Οικονομία
03-11-2021 | 20:43

Fed: Προειδοποιήσεις του Πάουελ για κάμψη του αμερικανικού ΑΕΠ - «Κλειστά χαρτιά» για τα επιτόκια

Fed: Προειδοποιήσεις του Πάουελ για κάμψη του αμερικανικού ΑΕΠ - «Κλειστά χαρτιά» για τα επιτόκια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τελευταία ενημέρωση: 21:44

Την ανησυχία της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την ανάσχεση της ανάκαμψης στην οικονομία της χώρας υπογράμμισε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, Τζερόμ Πάουελ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση της ηγεσίας της Fed, απ' όπου ανακοινώθηκε η έναρξη μείωσης (tapering) του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της τράπεζας, ο Πάουελ είπε πως «η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω των  προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, που διαρκούν περισσότερο από αυτό που αναμενόταν. Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος δήλωσε πως «οι εργαζόμενοι έχουν προβλήματα για την εύρεση εργασίας». 

Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να διαρκέσουν για ένα σημαντικό διάστημα εντός του 2022».

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, ο διοικητής της τράπεζας είπε ότι η άνοδος είναι παροδική. Ακόμα, ανέφερε πως ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το β' ή το γ' τρίμηνο του νέου έτους.

Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του πληθωρισμού ως «παροδικού» από τη Fed, o Αμερικανός τραπεζίτης υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί της λέξης «παροδικός».

Όπως τόνισε, κάποιοι θεωρούν ότι σημαίνει κάτι βραχυπρόθεσμο, αλλά η Fed το βλέπει ως κάτι που δεν είναι μόνιμο. 

Για την ολοκλήρωση του tapering, ο Πάουελ ανέφερε ότι το έκτακτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί εντός του 2022».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια της, ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως «δεν έχει έρθει η στιγμή ακόμα». 

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί για το ζήτημα των επιτοκίων» πρόσθεσε.

Ακόμα, ανέφερε πως ο στόχος για την πλήρη επιστροφής της απασχόλησης στις ΗΠΑ σε προ-κορονοϊού επίπεδα, γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει την απαρχή της αύξησης των επιτοκίων της Fed, θα μπορούσε να καταγραφεί στο β' εξάμηνο του 2022.

Επιπλέον, ο Πάουελ τόνισε την πεποίθηση της τράπεζας για το ότι καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θα υποχωρούν αυτό θα μειώσει και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης στην αμερικανική οικονομία.

Εξάλλου και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος θα επιδιώξει την επανεκλογή του στην ηγεσία της Fed, καθώς η θητεία του ολοκληρώνεται στις αρχές του 2022, ο Πάουελ τόνισε πως δεν πρόκειται να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Στα 15 δισ. δολάρια η εκκίνηση του tapering από τον Νοέμβριο - Αμετάβλητα τα επιτόκια

MUST READ

Πάουελ (Fed): Η άνοδος του πληθωρισμού θα διαρκέσει για μεγάλο μέρος του 2022 - «Άκυρο» για αύξηση των επιτοκίων