Ξανανοίγει τις εκδόσεις 5ετούς και 30ετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξανανοίγει τις εκδόσεις 5ετούς και 30ετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ
Σε διπλή επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ. Εντολή σε ισχυρό mandate για τα δύο παράλληλα reopening των ομολόγων.

Σε διπλή επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ δίνοντας εντολή σε ένα ισχυρό syndicate ώστε να «τρέξει» τις δύο εκδόσεις αποτελούμενο από τις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley, για το άνοιγμα του βιβλίου του 5ετούς ομολόγου λήξης 2026 με κουπόνι 0% αλλά και του 30ετούς τίτλου, λήξης 2052 με κουπόνι στο 1,875%.

Η κίνηση κρίνεται ιδιαίτερα έξυπνη καθώς υλοποιείται πριν τα US payrolls, και καθώς ήδη από μέσα Αυγούστου η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων έχει μετατοπιστεί παράλληλα προς τα πάνω, με την ΕΚΤ να συνεχίζει να υπερκαλύπτει τις ελληνικές εκδόσεις.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και το επιτόκιο στην περιοχή του 0,172%, ενώ αντίστοιχα, μέσω της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου άντλησε τον Μάρτιο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 1,9% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ.

Η προοπτική της «γέφυρας»

Όπως έχει επισημάνει το insider.gr το Ελληνικό Δημόσιο έχει στραμμένο το βλέμμα του στις κινήσεις της ΕΚΤ γύρω από το βασικό πρόγραμμα του PEPP καθώς από τον Σεπτέμβριο, βλέποντας δυνητικά μέχρι και τον Δεκέμβριο, το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης καλείται να αναδιαμορφώσει το βασικό πυλώνα αγοράς ομολόγων, καθοδηγούμενο σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα, χωρίς ωστόσο να αφήνει στην άκρη πιθανές αλλαγές και στο πρόγραμμα APP (σταθερό πρόγραμμα αγοράς assets). Στόχος φυσικά της ΕΚΤ, είναι να υπάρξει μια «γέφυρα μετάβασης» προς την κανονικότητα, χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα στις ευάλωτες αγορές του Νότου.

Έτσι, στην πρώτη γραμμή τίθεται η πιθανή επέκταση του PEPP κατά ένα μικρό χρονικό διάστημα πέρα από το Μάρτιο του 2022 (με τις επανεπενδύσεις στις λήξεις να οριοθετούνται για τουλάχιστον έως το τέλος του 2023), χωρίς ωστόσο να μπαίνει με σαφήνεια κάποιο χρονικό ορόσημο. Η κίνηση αυτή θα διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς στα ελληνικά ομόλογα, με τη χώρα να κυνηγά με ρεαλιστικούς όρους την επίτευξη του investment grade, έχοντας τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο το πλέγμα των κινήσεων της ΕΚΤ γίνεται ελάχιστα πιο σύνθετο εάν και εφόσον διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο του PEPP (ευελιξία, ρυθμός αγορών, λήξη), καθώς θα οδηγηθεί σε αλλαγές στη σύνθεση του προγράμματος APP, ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, στο οποίο η Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνεται. Αναλυτές από ισχυρές ξένες τράπεζες επισήμαναν στο insider.gr πως η Ελλάδα θα βρίσκεται λογικά εντός της «γέφυρας» που θα «χτίσει» η ΕΚΤ και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας με τη λήξη του PEPP, με την τελευταία να διαμορφώσει νέες δικλείδες για τα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να αυξήσει τα envelopes στο μόνιμο πρόγραμμα, θέτοντας και διαφορετικά κριτήρια (π.χ περιβαλλοντικά, ESG, «πράσινα» ομόλογα) και προσθέτοντας ένα ποσό αγορών της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, αποδεχόμενη και τα ελληνικά ομόλογα.

Φυσικά, το ζήτημα του waiver είναι «at will» από την πλευρά της Φρανκφούρτης, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στο ζήτημα του PEPP που με βάση τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, συμπεριλήφθησαν και τα ελληνικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προλαβαίνουν τα ελληνικά ομόλογα να ξαναμπούν... στην Ευρωζώνη;

gazzetta
gazzetta reader insider insider