Ντε Γκίντος: Ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να υποχωρήσει στο 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντε Γκίντος: Ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να υποχωρήσει στο 2%
O αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υποβάθμισε τον αντίκτυπο της έντονης αύξησης των τιμών.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στο στόχο από ό,τι πιστεύαμε αρχικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές ενσωματώνονται στους μισθούς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος. Ενώ παρέμεινε στο πλαίσιο της πρόσφατης στάσης της ΕΚΤ, ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι «μετρίως» ανοδικοί και η αποκλιμάκωση θα ήταν πιο αργή από τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται στις αρχές του επόμενου έτους και στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα αρχίσει να επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο συγκλίνοντας προς τον στόχο του 2%,» είπε, μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου. «Ίσως η προσέγγιση του στόχου του 2% να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το 2022», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο ντε Γκίντος υποβάθμισε τον αντίκτυπο της έντονης αύξησης των τιμών, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μισθοί αντιδρούν στις προσωρινές πιέσεις τιμών.

«Ωστόσο, η αύξηση των μισθών αναμένεται να είναι υψηλότερη το 2022 από ό,τι το 2021. Και πρέπει να... παραμείνουμε σε επαγρύπνηση όσον αφορά την εξέλιξη των μισθών και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτών», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι ενώ τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, αυτοί οι παράγοντες είναι απίθανο να έχουν περαιτέρω αντίκτυπο. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης», κατέληξε. «Οι παράγοντες ανάπτυξης είναι αρκετά ισχυροί μεσοπρόθεσμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Αν ο κ. Πάουελ έχει δίκιο, η κα Λαγκάρντ έχει... επικίνδυνα άδικο

gazzetta
gazzetta reader insider insider