Τα κρυπτονομίσματα είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για selloff το 2022, λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κρυπτονομίσματα είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για selloff το 2022, λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων
Το 2021 ήταν, από πολλές απόψεις, η χρονιά που τα κρυπτονομίσματα έγιναν επιτέλους αποδεκτά από πολλούς οργανισμούς. Τώρα, αυτοί οι ίδιοι διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι τα crypto είναι υποψήφια για ένα μεγάλη διόρθωση το επόμενο έτος, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Natixis.

Το 2021 ήταν, από πολλές απόψεις, η χρονιά που τα κρυπτονομίσματα έγιναν επιτέλους αποδεκτά από πολλούς επενδυτικούς οργανισμούς. Τώρα, αυτοί οι ίδιοι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι τα crypto είναι υποψήφια για ένα μεγάλο selloff το επόμενο έτος.

Τα ψηφιακά assets είναι ο «επικρατέστερος υποψήφιος» για μια «μεγάλη διόρθωση» το 2022, με σχεδόν τα τρία τέταρτα των οργανισμών που συμμετείχαν σε έρευνα της Natixis Investment Managers να δηλώνουν ότι δεν είναι κατάλληλη επένδυση για τους περισσότερους retail επενδυτές.

Στο μεταξύ, το 28% των οργανισμών που ρωτήθηκαν έχουν μέχρι στιγμής επενδύσει σε κρυπτονομίσματα -και από αυτούς, σχεδόν το 1/3 δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε crypto το επόμενο έτος. Συνολικά, το 8% των θεσμικών επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα -και αυτοί, δηλαδή, που έχουν επενδύσει και αυτοί που δεν έχουν επενδύσει στα ψηφιακά assets- σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους το επόμενο έτος.

Η αξία των συνολικών assets που διαχειρίζονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα φτάνουν τα 12,3 τρισ. δολάρια.

Cryptocurrencies have had a good year overall

Φέτος, ένας αριθμός μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων και συνταξιοδοτικών ταμείων άρχισαν να πειραματίζονται με τα crypto, ενώ στον κλάδο ενεπλάκησαν και πολλά γνωστά για τις ευφυείς επενδυτικές επιλογές τους ονόματα. Πολλοί εκτίμησαν ότι ψηφιακά assets, όπως το bitcoin, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καλό μέσο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού, σε ένα περιβάλλον μεγάλης ρευστότητας από τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων.

Ενώ τα crypto παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα, δεν είναι σπάνιο διαφορετικά tokens να καταγράφουν τεράστια κέρδη. Ένας δείκτης με τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, ο Bloomberg Galaxy Crypto Index, έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 200% μέχρι στιγμής το 2021.

Στην έρευνα της Natixis, περίπου το 40% αναγνώρισαν τα κρυπτονομίσματα ως μια αποδεκτή επενδυτική επιλογή αν και οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί τελικά να ρυθμίσουν την αγορά.

Οι γκρίζες προβλέψεις για μεγάλη διόρθωση είναι συχνό φαινόμενο για το bitcoin, ήδη από το ντεμπούτο του πάνω από μια δεκαετία πριν. Οι περισσότερες ήταν άστοχες: το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έχει εκτοξευτεί κατά περισσότερο από 5.000% την τελευταία 5ετία.

Η έρευνα της Natixis διενεργήθηκε από την CoreData Research τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και συμμετείχαν 500 θεσμικοί επενδυτές από πολλές χώρες. Μεταξύ αυτών, 4 κεντρικές τράπεζες, πάνω από 20 funds διαχείρισης κρατικού πλούτου και πάνω από 150 εταιρικά συνταξιοδοτικά σχήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider