Υποχωρεί από τα πολυετή υψηλά το πετρέλαιο μετά από την παρέμβαση της Ρωσίας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρεί από τα πολυετή υψηλά το πετρέλαιο μετά από την παρέμβαση της Ρωσίας
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 76,11 δολάρια και το Brent στα 80,10 δολάρια.

Σε πτωτική τροχιά εισήλθαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη υποχωρώντας από τα υψηλά πολυετίας καθώς η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να αυξήσει την προσφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα μήνυμα το οποίο σε πρώτη φάση δείχνει να καθησυχάζει κάπως την αγορά ενώ και οι ΗΠΑ δείχνουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διοχετεύσουν περισσότερο αργό στην αγορά αντλώντας από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη ενώΡώσος υφυπουργός Ενέργειας, Pavel Sorokin, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν πρέπει να επιτρέψει την «υπερθέρμανση της αγοράς», σύμφωνα με το Interfax. Η κίνηση αυτή "δρόσισε" την αγορά αλλά ο σκεπτικισμός παραμένει καθώς διατηρούνται οι φόβοι για υψηλές τιμές .

«Εάν πράγματι αυξηθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η πρόσθετη ζήτηση πετρελαίου που καταγράφεται από τη στροφή από το αερίου σε πετρέλαιο θα εξατμιστεί και σύμφωνα με αυτό το σενάριο η υψηλότερη τιμή του 2021 μπορεί να είχε επιτευχθεί ... χθες», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates. «Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο αν», πρόσθεσε.

Στις ΗΠΑ, η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας, Jennifer Granholm, έθεσε την προοπτική απελευθέρωσης αργού πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «όλα τα εργαλεία είναι στο τραπέζι» καθώς η κυβέρνηση Biden αντιμετωπίζει μια πολιτικά επικίνδυνη αύξηση της τιμής της βενζίνης.

«Είναι ένα εργαλείο που εξετάζεται», δήλωσε σχετικά με την απελευθέρωση των προμηθειών αργού από το εθνικό στρατηγικό αποθεματικό πετρελαίου, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να ηρεμήσει τις αγορές πετρελαίου και να μειώσει τις τιμές.

Ωστόσο, η αγορά φοβάται πως ούτε αυτό το μέτρο θα αποδώσει. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν έως και 60 εκατομμύρια βαρέλια από το στρατηγικό του απόθεμα εάν εφαρμοστεί το σχέδιο, αλλά αυτό θα παρείχε μόνο «μέτρια και παροδική» ανακούφιση στις τιμές, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Τηνν Πέμπτη το μεσημέρι (13:55 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 76,11 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,70% και το Brent στα 80,10 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider