Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις το πετρέλαιο - Ανήσυχη η αγορά για τη χειμερινή περίοδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις το πετρέλαιο - Ανήσυχη η αγορά για τη χειμερινή περίοδο
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 78,97 δολάρια και το Brent στα 82,60 δολάρια.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι δεν έχει σχέδιο" προς το παρόν "για να αξιοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ για να ανακόψεει την άνοδο των τιμών.

Το αργό διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 καθώς οι προμηθευτές δεν δείχνουν πρόθυμοι να διοχετεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά. Ο ΟΠΕΚ+ παραμένει στα σχέδια για σταδιακή αύξηση της προσφοράς τον επόμενο μήνα, παρά τη στενότητα της αγοράς, η οποία οφείλεται εν μέρει στην ενεργειακή κρίση.

Η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία μαζί με τη διακοπή του εφοδιασμού στον Κόλπο του Μεξικού μετά τον τυφώνα Άιντα έχουν ήδη οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων ενώ οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου στρέφουν τους καταναλωτές σε άλλα ορυκτά, αυξάνοντας τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου όπως το ντίζελ και το μαζούτ.

Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η έκταση της μετάβασης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο αποτελεί αυτή τη στιγμή τον καθοριστικό παράγοντα για την πορεία των τιμών.

"Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποστηρίζονται σταθερά από τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου", δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής βασικών προϊόντων στη Saxo Bank .

"Η επιτάχυνση της αλλαγής από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση του αργού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο", ανέφερε αναλυτής της ANZ.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (13:50 ώρα Ελλάδας), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 78,97 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,86% και το Brent στα 82,60 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,79%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider