Κέρδη και νέα ρεκόρ στην Wall Street, μετά από τις ανακοινώσεις της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη και νέα ρεκόρ στην Wall Street, μετά από τις ανακοινώσεις της Fed
Τριψήφια κέρδη για τον Dow Jones και τον Nasdaq. Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Με άνοδοm και νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν την συνεδρίαση στο μέσο της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, καθώς το ενδιαφέρον του αμερικανικού χρηματιστηρίου μονοπώλησε η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων με έναρξη τον τρέχοντα μήνα,

Οι επενδυτές φαίνεται πως αποτίμησαν τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ως μήνυμα για το ότι η τράπεζα δεν είναι ακόμα διατεθειμένη να επαναφέρει τις πολιτικές της στα προ-πανδημίας επίπεδα, εν μέσω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που καταγράφονται στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Ακόμα, από τις δηλώσεις του Πάουελ ξεχώρισε η επιμονή του για τη διατήρηση των επιτοκίων της Fed στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς «δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή για αύξηση τους», όπως είπε καθώς και αναφορά του για υψηλό πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία ακόμα και για το γ' τρίμηνο του 2022.

Εξάλλου, οι επενδυτές αποτιμούν και τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στη χώρα κατά τον Οκτώβριο, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,3% ή 105 μονάδες στις 36.158 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,6% ή 30 μονάδες στις 4.661 μονάδες.

Ο Nasdaq ανέβηκε 162 μονάδες ή 1% στις 15.812 μονάδες.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη μέρα που και οι 3 μεγάλοι δείκτες της Wall Street σημειώνουν άνοδο, το μεγαλύτερο παρόμοιο σερί από τις 5 Οκτωβρίου του 2017.
Εμπορεύματα

Σημαντικότατες απώλειες σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου για το μέσο της εβδομάδας, μετά από τις ανακοινώσεις για τη διατήρηση των αποθεμάτων αμερικανικού αργού σε υψηλά επίπεδα.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να γράφει πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Μάκρο

Ο PMI μεταποίησης στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο ανήλθε στις 58,7 μονάδες έναντι 58,2 μονάδων στην αρχική μέτρηση της Markit, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 58,2 μονάδες.

Οι αμερικανικές εταιρείες πρόσθεσαν 571.000 θέσεις εργασίας για τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση του Dow Jones για 395.000 και λίγο πριν από τις προς τα κάτω αναθεωρημένες 523.000 τον Σεπτέμβριο. Ήταν ο καλύτερος μήνας για την αγορά εργασίας από τον Ιούνιο.

Η κατηγορία αναψυχής και φιλοξενίας, μια κατηγορία που περιλαμβάνει μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες συναφείς υπηρεσίες, σημείωσε άνοδο 185.000 θέσεων για έναν τομέα που παρέμενε πολύ κάτω από το προπανδημικά επίπεδα απασχόλησης. Ο κλάδος θεωρείται ως δείκτης για μια οικονομική ανάκαμψη που σταμάτησε το καλοκαίρι λόγω έξαρσης της μετάλλαξης δέλτα και των εμποδίων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% για τον Σεπτέμβριο έναντι αύξησης 1,2% τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση κατά 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νευρικότητα στην Wall Street, πριν από τις αποφάσεις της Fed για το tapering

gazzetta
gazzetta reader insider insider