Πετρέλαιο: Αντικρουόμενες απόψεις για τις τιμές - Τα σημάδια της ζήτησης δεν είναι ξεκάθαρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Αντικρουόμενες απόψεις για τις τιμές - Τα σημάδια της ζήτησης δεν είναι ξεκάθαρα
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80,24 δολάρια και το Brent στα 81,74 δολάρια.

Μεικτές τάσεις προβλέπουν στις τιμές του πετρελαίου το επόμενο διάστημα παράγοντες της διεθνούς αγοράς καθώς οι εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες επισκιάζουν τα περιορισμένα αποθέματα που καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο ενώ η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και οι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές δημιουργούν σύγχυση ως προς τις προοπτικές της ζήτησης.

Η Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) αναμένει πτωτικές τάσεις στις τιμές λόγω της αύξησης κυρίως των αμερικανικών αποθεμάτων ενώ σημειώνει πως η εξασθενημένη βιομηχανική δραστηριότητα και η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στην Ευρώπη θα μπορούσε να μεταβάλλουν τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Ωστόσο, από την άλλη, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι είναι δύσκολο να γίνουν ακόμη και βραχυπρόθεσμες προβλέψεις καθώς η πορεία της ζήτησης είναι πολύ αμφιλεγόμενη. Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος της Gramercy Fund Management μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο ADIPEC, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε ότι οι παγκόσμιες αγορές πιάστηκαν στον ύπνο. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τα 100 δολάρια μελλοντικά δείχνουν να εξασθενούν ακριβώς λόγω της μετέωρης ζήτησης.

«Εάν εστιάζατε μόνο στην πλευρά της προσφοράς, θα μπορούσατε να περιμένετε το πετρέλαιο να φθάσει στα 100 δολάρια, επειδή υπήρξε υποεπένδυση στον κλάδο γενικά και η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή», είπε ο El-Erian.

«Αλλά αν κοιτάξετε τι συμβαίνει από την πλευρά της ζήτησης, θα πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα. Η ζήτηση είναι ισχυρή σήμερα, αλλά θα είναι ισχυρή σε έξι μήνες; Υπάρχουν πραγματικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την πτώση της ζήτησης οι άνθρωποι αγοράζουν λιγότερα επειδή οι τιμές είναι υψηλότερες», επεσήμανε ενώ τόνισε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πολιτικές που υιοθετούνται.

Την Τρίτη το απόγευμα (17:46 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80,24 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,79% και το Brent στα 81,74 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,38%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IEA: Προς υποχώρηση οι αυξημένες τιμές πετρελαίου το επόμενο διάστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider