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέες πιέσεις σχετικά με τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της BioNTech (συνεργάζεται με την Pfizer για το εμβόλιο κατά της νόσου) έφτασε να χάνει έως και 8% στο γερμανικό χρηματιστήριο, προτού «μαζέψει» στη συνέχεια τις μεγάλες απώλειες.

Εξάλλου, η προσοχή στρέφεται σήμερα στο Βερολίνο όπου και στον Όλαφ Σολτς, που ορκίστηκε νέος καγκελάριος της Γερμανίας και θα προεδρεύσει σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,04% στις 480,35 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 0,25% στις 4.263 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,17% στις 7.325 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,42% στις 15.750 μοναδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,11% στις 7.057 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,57% στις 26.989 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη γράφει απώλειες 0,41% στις 8.524 μονάδες.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στο στόχο από ό,τι πιστεύαμε αρχικά. Ο Ισπανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι «μετρίως» ανοδικοί και η αποκλιμάκωση θα ήταν πιο αργή από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στη μείωση του μεριδίου της στη L'Oreal προχωρά η Nestle, πουλώντας μετοχές αξίας 10 δισ. δολαρίων (8,9 δισ. ευρώ) στη γαλλική εταιρεία καλλυντικών.

Υπό τους όρους της συμφωνίας, η Nestle θα πουλήσει 22,26 εκατομμύρια μετοχές, έναντι συνολικού τιμήματος 8,9 δισ. ευρώ. Η L'Oreal θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με μετρητά και χρέος, ενώ θα ακυρώσει τις μετοχές που θα εξαγοραστούν. H Nestle θα διατηρήσει τις δύο θέσεις της στο διοικητικό συμβούλιο της L'Oreal.

Σε 2,08 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές προ φόρων και τόκων (EBIT) του ομίλου TUI, με την εταιρεία να αναμένει επιστροφή της τουριστικής κίνησης στα προ-κορονοϊού επίπεδα το καλοκαίρι του 2022.

Η εικόνα στην Ασία

Θετικά πρόσημα κατέγραψαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτοκία της.

Αρνητική εξαίρεση αποτέλεσε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, λόγω των εξελίξεων με την κινεζική κατασκευαστική Kaisa.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 1,42% στις 26.860 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 1,25% στις 7.405 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε 0,34% στις 3.001 μονάδες, ο Shenzhen Component στην ηπειρωτική Κίνα ισχυροποιήθηκε 1,82% στις 14.964 μονάδες και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,05% στις 23.970 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Visa ξεκινάει συμβουλευτική υπηρεσία για τα κρυπτονομίσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider