BACKSTORY

Με κομμένη ανάσα - Η αμήχανη ΕΕ - Τα δύσκολα για τη Ναυτιλία

02-03-2026 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με κομμένη ανάσα - Η αμήχανη ΕΕ - Τα δύσκολα για τη Ναυτιλία

Με κομμένη την ανάσα

Κρατάμε την ανάσα μας και προχωράμε. Κάπως έτσι περιέγραφαν χθες οι εγχώριοι αναλυτές τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις αγορές μετά την επίθεση των ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν αλλά και την απάντηση των Ιρανών. Οι περισσότεροι αναμένουν βουτιά στον δείκτη και εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

Βεβαίως όλα αυτά είναι εκτιμήσεις της ώρας γιατί τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς με τη μόνη βέβαιη εκτίμηση να καταλήγει να είναι η νευρικότητα. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια κατάσταση προσφέρεται για αυτούς που θέλουν να πάρουν μεγάλα ρίσκα και να είναι διατεθειμένοι και να χάσουν και να κερδίσουν πολλά.

Η αμήχανη ΕΕ

Η χθεσινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ απλά επιβεβαίωσε την αμήχανη στάση της Ευρώπης. Με πολυφωνία, κινήσεις με συνεννόηση λίγων και πρόθυμων αλλά και προφανή έλλειψη αμυντικής ισχύος.

Στο εσωτερικό

Στο εσωτερικό αντίστοιχα τα σενάρια για την ελληνική οικονομία έχουν ήδη αρχίσει να γράφονται. Με βασική συνιστώσα τον κίνδυνο διαταραχής ή κλεισίματος του περάσματος των Στενών του Ορμούζ, κατά τη διάρκεια της κρίσης, από όπου διέρχεται σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τιμές. Όσο για τον κίνδυνο κερδοσκοπίας, η νέα αρχή ανέλαβε ήδη δράση.

Δύσκολη η κατάσταση με τη Ναυτιλία

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις βέβαια δεν εξαντλούνται εκεί. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ενημέρωσαν ήδη τους πλοιοκτήτες πως προβαίνουν σε ακύρωση των συμβολαίων και θα αυξήσουν τα ασφάλιστρα για πλοία που διέρχονται από τον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ. Η αύξηση των ασφαλίστρων με βάση τα όσα αναφέρουν οι FT μπορεί να φτάσει έως και 50%.

Μάρτιος ο μήνας των roadshows

Πάντως παρά τις τελευταίες εξελίξεις οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχεδιάσει να κινηθούν με απανωτά road shows στο Λονδίνο.

Αύριο η αλήθεια είναι πως πρεμιέρα κάνει η Τράπεζα Κύπρου στο Ζάππειο. Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς που διοργανώνει επενδυτική ημέρα στο Λονδίνο στις 5 Μαρτίου από όπου θα αναπτύξει αναλυτικά το επιχειρησιακό της πλάνο. Η Eurobank το παρουσίασε ήδη με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ενώ η Alpha Bank προγραμματίζει investment day τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε επίσης το επιχειρησιακό της πλάνο και βρίσκεται όπως είπε σε συζητήσεις για συμφωνία στο bancassurance ενώ στις 9 του μηνός παρουσίαση στο Λονδίνο θα πραγματοποιήσει η Credia Bank η οποία ετοιμάζεται και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθεί το 22ο Χρηματοοικονομικό Συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου, όπου οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να πραγματοποιήσουν ένα ουσιαστικό «ντεμπούτο» ενώπιον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ενόψει και της πιθανής αναθεώρησης της ελληνικής αγοράς από τον MSCI. Από τις 31 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Wood στη Νέα Υόρκη. Άρα σίγουρα ο Μάρτιος είναι ο μήνας το roadshows.

Οι δεξαμενές του τουρισμού

Πολύ τουριστικό χρήμα συνεισέφεραν στη χώρα μας οι τουρίστες από Βουλγαρία Τσεχία, Ουγγαρία, Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία, Δανία, το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 3 δισ.
Βεβαίως ο σκληρός πυρήνας από την Ευρώπη παραμένει η Γερμανία και η Βρετανία ωστόσο η δυναμική των παραπάνω χωρών είναι απολύτως ενδεικτική. Και σίγουρα για χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία η δυναμική δεν έχει εξαντληθεί.

Αύξηση για τη διασπορά

Σε αύξηση κεφαλαίου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει η Trastor. Πέρα από την κεφαλαιακή ενίσχυση νομίζω ότι το ζητούμενο είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση να αυξηθεί η διασπορά της εταιρείας η οποία είναι χαμηλή. Και φαίνεται ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο στόχος να επιτευχθεί. Ο στόχος της αύξησης είναι τα 150 εκατ. ευρώ και περισσότερα αναμένονται στη Γενική Συνέλευση της 20ης Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Νέες στρατηγικές για την προστασία της Βενετίας από την άνοδο της θάλασσας

23:48

Πίνακας του Μονέ πουλήθηκε έναντι 10,2 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι

23:37

Μπέρμποκ στον ΟΗΕ: «Η συζήτηση για τα Στενά του Ορμούζ δεν πρέπει να τελειώσει με ένα βέτο»

23:25

Netflix: Άλμα 16% για τα έσοδα στο α' τρίμηνο στα 12,25 δισ. δολάρια - Αποχωρεί ο Ριντ Χάστινγκς

23:12

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq έφερε η διπλωματία

23:02

Καλαφάτης: Η στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της γούνας είναι έμπρακτη και διαρκής

22:52

Η Exim βοηθά την Naftogaz να αγοράσει εξοπλισμό 300 εκατ. δολαρίων

22:42

«Πράσινο» 3 στα 3 για το πετρέλαιο - Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent

22:32

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5 εκατ. ευρώ

22:22

Σε εξέλιξη το επεισόδιο μεταφοράς σκόνης στη χώρα - Από Σάββατο η σταδιακή ύφεσή του

22:12

Επαφή Μητσοτάκη με Νετανιάχου και Αούν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

22:02

Νέα πτώση για τον χρυσό ελέω Μ. Ανατολής

21:52

Μυτιλήνη: Κατειλημμένα έως αύριο στις 12:00 από κτηνοτρόφους και τα δυο λιμάνια

21:42

ΗΠΑ: Καταψηφίστηκε η πρόταση για περιορισμό των στρατιωτικών εξουσιών του Τραμπ στο Ιράν

21:30

Η Σλοβακία απειλεί να μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

21:18

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει πυρηνικά - Πιθανή συνάντηση το Σαββατοκύριακο

21:06

Πρόεδρος Κούβας: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ»

20:54

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι καλή στιγμή να επαναφέρουμε τη συζήτηση για έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους

20:45

Λάιεν για 10ήμερη εκεχειρία Ισραήλ - Λιβάνου: Αποτελεί ανακούφιση

20:32

Bloomberg: Θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες για ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

20:28

Πρέμιερ Λιγκ: Ζημίες - ρεκόρ 900 εκατ. ευρώ το 2025

20:16

Μυτιλήνη: Αποζημιώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ σε τυροκομικές επιχειρήσεις λόγω αφθώδους πυρετού

20:05

Συρία: Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όλες οι βάσεις αμερικανικών δυνάμεων

19:57

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

19:48

Πιερρακάκης από G7: Οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα απέναντι στις προκλήσεις

19:39

Συμμετοχή Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ για τα Στενά του Ορμούζ

19:31

Έρχονται οι super champions επιχειρήσεις στην ΕΕ - Το σχέδιο της Κομισιόν και οι κίνδυνοι

19:20

Συμφωνία για την κατασκευή drones πρότεινε ο Ζελέσνκι στην Ολλανδία

19:09

Reuters: Αναθεώρηση επί τα χείρω για τη γερμανική ανάπτυξη το 2026 και 2027

18:57

CrediaBank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000 ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης με δωρεάν διάθεση μετοχών