Πτώση στο ελληνικό 10ετές μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση στο ελληνικό 10ετές μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί κατά 6,65% στο 0,8%.

Χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, μετά τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μείωση του ρυθμού αγορών στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP.

Αναλυτές της Nomura επισημαίνουν σε εσωτερικό τους σημείωμα, πως διατηρούν τη bullish θέση τους, αναμένοντας πως ο ρυθμός αγορών από την ΕΚΤ θα κινηθεί από τα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως στα 70 περίπου δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, με το ρυθμό αυτό μπορεί να εξαντληθεί το πρόγραμμα μέχρι το ορόσημο του Μαρτίου του 2022. Παράλληλα, η Κρίστιν Λαγκάρντ δεν θέλησε να αφήσει κάποιο υπονοούμενο γύρω από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο κλασσικό QE, επισημαίνοντας πως «η κατάσταση της Ελλάδας σίγουρα θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα».

Έτσι, στην ευρωπαϊκή αγορά η ΕΚΤ φαίνεται πως παρεμβαίνει δυναμικά με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί κατά 6,65% στο 0,8%, τη στιγμή που το ιταλικό 10ετές κινείται στο 0,699% με πτώση στην απόδοση που ξεπερνά το 7%.

Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στο ισχυρό Bund που υποχωρεί κατά 8,54% στο -0,3495%. Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται και προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.

Τι έδειξε η ΕΚΤ

Αξίζει να επισημανθεί πως η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ να μειώσει το επόμενο τρίμηνο τις αγορές ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των δύο προηγούμενων τριμήνων – κίνηση που οι αγορές χαρακτηρίζουν χαμηλής έντασης tapering – επισφραγίζει τη στροφή της Κεντρικής Τράπεζας στην κατεύθυνση της σταδιακής επιστροφής στην προ PEPP περίοδο της νομισματικής πολιτικής.

Η στροφή αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, στηρίζεται στην ανάκαμψη της οικονομίας. Παρ' όλα αυτά η «αλλαγή» αυτή θα παραμείνει προς το παρόν μόνο στο θέμα των αγορών του PEPP, ενώ θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα όλα τα άλλα στοιχεία της νομισματικής πολιτικής, όπως οι αγορές του APP (το κανονικό QE), τα επιτόκια και τα προγράμματα χρηματοδότησης των τραπεζών.

Πρόκειται για απόφαση που «δείχνει» την αισιοδοξία του ΔΣ της ευρωτράπεζας για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, διατηρώντας παράλληλα επιφυλάξεις για υπαρκτούς ακόμα κινδύνους στην ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider