Ελ Εριάν: Η Fed χάνει την αξιοπιστία της εξαιτίας της «παροδικότητας» του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελ Εριάν: Η Fed χάνει την αξιοπιστία της εξαιτίας της «παροδικότητας» του πληθωρισμού
Την άποψη πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χάνει πόντους από την αξιοπιστία της εξαιτίας της επιμονής να μιλάει για την παροδικότητα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Την άποψη πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χάνει πόντους από την αξιοπιστία της εξαιτίας της επιμονής να μιλάει για την παροδικότητα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το κατά πόσο είναι πιθανό το πετρέλαιο να ξεπεράσει το φράγμα των 100 δολαρίων.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε φόρουμ για την ενεργειακή βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, ο επικεφαλής αναλυτής της Allianz υποστήριξε πως η εκφορά μίας αξιόπιστης θέσης σχετικά με τον πληθωρισμό είναι ζωτικής σημασίας τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε θεσμικό.

«Η Fed χάνει από την αξιοπιστία της όσο επιμένει να θεωρεί παροδική την αύξηση του πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελ Εριάν, ενώ παράλληλα τόνισε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «υποτιμά την χάραξη οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μπάιντεν», σημειώνοντας πως η αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας να λάβει μέτρα για την μείωση του πληθωρισμού, οφείλεται στην λάθος ανάγνωση της κατάστασης που επικρατεί.

«Είναι μεγαλύτερο θέμα από όσο φαίνεται και ελπίζω η Fed να συμπορευθεί με τις εξελίξεις και να διορθώσει την στάση της», ανέφερε ο Ελ Εριάν, ο οποίος μίλησε και για την ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι.

Συγκεκριμένα, ο αναλυτής εκτίμησε πως η όλη συζήτηση σχετικά με την εκτόξευση της τιμής του αργού πάνω από τα 100 δολάρια οφείλεται σε δύο παράγοντες, οι οποίοι φάνταζαν αδιανόητοι έναν χρόνο πριν: την εκτόξευση της ζήτησης και την συνακόλουθη αδυναμία της προσφοράς να καλύψει τις ανάγκες αλλά και το γεγονός πως η ενεργειακή μετάβαση δεν «προέβλεψε» την επάρκεια στα «μεταβατικά» καύσιμα.

Ωστόσο, ο Ελ Εριάν εμφανίστηκε βέβαιος πως οι τιμές του πετρελαίου δεν θα φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η ζήτηση θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και στους ερχόμενους μήνες, ενώ ενδεχομένως η αύξηση των τιμών να επηρεάσει ακόμα περισσότερο καθοδικά την ζήτηση στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Photo: GettyImages / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές και τα ερωτηματικά τους μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Πετρέλαιο: Νέο ράλι στις τιμές αναμένει η αγορά - Έτος υψηλών τιμών το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider